Hae tästä blogista

lauantai 21. tammikuuta 2017

Lisää raitaa - sekoraitasukkaset :)

Heips!

Jatkan jämäkerien tuhoamista neulomalla niistä sukkia. Tässä toiset jämälankasukat koossa 38 - 39.

Púikkoina käytin hiljattain ostamiani Knit Pron neliskanttisia koon 3.5 puikkoja. Oli aika jännä kokemus neuloa niillä.

Lankoina näistä löytyy Novita 7 veljestä eri väreinä sekä joku polkka tai raitalanka 7 veljekseltä myös. Joukossa on Pirtaa ja mahdollisesti muutakin. Vyötteet olivat jo hukassa ja käytin, mitä varastoistani löysin. Kohta on kaikki jämäkerät käytetty. Loput käytän varmaankin tilkkupeittoon, joka on ollut kesken jo monen monta vuotta :)

Varren pituus on n. 16 cm ja jalkaterän pituus n. 23,5 cm. Jalan koolle 38-39 mielestäni sopivat :)

Ohje:

Luo 61 silmukkaa ja neulo ensimmäinen kerros oikein. Neulo viimeinen silmukka oikein yhteen ensimmäisen kanssa ja aloita sitten resori 2o 2n. Neulo resoria yhteensä 48 kerrosta niin, että muutamaa kerrosta aiemmin neulot 2oy joka puikolla, jotta ennen kantalappua työhön jäisi 56 silmukkaa.

Neulo kantapää Alma - mummun tyyliin esimerkiksi. Tässä olen hieman soveltanut Alman ohjetta:

Poimi kantalappua varten viimeiseltä puikolta puolet silmukoita eli seitsemän ja sama määrä ensimmäiseltä puikolta. Siirrä viimeisen puikon toiset seitsemän silmukkaa odottamaan 3. puikolle ja 1. puikon 7 silmukkaa odottamaan 2. puikolle. Neulo kantalappua oikealla oikein ja nurjalla nurin nostaen aina ensimmäinen silmukka kummallakin puolen. Neulo kantalappuun pari kerrosta enemmän kuin mitä lapussa on silmukoita ja poimi sitten sivusilmukat esim. tämän Youtube -videon avulla, johon sain vinkin Facebookin Voihan Villasukka! -ryhmästä :) En enää muuta tapaa käytäkään silmukoiden poimimiseen, tulee sen verran siistiä!

Itse aloitan kiilakavennukset samalla kerroksella kuin millä poimin sivusilmukat. Siirrän poimimisen jälkeen 2. puikolle odottamaan jätetyt silmukat + yhden silmukan ja neulon 1. puikon lopussa 2oy. Neulotaan 2. puikon 13 silmukkaa oikein ja jätetään myös 3. puikolle 13 silmukkaa niin, että loput siirretään viimeiselle puikolle ja neulotaan 4. puikon alussa 2oy takakautta. Kavenna joka kerrokselle, kunnes 1. ja 4. puikoille jää 13 silmukkaa kummallekin.

Neulo jalkaterän 52 silmukalla kantalapun reunasta laskettuna 47 kerrosta oikeaa ja tee sitten kiilakavennukset:

Neulo 1. puikon lopussa 2oy ennen viimeistä silmukkaa ja tee samoin joka puikolla. Kavenna joka toinen kerros, kunnes jäljellä on 7 silmukkaa joka puikolla. Kavenna sitten joka kerros, kunnes jäljellä on yhteensä 8 silmukkaa. Vedä lanka silmukoiden läpi ja päättele nurjalle.

Raidoita sukka ihan niin kuin haluat, varmasti on hauska lopputulos ja kelpaa jollekin ;)















keskiviikko 18. tammikuuta 2017

Siniset Soulmates -sukat

Heippa!

Tässä tulee pieni esittely Niina Laitisen Soulmates -sukista, jotka tein tällä kertaa sinisenä. Kyseinen väri ei kuulu suosikkeihini, mutta nyt vain oli sellainen fiilis, että löytämäni sininen kerä sopisi Soulmates -malliin.

Lankana käytin Novitan 7 veljestä ja puikkoina 3.5 koon puikkoja.

Noudatin muutoin Niina Laitisen ohjetta, joka löytyy Ravelrystä, mutta muutamassa kohdin poikkesin ohjeesta.

Neuloin ensimmäisen kerroksen kaikki oikein ja aloitin vasta sitten mallikaavion mukaisen neulomisen. Kantapään tein Alma -mummun kantapäätä hieman soveltaen:

Poimi kantalappua varten viimeiseltä puikolta 7 silmukkaa ja ensimmäiseltä puikolta samoin 7 silmukkaa. Neulo oikealla oikein ja nurjalla nurin ja nosta aina aloitussilmukka. Neulo kantalappuun 16 kerrosta eli kaksi enemmän kuin silmukoiden määrä. Poimi sitten sivusilmukat tämän videon avulla (vinkin videoon sain Facebookin Voihan Villasukka! -ryhmästä). Siistiä tulee!

Jaa silmukat puikoille niin, että 2. ja 3. puikolle jää 14 silmukkaa kummallekin kuvion jatkamista varten. 1. ja 4. puikoille jää kummallekin suunnilleen saman verran silmukoita.

Itse aloitin kiilakavennukset jo sillä kerroksella, kun poimin sivusilmukoita. Eli neulo 2oy 1. puikon lopussa ja 2oy takakautta 4. puikon alussa. Jos haluat välttää reikiä ennen 4. puikon kavennuksia, siirrä 4. puikon ensimmäinen silmukka 3. puikolle ja aina kaventaessa ota 4. puikolta kavennusta varten toinen silmukkaa. Näin ennen kavennusta tulee siistimpi ja tiukempi kohta.

Kavenna siten, että jalkaterään jää 54 silmukkaa ja jatka ohjeen mukaan loppuun saakka. 1. ja 4. puikoilla tosin on eri silmukkamäärä kuin ohjeessa, joten kärkikavennuksissa täytyy hieman miettiä, miten saa kavennukset nätisti tehtyä, mutta yllättävän helposti se sujui ;)

Varren pituus sukissa on n. 22 cm  ja jalkaterän pituus 24.5 cm. Sukat sopivat jalan koolle 38-39 :) Kuvassa toinen sukka kuvattuna siten, että etupuoli on käännetty sivulle.




Olen neulonut muitakin sukkia Soulmates - mallilla. Niitä pääset katsomaan seuraavista linkeistä:





tiistai 10. tammikuuta 2017

Väriä vuoden alkuun!

Moi!

Aloitin kahdet sukat ja toiset sain eilen valmiiksi, tämmöiset raitasukat jämäkeristä.
Lankoina käytin enimmäkseen Novita 7 veljestä ja lisäksi turkoosia Lauri -lankaa. Neuloin sukat puikoilla 3.5 ja niistä tuli kokoa 42-43 eli omiin jalkoihin sopivat, mutta lahjaksi nämä kuitenkin menevät :)

Ohje:

Luo 61 silmukkaa ja neulo 1. kerros oikein. Neulo viimeinen ja ensimmäinen silmukka oikein yhteen ja aloita samalla resori 2o 2n. Neulo resoria koko sukan varsi kantalapun alkuun asti vaihdellen väriä haluamallasi tavalla niin, että neulot kutakin väriä seitsemän kerrosta. Raitoja varteen tulee yhteensä  seitsemän kerrosta ja kantalappua aloitettaessa vaihdetaan taas väri. Kavenna viimeisen raidan alkupäässä samalla kerroksella neljä silmukkaa niin, että neulot yhteen 2n, joka puikolla yhden kerran. Neulo kantapää soveltaen hieman Alma -mummun kantapäätä.

Ota kantalappua varten 1. puikolta seitsemän silmukkaa ja 4. puikolta seitsemän silmukkaa. Siirrä loput silmukat odottamaan välipuikoille. Neulo edestakaisin oikealla oikein ja nurjalla nurin nostaen aina ensimmäinen silmukka ja neulo kantalappuun kerroksia hieman enemmän kuin mitä kantalapussa on (näissä sukissa 15 kerrosta). Näin sukasta tulee vähän istuvampi kuin matalammalla kantalapulla :)

Kun kantalappu on valmis, poimi sivusilmukat käyttäen apuna esimerkiksi tätä Youtube -videota, johon sain vinkin Facebookin Voihan Villasukka! -ryhmästä. Näin sivuihin ei tule reikiä :)

Siirrä 1. ja 4. puikolle takaisin silmukat, jotka siirsit välipuikoille odottamaan kantalapun ajaksi. Aloita kiilakavennukset jo sivusilmukoiden poimimiskerroksella niin, että neulot 2oy 1. puikon lopussa ja 2oy takakautta 4. puikon alussa. Tee kiilakavennukset joka kerroksella, kunnes 1. ja 4. puikoilla on kummallakin 13 silmukkaa. 2. ja 3. puikoille jätetään kummallekin 14 silmukkaa eli jalkaterässä on nyt 54 silmukkaa.

Neulotaan jalkateräänkin seitsemän kerroksen raitoja kantapään jälkeen seitsemän raitaa ja neulo sitten yksi kerros uudella värillä. Aloita tämän jälkeen kärkikavennukset seuraavasti:

Neulo joka puikon lopussa 2oy ennen viimeistä silmukkaa joka toisella kerroksella, kunnes puikoilla on jäljellä 7, 8, 8 ja 7 silmukkaa. Kavenna sitten joka toinen kerros ja vaihda vielä kerran väriä kärkeä varten edellisen seitsemän kerroksen raidan jälkeen. Katkaise lanka, kun jäljellä on yhteensä 10 silmukkaa. Vedä lanka silmukoiden läpi ja päättele nurjalle.

Jalkaterän pituus kantalapun reunasta mitattuna on 26 cm ja varren pituus kantalapun alkuun asti on 17 cm.

Lisähuomiona vielä sellainen, että sain Facebookin Iloinen Villasukka- ja neuleryhmästä vinkin Kodin Kuvalehden -videoon, jolla saa raidat kohdistettua hyvin niin, että jää näkyviin juurikaan raidan vaihtokohta :) Kuva toisen sukan pohjasta heti tuossa alapuolella. Sanoisin, että toimii! Tämän ja muita vinkkejä löydät Neulojan niksinurkasta!






tiistai 3. tammikuuta 2017

Puikosta asiaa

Heps!

Välillä vois hieman kirjoitella yleisluontoista tekstiä ja ajatuksia ohjeiden sijaan :) Yritin otsikossa olla humoristinen käyttämällä "tikusta asiaa" tilalla "puikosta asiaa" :D

Nyt ei ole mitään uutta projektia puikoilla, mutta korjailin tuossa siskoni Anelmaiset, jotka hänelle tein synttärilahjaksi. Lavat olivat kuluneet puhki, joten neuloin ne uusiksi. Samoin lupasin korjata lastenhoitajamme ystävän lapaset, joissa reiät loppuosassa. Toisen jo neuloin uusiksi, toisen kimppuun käyn vielä tänään. Laitan alle vielä kuvat näistä projekteista.



 Alla uudelleen neulotuilla lavoilla :) Virkkasin molempiin vielä yhdet kukatkin lisää.


Alla kuvat alkuperäisestä lapasesta molemmin puolin ja korjatuista versioista :)
















Alla toinen valmiina ja toinen kesken:



Löysin sattumoisin samanväristä lankaa lapasten korjaukseen, vaikka se onkin hieman paksumpaa kuin alkuperäinen. Neuloin kuitenkin kolmosen puikoilla, että tulis suht nätin näköistä jälkeä.

Olen haaveillut ompelukoneesta, mutta nykyiseen asuntoomme se ei mahdu. En ole ommellut varmaan lainkaan sitten talouskoulun -97, mutta mieli tekisi taas opetella se taito. Jos/kun toivottavasti saataisiin tämä asunto myytyä (tämä on nyt myynnissä etuovessa ja oikotiellä, vink vink), niin voisin vaikka käsityömessuilta ostaa ompelukoneen ja opetella ompelemaan. Muutenkin tarvitsisin lisätilaa nykyisille käsityötarvikkeille. Kaksi hyllykköä langoille ja puikoille löytyy ja lisäksi olen säilönyt pinnasänkyyn kaksi isoa lankapakettia :D 

Toistaiseksi ompeleminen saa jäädä haaveeksi, kun on niin vähän aikaakin tällä hetkellä siihen käyttää. Mutta kyllä minä vielä joku päivä siihenkin ryhdyn. Sitten voin tänne neulontablogiin jakaa kuvia töistäni sillä saralla. Instagramiin pitäisi myös liittyä, että voisi jakaa neulomuksien kuvia, mutta odottelen itselleni uutta puhelinta tällä hetkellä. Katsotaan sitä ig:tä sitten piakkoin :)

Joululoman alkupuolella tuli neulottua tosi paljon niin, että niskat ja kädet on ihan jumissa. Vuoden päätteeksi kävin kehonhuollossa venyttelemässä paikat kuntoon ja täytyykin ahkerasti käydä liikkumassa ja jumpissa, jotta keho pysyy neulontakunnossa :) Minulla on lomaa vielä tämä viikko, mutta nyt en ole juuri ehtinyt neuloa, sillä olemme keskittyneet asunnon kunnostamiseen etsimällä remonttitaitoisen ihmisen ja suunnittelemalla, mitä täällä tarvitsee korjata. Kaikenlaista siis mielen päällä.

Onneksi vihdoin tuli lunta ja todella kaunis maisema tänne Pirkanmaalle :) :)

Hyvää uutta vuotta jokaiselle, joka tämän jaksaa loppuun lukea ;)