Hae tästä blogista

keskiviikko 29. heinäkuuta 2015

Räsymattosukat Nallesta - kevyet kesäsukat

24.7- 29.7.15

Innostuin räsymattosukista näköjään, kun rupesin tänään uusia tekemään :D Tällä kertaa syntyi lyhyempivartiset sukat ohuemmasta langasta pienemmillä puikoilla edellisiin räsysukkiin verrattuna.

Näistä sukista tuli sitten varsinaiset monen virheen kautta valmistuneet..:D

Kun sain molemmat valmiiksi, huomasin, että olin tehnyt toiseen sukkaan eri kärkikavennuksen kuin toiseen. Ajattelin, että, no ei se mitään haittaa. Pistin ne jalkaan ja ihmettelin, miksi toinen tuntuu kireemmältä. Jaa, olin ruvennut kaventaan toista rivin liian aikaisin. Purkuun siis ja uusi yritys. No, yritin viimeistellä sukkaa automatkalla kyläilemään ystävien luo. Aloitin kärkikavennukset ja onnistuin kahteen kertaan tekemään niitä vääriin kohtiin monta kerrosta. Ystävien luona sain neulottua loppuun ja sain neulaa lainaksi myös, joten päättelin sukat siellä. Hetken mielijohteesta päätin antaa sukat naispuoliselle ystävälleni kiitokseksi :) Kotimatkalla muistin, että hänen syntymäpäivänsä on ihan kohta. Onneksi sukat sattuivat olla hänelle sopivat!

Puikkoina kolmoset ja lankoina Novitan harmaa Wool resorissa ja Nallen Kirsikkapuu sekä lila muualla sukassa.

Silmukoita varressa 60 ja jalkaterässä 56. Istuu jalkaan hyvin. Neuloin molempia lankoja kaksi kerrosta kerrallaan vuoron perään. Koko on 39-40. Jalkaterän pituus n. 25 cm.

Luo 61 silmukkaa. Neulo 1. kerros kaikki oikein ja neulo viimeinen ja ensimmäinen silmukka yhteen. Näin aloituksesta tulee siistimpi. Tee resoriksi valepalmikkoa kahden mallikerran verran. Valepalmikon ohje löytyy Räsymattosukat -ohjeestani. Resorin jälkeen neulo kummallakin langalla vuoronperään keksi kerrosta ja tee varsi myös 60 silmukalla.

Resori on siis valepalmikkoa, jonka ohje löytyy esim. Lankahelvetti -blogista. Resorissa on kaksi mallikertaa valepalmikkoa, kunnes aloitin Nallella neulomisen kaksi kerrosta kerrallaan vuoronperään kahdella langalla. Varressa on neulottu 36 kerrosta oikeaa ennen kantalappua. Kantapää on Alma -mummun ja siinä on myös kaksi kerrosta vuoron perään eri langoilla neulottuna 18 kerrosta ennen sivusilmukoiden poimimista. Jalkaterää varten kavensin 56 silmukkaan kantapään jälkeen. Jalkaterään neuloin 57 kerrosta kantapään jälkeen kavennukset mukaan lukien ennen kärkikavennuksia. Kärkikavennukset on tehty spiraalikavennuksella, johon vielä kirjoittelen ohjeen alle. Muokkasin ohjetta itselleni sopivaksi. Ohjeen olen todennäköisesti bongannut Voihan Villasukka! -ryhmän tiedostoista.

Spiraalikärkikavennus:


Neulo joka puikon alussa ylivetokavennus. Neulo välikerros kaikki oikein. Neulo sitten 1o ja tee ylivetokavennus heti perään. Neulo taas välikerros ja sitten seuraavalla kerroksella 2o ja  ylivetokavennus. Jatka näin, kunnes välikerroksen jälkeen neulot ylivetokavennuksen taas puikon alkuun. Neulo tämän jälkeen ylivetokavennus joka kerroksella siirtyen aina yhden silmukan vasemmalle. Kun työssä on jäljellä n. 8 silmukkaa, katkaise lanka ja vedä se silmukoiden läpi kahteen kertaan. Päättele nurjalle.

Alla liuta kuvia :)

































Täältä löydät muita neulomiani räsymattosukkia:









sunnuntai 26. heinäkuuta 2015

Valepalmikkosukat

26.7.15

Välityönä väsäsin Novitan 7 veikan luumun värisestä langasta sukat valepalmikkokuviolla.

Puikot jälleen 3.5 ja jalkaterän pituus 23 cm eli sukat sopivat jalan koolle 36-37. En nyt laita kuvaa sukista omissa jaloissani, koska olen 42-43 jalan kooltani eli hieman liian pienet sukat sovitettavaksi :D

Ohje:

Luo 61 silmukkaa ja neulo 1. kerros kaikki oikein. Neulo sitten viimeinen ja silmukka nurin yhteen ja aloita samalla  valepalmikkokuvio. Tämä kuvio jatkuu kärkikavennusten alkuun saakka.

Valepalmikkoa varten tarvitaan viidellä jaollinen silmukkamäärä, joten tässä sukassa on varressa 60 silmukkaa ja jalkaterän päällä 30. Jalan alaosassa on 24 silmukkaa eli jalkaterässä on yhteensä 54 silmukkaa. Varressa on mallikuvio tehty kahdeksan kertaa, jalkaterässä yhdeksän kertaa. Varren pituus on 13 cm. Varren viimeinen kerros ennen kantalappua on mallikerran 5. kerros.

Kerron tässä vielä valepalmikon ohjeen, jonka olen jo aiempiinkin ohjeisiin kirjoitellut. Ohjeen löysin Lankahelvetti -blogista.

1.-3.  kerros: 2n 3o
4. kerros: 2n, 1o neulomatta, 2o neulotaan, neulomatta jätetty nostetaan neulottujen yli.
5. kerros: 2n, 1o, lk, 1o.

Kantapää on jälleen Alma -mummun kantapää, jossa neulotaan ensin kantalappu ilman kavennuksia, kerätään sitten silmukat sivusta ja kavennetaan sitten joka kerroksella ylimääräiset pois. Neuloin kantalapun siten, että poimin 1. puikon 8 ensimmäistä silmukkaa ja 4. puikon 8 viimeistä silmukkaa samalla puikolle ja neuloin edestakaisin yhteensä 18 kerrosta oikealla oikein ja nurjalla nurin. Toisen silmukan neuloin kuitenkin molemmissa reunoissa aina oikein, jolloin reunasta tuli siistimpi.
Reunasilmukoita poimiessa aloitin kavennukset samantien. 1. puikon lopussa kaksi oikein yhteen kavennukset, 4. puikon alussa ylivetokavennus. Kun sivusilmukat on poimittu, otetaan vielä samalla puikolle seitsemän aiemmin sivuun siirrettyä silmukkaa ja aletaan kaventaa niistä reunimmaisia. Kavensin 1. ja 4. puikkojen silmukkamäärät 12:een. Kuviota varten jäi 2. ja 3. puikoille 15 silmukkaa, jolloin kuvio pysyy ehjänä.

Kärkikavennukset:

Neulo joka puikon lopussa kaksi oikein yhteen ennen viimeistä silmukkaa. Neulo välikerros kaikki oikein ja tee taas samanlaiset kavennukset. Neulo kavennukset joka toinen kerros, kunnes puikoilla on puolet jäljellä silmukoista. Neulo sitten kavennukset joka kerroksella, kunnes työssä on jäljellä 10 silmukkaa (kahdella puikolla kolme ja kahdella kaksi). Vedä lanka silmukoiden läpi kahteen kertaan ja päättele nurjalle.

Tässä myös kuva sukista :)



Valepalmikkosukat

tiistai 21. heinäkuuta 2015

Broken seed -sukkaset

Nämä olivat toiset Broken seed -kuvioiset sukkani. Kokeilin niihin ensimmäistä kertaa tiimalasikantapäätä sekä spiraalikärkikavennuksia.

Puikot olivat 3,5  ja lankoina Novita 7 veljestä turkoosi sekä Puro Batik. Sukan koko 40-41 (jalkaterän pituus n. 25.5 cm). Silmukoita varressa 56 ja resori tehty 2o, 2n -neuleella. Varren pituus 16 cm. Jalkaterässä myös 56 silmukkaa.

Broken seed -kuvio on helppoa tehdä: 1. kerros 1o, 1n. 2. kerros kaikki oikein. 3.kerros 1n, 1o ja 4. kerros kaikki oikein jne. Näissä sukissa tein 1o 1n ja 1n 1o -kerrokset turkoosilla ja kaikki oikein kerrokset raidallisella.

Tiimalasikantapään ohjeen otin Ullaneuleen sivuilta.





















Meni muutama kerta harjoitellessa ennen kuin tajusin, miten tuo tiimalasi oikein tehdään.

Kärkikavennusten spiraalikuvio tehdään näin: (muokkasin ohjetta itselleni sopivammaksi)


Neulotaan joka puikon alussa ylivetokavennus eli jätetään ensimmäinen silmukka neulomatta, neulotaan toinen ja vedetään neulomatta jätetty neulotun yli. Neulotaan välikerros (ei kavenneta) ja seuraavalla kerroksella neulotaan joka puikon ensimmäinen normaalisti ja tehdään ylivetokavennus ensimmäisen silmukan jälkeen. Neulotaan taas välikerros ja jatketaan kavennuksia siirtymällä aina yhden silmukan vasemmalle. Kun silmukoita on puolet jäljellä, tehdään kavennukset joka kerroksella. Alkuperäisen ohjeen mukaan kavennuksia jatketaan loppuun saakka joka toinen kerros, mutta minun makuuni sukan kärjestä tuli liian suippo alkuperäisellä ohjeella. Lopuksi katkaistaan lanka, kun silmukoita on 8 ja vedetään lanka silmukoiden läpi kahdesti ja päätellään nurjalle puolelle.

En valitettavasti muista, mistä löysin spiraalikavennuksen ohjeen.


Tässä vielä pari kuvaa valmiista sukkasista :)





















Olen neulonut toisetkin sukat Broken seed -kuviolla. Niitä pääset katsomaan tästä linkistä:


maanantai 20. heinäkuuta 2015

Räsymattosukat naiselle, koko 42

20.7.15.

No niin, nyt on tämä blogi siirretty bloggeriin ja voin alkaa kirjoittelemaan kuulumisia ja ohjeita & kuvia lisää :)

Voihan villasukka! -ryhmässä on moni innostunut nyt tekemään räsymattosukkia. Niinpä minäkin viikon neulomistauon (lomareissu etelässä takana) jälkeen aloin tänään väsätä räsymattosukkia:




Puikot ovat 3,5. Lankoina Novita 7 veikkaa sekä Puro Batikia. Resori on valepalmikkoa (ohjeen googletin) ja silmukoita 75, koska valepalmikko on viidellä jaollinen ja tarkoitus on tehdä pitkät sukat. Resorin pituus on 6 cm ja siinä on neljä valepalmikkokuviota. Valepalmikko tehdään seuraavasti:

1.-3. kerros: 2n, 3o, toista.
4. kerros: 2n, nosta 1o neulomatta, neulo 2o ja vedä neulomatta jätetty neulottujen yli.
5. kerros: neulo 2n, 1o, lk, 1o, toista.

Joka langalla neulotaan kerros vuoronperään. Olen yllä olevassa kuvassa ehtinyt kaventaa silmukat jo 70:een. Neuloin kavennukset aina saman väriseen lankaan, jotta pysyisin paremmin perillä kavennuksista toista sukkaa tehdessäni. Minulla on paksut pohkeet, paksuimmasta kohtaa 43,5 cm :), joten tuo 75 silmukkaa riittää resoriin, ettei tule liian tiukka.

Varren kavennukset menivät seuraavasti:

Ensimmäinen kavennus heti resorin jälkeen neuloen kerran kaksi silmukkaa yhteen. Kavennuksen jälkeen silmukoita 74.
Seuraava kavennus tehtiin, kun oli neulottu resorin jälkeen 12 kerrosta oikeaa. Tällöin kavennettiin pois kaksi silmukkaa neuloen oikein yhteen. Silmukoita jäljellä 72.
Sitten neulottiin kolme kerrosta lisää ja kavennettiin yksi silmukka pois. Silmukoita nyt 71.
Neulottiin jälleen kolme kerrosta lisää ja kavennettiin yksi silmukka pois. Silmukoita jäljellä 70.
Nyt neulottiin kuusi kerrosta ja kavennettiin kaksi silmukkaa. Jäljellä 68 silmukkaa.
Jälleen neulottiin kuusi kerrosta ja kavennettiin pois kaksi silmukkaa, jolloin jäljellä 66 silmukkaa.
Seuraavaksi neulottiin kuusi kerrosta ja kavennettiin kaksi silmukkaa, jolloin jäljelle jäi 64 silmukkaa.
Nyt on siis vartta neulottu resorin jälkeen 36 kerrosta eli jokaista väriä 12 kerrosta.

Seuraavaksi neulotaan kuusi kerrosta, jonka jälkeen kavennetaan pois yksi silmukka eli jäljelle jää 63 silmukkaa. Sitten neulotaan kolme kerrosta ja kavennetaan kaksi silmukkaa. Jäljellä on nyt 61 silmukkaa.
Neulotaan sitten taas kolme kerrosta ja kavennetaan pois yksi silmukka. Työssä on nyt 60 silmukkaa ja varren pituus on n. 21 cm. Neulotaan jälleen kolme kerrosta ja kavennetaan kaksi silmukkaa eri puolilla sukkaa. Nyt silmukoita 58. Jäljellä on enää kahden silmukan kavennus eri riveillä. Neulotaan edellisen kavennuksen jälkeen yhdeksän kerrosta ja kavennetaan yksi. Sitten neulotaan vielä kuusi kerrosta ja kavennetaan yksi silmukka.

Viimeisen kavennuksen jälkeen silmukoita on 56 ja varren pituus n. 29.5 cm. Nyt jatketaan 10 cm neulomista 56 silmukalla kaikilla kolmella langalla vuoronperään, kunnes kantalappu neulotaan pinkillä värillä Alma -mummun kantapäänä.

Kantapää: Ota viimeisen puikon seitsemän viimeistä sekä ensimmäisen puikon seitsemän ensimmäistä silmukkaa. Neulo pinkillä näitä 14 silmukkaa edestakaisin niin, että nostat reunimmaiset ja neulot aina toisen silmukan oikein molemmilla puolilla. Kerroksia kantalappuun tulee yhteensä 16 eli pari enemmän kuin mitä puikolla on silmukoita. Kun kantalappu on neulottu, poimitaan  sivusilmukat ja neulotaan lisäksi molemmilta puolilta seitsemän silmukkaa mukaan kavennuksia varten. 2. ja 3. puikoille siis jää 14 silmukkaa. Kavennetaan 1. puikon lopussa kaksi oikein yhteen joka kerroksella ja 4. puikon alussa kaksi oikein yhteen takakautta joka kerroksella, kunnes puikoilla on 12 silmukkaa. Siirretään kavennusten jälkeen silmukoita joka puikolle 13 eli jalkaterään jää 52 silmukkaa. Näin sukka istuu hyvin jalkaan.

Neulotaan sitten jalkaterää taas vuorotellen eri väreillä, kunnes jalkaterän pituus on n. 20 cm kantalapun keskeltä. Aloitetaan kärkikavennukset neulomalla joka puikon lopussa ennen viimeistä silmukkaa kaksi oikein yhteen joka toisella kerroksella, kunnes työssä on jäljellä kuusi silmukkaa joka puikolla, jolloin neulotaan kavennukset joka kerroksella. Kun työssä on jäljellä 2 silmukkaa/puikko, katkaistaan lanka ja vedetään se silmukoiden läpi kaksi kertaa ja päätellään nurjalle.


21.7.15.

Ensimmäinen sukka valmis!





Varren pituus on n. 39 cm ja sukka sopii jalan koolle 41-42 (jalkaterän pituus n. 25.5 cm. Minulle siis hitusen pieni, kun jalkani koko on 43 :) Joululahjaksi laitan nämä(kin) jollekin!

Käytin ensimmäiseen sukkaan  yhteensä viittä lankaa, mutta kolmea kerrallaan. Neljäs ja viides lanka olivat alla olevat ja niistä jäi vielä toista sukkaa varten:





23.7.15.

Kuvaa toisen sukan varresta :)






Valmista tuli!! :)















Täältä löydät muita neulomiani räsymattosukkia: