Hae tästä blogista

maanantai 25. heinäkuuta 2016

Raitalapaset ja intialainen peukalo

Heissan!

Etelän loma Kreetalle on takana ja pikku hiljaa taas aloittelen ahkerammin neulomista. Oli minulla kutimet mukana lomareissullakin, mutta en sitten ehtinyt/jaksanut paljoa tehdä. Oli helpompi ottaa sudoku käteen, jos taukoa tuli :)

Taiteilin jämäkeristä nämä lapaset ja lankaa jäi vielä niidenkin jälkeen. Laitan loput varmaan jämäsukkiin, taas.

Puikkoina käytin 3,5 puikkoja ja lankoina 7 veljeksen Polkkaa ja mustaa.

Ohje:

Luo mustalla 45 silmukkaa ja neulo 1. kerros oikein ja viimeinen ja ensimmäinen silmukka oikein yhteen. Työssä on nyt 44 silmukkaa ja neulotaan vielä toinen kerros mustalla resoria 2o 2n. Ota sitten Polkka mukaan ja neulo resoria vuoron perään Polkalla ja mustalla 2o 2n yhteensä 21 kerrosta. 

Neulo sen jälkeen kolme kerrosta oikeaa vuorotellen kerros kummallakin langalla. Aloita sen jälkeen intialaisen peukalokiilan tekeminen: (Ohje Novitan sivuilta)

Oikea lapanen: Jaa silmukat puikoille näin: 11, 11, 18 ja 4. Lisää silmukoita puikkojen välistä oikein kiertäen 3. ja 4. puikon välistä neuloen silmukat 4. puikolle. Kun 4. puikolla on 22 silmukkaa, neulo 3. puikon silmukat apulangalle ja jaa 4. puikon silmukat kahdelle puikolle. Jatka oikein neulomista 44  silmukalla resorin lopusta laskien 42 kerrosta, kunnes aloitat kärkikavennukset.

Vasen lapanen: Jaa silmukat puikoille näin: 4, 18, 11 ja 11. Lisää joka kerroksella yksi silmukka neuloen se 1. ja 2. puikon välistä nostettavalla langalla kiertäen oikein ja siirrä lisätty silmukka 1. puikolle. Tee niin monta lisäystä, että 1. puikolle tulee yhteensä 22 silmukkaa. Kun lisäykset on tehty, neulo 2. puikon 18 silmukkaa apulangalle ja jatka vuorolangoin oikean neulomista muilla puikoilla niin, että jaat lisättyjen silmukoiden puikon silmukat kahdelle puikolle. Nyt sinulla on jälleen 11 silmukkaa joka puikolla. Neulo resorin lopusta yhteensä 42 kerrosta ennen kuin aloitat kärkikavennukset

1. puikon lopussa 2oy ennen viimeistä silmukkaa. 2. puikon alussa 2oy takakautta ensimmäisen silmukan jälkeen. 3. puikon alussa samoin kuin 1. puikolla ja 4. puikon lopussa samoin kuin 2. puikon lopussa. Kavenna joka toinen kerros, kunnes jäljellä on 5 silmukkaa/puikko ja kavenna sitten joka kerros. Neulo kavennuksetkin vuorolangoin loppuun saakka. Kun jäljellä on 8 silmukkaa, vedä lanka niiden läpi ja päättele nurjalle.

Peukalo: Poimi 18 silmukkaa neljälle puikolle ja ota juuresta mukaan vielä kaksi silmukkaa, jolloin peukaloon tulee 20 silmukkaa. Neulo jälleen vuorolangoin peukaloa niin kauan, että puolet kynnestä peittyy (tai noin 13-14 kerrosta) ja tee sitten kärkikavennukset: 2oy joka puikon lopussa ennen viimeistä silmukkaa joka toinen kerrosta, kunnes puikoilla on 3 silmukkaa/puikko. Kavenna sitten joka kerrosta, kunnes työhön jää 8 silmukkaa. Vedä lanka läpi ja päättele nurjalle.

Virkatut kukat: katsoin kukkiin apua Punomon sivuilta. Tein ohjeen kukista vain 1,5 kerroksisia kolmen kerroksen sijaan. Ts. neuloin 1. kerroksen loppuun ja 2. vain ketjusilmukat. Näin kukista ei tullut lapasiin liian paksuja :)

Ohje kukkiin: 3 virkkuukoukulla virkataan ensin 4 kjs ja virkataan ketju umpeen ps:lla (piilosilmukalla) renkaan alkuun. Virkataan sitten 11 pylvästä renkaaseen ja suljetaan se ps:lla taas renkaaseen. Virkataan nyt 5 kjs ja kiinnitetään se ps:lla ei seuraavaan vaan sitä seuraavaan silmukkaan. Toistetaan 5 kjs ja ps vielä viisi kertaa. Virkkaa sitten 5 pylvästä kuhunkin ketjuun ja kiinnitä ps:lla etupuolelle. Kun jokaiseen lenkkiin on virkattu 5 pylvästä, virkataan päälle vielä vaillinainen kerros: 3 kjs ja ps:lla kiinni etupuolelle. Toista tämä vielä 7 kertaa. Kiinnistä kukka sitten lapaseen kämmenselän puolelle ennen kärkikavennuksia.








lauantai 9. heinäkuuta 2016

Päällyslapaset

Heips!


Neuloin tuossa talvella perheemme lastenhoitajalle hänen pyynnöstään lapaset, joihin käytin viime käsityömessuilta ostamaani Big Mamma -lankaa Tapion Lankakaupan pisteeltä ja tein niihin ekaa kertaa intialaisen lapasen (Ohje löytyy Novitan sivuilta muun muassa :) ). Lastenhoitaja sitten kysyi, voisinko neuloa näihin lapasiin vielä päälle toiset samasta langasta. Noh, nyt ne tuli tehtyä, joten saa ensi talveksi sitten tuplalapaset. Neuloin nämä ihan oman pääni mukaan niin, ettei minulla oli aiempia lapasia alle sovitettavaksi. Aika isothan nuo tuntuvat olevan, mutta sovitin niitä kuitenkin Islannista ostamiini lapasiin, joten katotaan, tuleeko saajan mielestä sopivat :)

Puikkoina käytin 3.5 puikkoja ja alla kuva käyttämästäni langasta.



Ohje:

Luo 56 silmukkaa ja neulo 1. kerros oikein. Neulo viimeinen ja ensimmäinen silmukka yhteen ja aloita valepalmikkoresori (ohje Googlesta):

1.-3. kerros: 2n, 3o
4. kerros: 2n, nosta 1o neulomatta, neulo 2o ja vie neulomatta jätetty 2o neulotun yli
5. kerros: 2n, 1o, lk, 1o

Toista mallikerta viisi kertaa ja seuraavaa mallikertaa vielä kaksi kerrosta. Neulo sen jälkeen kolme kerrosta oikeaa ja kavenna pois yksi silmukka. Tällöin työhön jää 54 silmukkaa.

Aloita intialaisen peukalon teko peukalokiilalla:

Vasen lapanen: Jaa silmukat puikoille näin: 4s, 23 s, 13 ja 14. Neulo 1. puikon 4 silmukkaa oikein ja neulo 1. ja 2. puikon välistä uusi silmukka nostamalla lanka ja neulomalla se kiertäen oikein. Neulo lisäykset 1. puikolle. Neulo muuten oikein paitsi tee näitä lisäyksiä puikkojen välistä 1. puikolle niin kauan, että 1. puikolla on 27 silmukkaa. Kun lisäykset ovat valmiit, siirrä 2. puikon 23 silmukkaa odottamaan apulangalle ja jaa muiden puikkojen silmukat tasaisesti 13, 14, 13 ja 14. Neulo sitten oikeaa niin kauan, että resorin jälkeen on oikeaa 45 kerrosta. 

Oikea lapanen: Jaa silmukat näin: 13, 14, 23 ja 4. Neulo oikeaa ja tee lisäykset 3. ja 4. puikon välistä 4. puikolle nostamalla lanka puikkojen välistä ja neulomalla se kiertäen oikein. Tee lisäykset joka puikolla, kunnes 4. puikolla on 27 silmukkaa. Kun lisäykset ovat valmiit, siirrä 2. puikon 23 silmukkaa odottamaan apulangalle ja jaa muiden puikkojen silmukat tasaisesti 13, 14, 13 ja 14. Neulo sitten oikeaa niin kauan, että resorin jälkeen on oikeaa 45 kerrosta. 

Aloita sitten kärkikavennukset:  Neulo 1. puikon alussa 2oy takakautta ensimmäisen silmukan jälkeen ja 2. puikon lopussa 2oy ennen viimeistä silmukkaa. Neulo 3. puikon alussa samoin kuin 1. puikon alussa ja 4. puikon lopussa samoin kuin 2. puikon lopussa. Kavenna joka toinen kerros, kunnes puikoilla on 6 ja 7 silmukkaa. Kavenna sitten joka toinen kerros. Kun silmukoita on jäljellä 10, vedä lanka niiden läpi ja päättele nurjalle.

Peukalo: Poimi neljälle puikolle silmukat tasaisesti ja ota lisäksi peukalon juuresta kaksi silmukkaa nostaen lanka ja neuloen se kiertäen oikein. Nyt sinulla on peukaloa varten 25 silmukkaa. Neulo 12 kerrosta oikeaa ja kavenna sitten joka puikon lopussa 2oy ennen viimeistä silmukkaa. Kun silmukoita on jäljellä 9, vedä lanka niiden läpi ja päättele nurjalle.


Kerästä jäi vieläkin näin paljon ja olen vasta kahdet lapaset tehnyt :)



Tällaiselta intialainen peukalokiila näyttää lähempää.



Tässä vielä lapaset valmiina. Lapasen pituus on 27.5 cm ja leveys keskellä lapasta peukalon jälkeen on 12.5 cm. Nyt pitäisi hyvin mahtua normilapaset sisälle ;)



tiistai 5. heinäkuuta 2016

Soulmates -sukat oransseina

Heissan!

Kokeilinpa tehdä taas yhden Niina Laitisen mallin, Soulmatesit. Useamman kerran sekosin kuviossa ja purin kumpaakin sukkaa viis kuus kertaa ennenku sain ne onnistuneesti loppuun :) Ohje sukkiin löytyy Ravelrystä ja tähän kirjoittelen ohjetta vain siltä osin, mitä olen muokannut kuviota lukuunottamatta.

Lankana käytin Novita 7 veljeksen oranssia ja puikkoina 3.5 koon puikkoja.

Poikkesin ohjeesta langan ja puikkojen lisäksi myös kantapään kohdalla sekä jalkaterän silmukkamäärässä kiilakavennusten jälkeen. Lisäksi kiilakavennuksissa sovelsin hiukan.

Kantapään tein Alma -mummun tyyliin, kuten yleensä. Tykkään siitä mallista kovin, joten en toistaiseksi halua muulla tehdä :)

Poimi kantalappua varten viimeiseltä puikolta 7 silmukkaa ja ensimmäiseltä puikolta samoin 7 silmukkaa. Neulo oikealla oikein ja nurjalla nurin ja nosta aina aloitussilmukka. Neulo kantalappuun 16 kerrosta eli kaksi enemmän kuin silmukoiden määrä. Poimi sitten sivusilmukat tämän Youtube -videon avulla. Siistiä tulee!

Jaa silmukat puikoille niin, että 2. ja 3. puikolle jää 14 silmukkaa kummallekin kuvion jatkamista varten. 1. ja 4. puikoille jää kummallekin suunnilleen saman verran silmukoita.

Itse aloitin kiilakavennukset jo sillä kerroksella, kun poimin sivusilmukoita. Eli neulo 2oy 1. puikon lopussa ja 2oy takakautta 4. puikon alussa. Jos haluat välttää reikiä ennen 4. puikon kavennuksia, siirrä 4. puikon ensimmäinen silmukka 3. puikolle ja aina kaventaessa ota 4. puikolta kavennusta varten toinen silmukkaa. Näin ennen kavennusta tulee siistimpi ja tiukempi kohta.

Kavenna siten, että jalkaterään jää 54 silmukkaa ja jatka ohjeen mukaan loppuun saakka. 1. ja 4. puikoilla tosin on eri silmukkamäärä kuin ohjeessa, joten kärkikavennuksissa täytyy hieman miettiä, miten saa kavennukset nätisti tehtyä, mutta yllättävän helposti se sujui ;)

Varren pituus ennen kantalappu on 19 cm ja jalkaterän pituus n. 24 cm. Nämä sukat sopivat jalan koolle 38.





Olen neulonut muitakin sukkia Soulmates -mallilla. Niitä pääset katsomaan seuraavista linkeistä:





perjantai 1. heinäkuuta 2016

Tenkkapoot

Moi!


Ostin pari viikkoa sitten 7 veljeksen Raita -lankaa, joka miellytti kovasti silmääni. Olin jo aiemmin ajatellut, että kohta kyllä kokeilen Niina Laitisen Tenkkapoot ja nyt löytyi väri, jolla halusin ne tehdä. Mallikuvio ei näyttänyt vaikealta, mutta siitä huolimatta purin sukan vartta kuusi kertaa. Viisi kertaa sen takia, että yksi silmukka puuttui ja kuudennen kerran, koska oli yksi silmukka liikaa. Kuvio on kyllä helppo, mutta en kunnolla pystynyt keskittymään sukan tekoon, kun täytyy välillä katsoa, mitä pikkuväki puuhaa :) Toinen sukka sujui jo hienosti, ei tarvinnut purkaa kertaakaan :D Toisen sukan neuloin kerän sisäpuolelta eli värit kulkevat siinä sitten päinvastaiseen suuntaan, mutta sehän on vain hauska yksityiskohta :)

Ohje löytyy Voihan Villasukka! -ryhmän tiedostoista sekä Ravelrystä. Ohjeessa sukat on neulottu Nallesta, mutta minä teen mieluummin paksummasta langasta. Tein sukat kuitenkin samalla silmukkamäärällä ja minusta tuli aika hyvät! Ei varmasti ole viimeinen kerta, kun tätä mallia teen :)


Näissä sukissa on käytetty 3.5 koon puikkoja, kuten ohjeessakin, mutta ohjeen lanka oli ohuempaa Nallea. Tein nämä kuitenkin samalla silmukkamäärällä kuin ohjeessa varren osalta. Varren ohjetta muokkasin niin, että jätin tekemättä viimeisen nurjan kerroksen kokonaan ja tein tarvittavat lisäykset edeltävältä oikealla kerroksella ja aloitin sen jälkeen suoraan kantalapun. Aluksi kyllä neuloin nurjan kerroksen, mutta se ei miellyttänyt silmääni, joten sovelsin.

Kantapään tein ohjeesta poiketen omaan tuttuun tyyliini Alma -mummun mallia soveltaen:

Poimi kantalapun tekemistä varten 4. puikolta 7 silmukkaa ja 1. puikolta myös 7 silmukkaa. Neulo oikealla oikein ja nurjalla nurin niin, että nostat aina aloitussilmukan. Neulo kantalappuun 16 kerrosta eli kaksi enemmän kuin silmukoita on, näin sukasta tulee istuvampi. Kun kantalappu on valmis, poimi sivusilmukat esim. tämän videon avulla, joka vinkattiin Facebookin Voihan Villasukka! ryhmässä. Silloin sivuihin ei jää yhtään ärsyttäviä reikiä ;)

Itse aloitan kiilakavennukset samalla kerroksella, jolla poimin sivusilmukat. Eli jätän 2. ja 3. puikoille valmiiksi lopullisen haluamani määrän silmukoita (näissä sukissa 14/puikko) ja kavennan ylimääräiset pois 1. puikon lopussa 2oy joka kerroksella ja 4. puikon alussa 2oy takakautta joka kerroksella, kunnes näillä puikoilla on 13 silmukkaa/puikko. Jalkaterään jää nyt 54 silmukkaa, mikä mielestäni on hyvin jalkaan istuva :)

Jatka sitten oikeaa neuletta kantalapun reunasta laskettuna 48 kerrosta ja aloita lopuksi kärkikavennukset. Poikkesin taas vähän ohjeen kavennuksista:

1. ja 3. puikon lopussa 2oy ennen viimeistä silmukkaa. 2. ja 4. puikon alussa 2oy takakautta ensimmäisen silmukan jälkeen. Kavenna joka toinen kerros, kunnes puikoilla on 6 ja 7 silmukkaa (1. ja 4. puikoilla alunperin 13 ja 2. ja 3. puikoilla alunperin 14 silmukka). Kavenna sitten joka kerros, kunnes jäljellä on yhteensä 10 silmukkaa. Vedä lanka silmukoiden läpi ja päättele nurjalle.

Varren pituus näissä sukissa on n. 19 cm ja jalkaterän pituus n. 25 cm. Sukat sopivat 38-39 kokoisiin jalkoihin.



Lankaa jäi tuommoinen pikkukerä jäljelle :) Täytyy ne sitten ujuttaa johonkin räsyneuleeseen ;)

Täältä löydät toiset tekemäni Tenkkapoot.