Hae tästä blogista

lauantai 17. lokakuuta 2015

Puolukkapuro -sukat koossa 41-42

16.10.15

Moi!

Tässä tulee viimeisimpien sukkien ohje. Näiden sukkien tekeminen on kestänyt arkikiireiden vuoksi. Välissä tuli neulottua tuubihuivia ja kämmekkäitä sekä ne kanervasukat, kun halusin kokeilla sitä Jaanan kantapäätä :)

Pyysien sukkien nimeämiseen apua Riidattomasta neuleryhmästä ja sieltä ehdotettiin Puolukkapuroa, joten se näiden nimeksi sitten tuli. Ihastuttava nimi! Kiitos Päivi ehdotuksesta ;)


OHJE:

Puikot 3,5

Lankoina Novita 7 veljestä fuksia, 7 veljestä harm-pun-musta-valk. sekä 7 veljestä sateenkaari.

Luo 61 silmukkaa fuksialla ja neulo ensimmäinen kerros oikeaa ja viimeinen ja ensimmäinen silmukka yhteen nurin. Aloita samalla valepalmikkoresori (ohje Googlesta):

1.-3. kerros: 2n, 3o
4. kerros: 2n, 1o neulomatta, 2o
5. kerros: 2n, 1o, lk, 1o

Tee valepalmikkomallikerta kolmeen kertaan eli 15 kerrosta.

Aloita sen jälkeen oikea neule sateenkaarilangalla. Neulo sillä kaksi kerrosta, neulo fuksialla kaksi kerrosta ja vaihda toiseen raitalankaan ja neulo jälleen kaksi kerrosta. Vuorottele näillä kolmella langalla.

Varren pituus on 19.5 cm kantalapun alkuun asti. Varren silmukat kavennetaan 60:stä 52:een ennen kantalappua. Kavennukset tehdään seuraavasti:

Kun neulot kuudennen raidan ensimmäistä kerrosta toisella raitalangalla, neulo kaksi oikein yhteen ensimmäisen puikon alussa ja viimeisen puikon lopussa. Neulo neljä kerrosta ja kavenna taas yksi ensimmäisen puikon ja yksi viimeisen puikon lopussa. Neulo sitten viisi kerrosta ja kuudennella kavenna taas yksi ensimmäisen puikon alussa ja viimeisen puikon lopussa. Neulo 11 välikerrosta ja kavenna vielä kaksi silmukkaa, yksi ensimmäisen puikon lopussa ja yksi viimeisen puikon lopussa. Nyt työssä on 52 silmukkaa. Neulo kavennusten jälkeen 7 kerrosta ja aloita sitten kantapää.

Kantapää on tiimalasikantapää, jonka ohje on Ullaneuleen nettisivuilta:

Neulo kantapää kokonaan fuksialla langalla. Ota kantalapulle yhteensä 26 silmukkaa, 13 viimeiseltä ja 13 ensimmäiseltä. Aloita kantalappu näin:

Neulo oikealla puolella oikeaa ja nurjalla nurjaa.
Neulo 1. puikon silmukat oikein. Käännä työ ja nosta ensimmäinen silmukka neulomatta ja kiristä se niin, että puikolle näyttää tulevan kaksi silmukkaa, vaikka siinä onkin vain yksi.
Neulo loput kantapään silmukat nuriin eli yhteensä 25 silmukkaa.

Käännä työ ja nosta ensimmäinen silmukka nurin neulomatta ja kiristä se taas niin, että puikolle näyttää jäävän kaksi silmukkaa. Neulo loput silmukat oikein, mutta jätä viimeinen neulomatta vasemmalle puikolle.
Käännä työ ja jätä ensimmäinen neulomatta ja kiristä se kunnolla. Neulo loput 23 silmukkaa nurin ja jätä viimeinen neulomatta ja käännä työ. Jätä reunimmainen neulomatta ja kiristä se kunnolla.

Jatka samalla lailla eli nosta ensimmäinen silmukka nurin neulomatta ja neulo kantapään silmukat normaalisti paitsi ne silmukat, jotka olet nostanut edellisillä kierroksillla. Keskisilmukoiden määrä vähenee koko ajan ja sivulla olevien nostettujen silmukoiden määrä kasvaa.

Kun kantapään keskellä on jäljellä noin 1/3 kantapään silmukoista eli tässä tapauksessa 9 silmukkaa. Jos jako ei mene tasan, kannattaa pyöristää ylöspäin. Kantapää näyttää nyt kolmion muotoiselta, kun keskisilmukat on jaettua kahden puikon kesken.

Neulo yksi kerros normaalisti sukan ympäri, kunnes tulet kerrosten vaihtumiskohtaan.

Neulo 1. puikon silmukat oikein paitsi ne silmukat, jotka olet nostanut aiemmin. Käännä työ ja nosta ensimmäinen silmukka nurin neulomatta, kiristä lanka ja neulo loput silmukat normaalisti nurin lukuunottamatta nostettuja silmukoita. Käänntä työ ja nosta oikealla puolella ensimmäinen silmukka nurin neulomatta ja kiristä se. Neulo keskimmäiset silmukat normaalistu oikein ja neulo lisäksi edellisellä kerroksella nostamasi silmukka oikein ja sen jälkeen vielä yksi silmukka oikein.
Käännä työ ja nosta ensimmäinen nurin ja neulo loput nurin ja niiden jälkeen edellisellä kerroksella nostettu silmukka sekä sen jälkeen vielä yksi silmukka, nurin molemmat.
Jatka tähän tapaan, kunnes olet neulonut mukaan kaikki aiemmin nostetut sivusilmukat.

Kantapää on nyt valmis ja sen jälkeen neulotaan normaalisti jalkaterää kaikilla puikoilla.




















Jalkaterän pituus on 24.5 cm ja jalkaterässä on 52 silmukkaa. Jalkaterään neulotaan yhteensä 10 kahden kerroksen raitaa kahdella raitalangalla ennen kärkikavennuksia. Eli raidat tehdään samoin kuin varressa vaihdellen fuksian ja kahden raitalangan välillä, kaksi kerrosta kutakin.

Kärkikavennukset:

Neulo vain fuksialla ja tee kavennukset joka puikon lopussa ennen viimeistä silmukkaa neulomalla kaksi oikein yhteen etukautta. Tee kavennukset joka toinen kerros, kunnes joka puikolla on jäljellä 6 silmukkaa. Neulo sitten kavennukset joka kerros ja kun työssä on jäljellä yhteensä 8 silmukkaa, vedä lanka silmukoiden läpi kahteen kertaan ja päättele nurjalle.



maanantai 12. lokakuuta 2015

Neulottu tuubihuivi

12.10.15.

Heissan!

Jospa nyt syyslomalla ehtisi pari ohjetta taas kirjoittelemaan tänne :)

Ostin Lankamaailmasta Silver Dream -lankaa, jos tein kämmekkäät ja nyt sitten tuubihuivin.

Pituutta huiville tuli 165 cm. Yksi kerä riitti huivissa 106,5 cm:n pituuteen ja silmukoita koko huivissa siis 60. Leveyttä huiville tuli 17 cm. Ei siis kovin leveä ja jos teen uuden huivin, teen siitä leveämmän. Mutta kyllä tämä huivi näinkin menee, kun pituutta on sen verran, että saan kierrettyä huivin kolmeen kertaa kaulan ympäri.

Pyöröpuikkojen koko oli 4. Luo 61 silmukkaa. Neulo 1. kerros oikein ja viimeinen ja ensimmäinen silmukka yhteen. Aloita sitten kuvio.

Huivin kuvio on valepalmikkoa (ohje Googlesta), jonka mallikerta tulee tässä:

1.-3. kerros: 2n, 30
4. kerros: 2n, 1o neulomatta, 2o
5. kerros: 2n, 1o, lk, 1o

Huivi kun on tasoneuletta, niin valepalmikkoa ei voinut neuloa jatkuvasti yllä olevan ohjeen mukaan. Tässä ohje nurjalle puolelle:

1.-3. kerros: 3n, 2o
4. kerros: 2n, vedä kolmas nurja neulomatta kahden edellisen yli, 2o
5. kerros: 1n, lk takakautta, 1n, 2o

En tehnyt huivin reunaan valepalmikkokuviota, mutta muualle kyllä. Reunaan valepalmikkoa on hankala tehdä, kun siellä nostetaan reunimmainen silmukka aina kerrosta aloittaessa.

Päättele silmukat ylivetokavennuksin ja ompele neulalla huivin päät yhteen.

Tässä liuta kuvia:







Yllä olevassa kuvassa mukana myös aiemmin tekemäni kämmekkäät samasta langasta :)




Keksinpä tuossa, että osan huivista voi kietaista pään ympärille, jos myssy on unohtunut kotiin :) Silti saa kaksi kierrosta huivia kaulan ympäri!