Hae tästä blogista

tiistai 21. maaliskuuta 2017

Sateenkaaripiirakat

Heippa!

Olen monen nähnyt neulovan Piirakka -mallin sukat Novitan Raita sateenkaari -langasta. Päätin vihdoin itsekin semmoiset tehdä. Piirakat olen aiemmin neulonut, mutten tästä langasta. Ja tulihan niistä nätit :)

Neuloin sukat 3.5 koon puikoilla ja alle tulee ohje ilman mallikertaa sekä kuvia. Piirakka -mallin ohje löytyy esim. Novitan sivuilta.

OHJE:

Luo 57 silmukkaa. Neulo 1. kerros oikein ja neulo viimeinen ja ensimmäinen silmukka oikein yhteen. Aloita sitten joustinneule 1o kiertäen ja 1n. Toista tätä joustinneuletta n. 2 cm tai 8-9 kerrosta.

Jaa sitten silmukat puikoille seuraavasti: 17, 12, 11 ja 16 ja aloita Piirakka -sukan pitsineule 2. ja 3. puikoilla. Jatka joustinneuletta 1. ja 4. puikoilla.

Neulo pitsikuvion mallikertaa sukan varteen yhteensä kuusi kertaa. Varren pituus kantalapun alkuun asti on n. 15 cm.

Aloita sitten kantapään teko soveltaen Alma -mummun tyyliä:

Ota kantalappua varten viimeiseltä puikolta 8 silmukkaa, samoin 1. puikolta. Neulo kantalappua edestakaisin oikealla oikein ja nurjalla nurin nostaen aina aloitussilmukka. Neulo kerroksia yhteensä 18 eli pari enemmän kuin silmukoiden määrä on. Poimi sitten sivusilmukat esimerkiksi tämän netistä löytyvän -Youtube -videon avulla. Kun olet poiminut sivusilmukat, palauta 1. ja 4. puikoille aiemmin pois siirretyt silmukat (Jätä 2. puikolle 12 ja 3. puikolle 11 silmukkaa pitsikuviota varten) ja aloita samalla kerroksella kiilakavennukset:

Neulo 2oy 1. puikon lopussa ja muut oikeaa ja jatka pitsikuviota 2. ja 3. puikoilla. Neulo 2oy takakautta 4. puikon alussa ja loput oikeaa. Kavenna joka kerroksella, kunnes 1. puikolle jää 15 silmukkaa ja 4. puikolle 14 silmukkaa tai toisinpäin. Nyt työssä on 52 silmukkaa.

Neulo kantalapun reunasta laskettuna yhteensä 53 kerrosta ja aloita sitten kärkikavennukset. Kavennuksia aloittaessasi neulo kaikilla puikoilla oikeaa eli lopeta pitsimallikerran neulominen, kun kavennukset alkavat. Pitsikuvio tulee jalkaterään yhteensä 9 kertaa. Jaa silmukat tasaisesti puikoille ja kavenna joka puikon lopussa 2oy ennen viimeistä silmukkaa. Kavenna joka toinen kerros, kunnes puikoilla on jäljellä seitsemän silmukkaa. Kavenna joka kerros, kunnes jäljellä on yhteensä 12 silmukkaa. Vedä lanka silmukoiden läpi ja päättele nurjalle.

Jalkaterän pituus on n. 26 cm eli sukan koko on 39 -40. 

















Olen neulonut muitakin piirakkasukkia. Niitä pääset katsomaan seuraavasta linkistä:

perjantai 10. maaliskuuta 2017

If you can read this.. -sukat

Heips!

Tilaustyönä väkersin sukat, joihin silmukoin tekstin If you can read this bring me a glass of wine.
Väreinä toivomuksen mukaan olivat valkoinen ja kirkkaanpunainen. Puikkoina 3.5 ja lankoina Red Heartin punainen sekä valkoinen, jonka nimestä en ole varma, kun vyöte oli jo hukassa :)

Sukkien koko on 39 eli jalkaterän pituus n. 25 cm. Resori, kantalappu ja kärki on neulottu valkoisella, muuten punaisella ja teksti tietysti valkoisella. Varren pituus on 19 cm.

Ohje:

Luo valkoisella 61 silmukkaa. Neulo 1. kerros oikein ja neulo viimeinen ja ensimmäinen silmukka nurin yhteen. Aloita samalla valepalmikkoresori (ohje Googletettu):

1. - 3. kerros: 2n 3o
4. kerros: 2n, nosta 1o neulomatta, neulo 2o ja vedä nostettu silmukka neulottujen yli
5. kerros: 2n 1o lk 1o

Toista valepalmikko neljä mallikertaa.

Vaihda lanka sitten punaiseen ja neulo oikeaa. Neulo oikeaa 10 kerrosta ja kavenna seuraavalla kerroksella 2oy kahdella puikolla. Neulo viisi kerrosta oikeaa ja kavenna nyt 2oy kahdella eri puikolla. Neulo 8 kerrosta oikeaa ja kavenna kahdella puikolla 2oy. Neulo jälleen 8 kerrosta oikeaa ja kavenna kahdella eri puikolla 2oy. Neulo vielä kolme kerrosta oikeaa ja aloita sitten kantalappu valkoisella langalla Alma -mummun tyyliä soveltaen. 

Kantalappu: Poimi 7 silmukkaa viimeiseltä puikolta ja 7 ensimmäiseltä. Jätä muut silmukat odottamaan välipuikoille. Neulo ristiinvahvistettua kantapäätä seuraavasti: oikealla puolella nosta joka toinen ja neulo joka toinen oikein. Nurjalla neulo kaikki nurin. Nosta aina ensimmäinen silmukka kummallakin puolella. Neulo kantalappua 16 kerrosta. Poimi sitten sivusilmukat punaisella esim. tämän hyvän videon avulla, joka löytyy netistä :)

Aloita silmukoiden poimimiskerroksella kiilakavennukset:

Siirrä ensin odottamaan jätetyt silmukat takaisin 1. ja 4. puikoille. Jätä välipuikoille 13 silmukkaa kummallekin. Neulo 1. puikon lopussa 2oy ja 4. puikon alussa 2oy takakautta. Kavenna joka kerroksella, kunnes 1. ja 4. puikoilla on jäljellä 13 silmukkaa kummallakin. Jalkaterään jää siten 52 silmukkaa.

Neulo kantalapun reunasta laskettuna punaisella 58 kerrosta ja valkoisella yksi kerros ennen kuin aloitat kärkikavennukset valkoisella:

Neulo joka puikon lopussa 2oy ennen viimeistä silmukkaa. Toista joka toinen kerros, kunnes jäljellä on 7 silmukkaa joka puikolla. Kavenna sitten joka kerros, kunnes jäljellä on yhteensä 12 silmukkaa. Vedä lanka silmukoiden läpi ja päättele nurjalle.

Kirjaimet olen kuvioinut neulaa käyttäen oman pään mukaan pohjiin mallisanoja käyttäen. Näistä sukista löytyy mallikuvia netistä, jos haluaa katsella miltä teksti näyttää erinäköisissä sukissa.












torstai 2. maaliskuuta 2017

Summanmutikkasukat

Heippa!

Päätin osallistua Voihan Villasukka! -ryhmän sisällä järjestettyyn Jämälankasukkarinkiin. Neulomani sukat ovat eri kerien lopuista, mm. Novita 7 veljestä, Elina, Pirta ja pari muuta jämäkerää. Sukkien koko on 41 ja sain valita neulonko sukat rinkiläiselle vai hänen pojalleen vai miehelleen sen mukaan, mikä inspiroi. Katsottuani yksiväristen kerien tilannetta, totesin, että värit ja lankojen määrä sopisi miehen sukkiin.  Kuitenkin mittasin jotenkin väärin tuon jalkaterän pituuden eikä sukista tullutkaan koko 42 :D Onneksi ne sopivat kuitenkin saajan jalkoihin miehen sijaan. Kohta pitäisi sukat lähettää saajalle, kun maaliskuu koittaa.

Puikkoina käytin koon 3.5 puikkoja. Jalkaterän pituus on 26 cm ja varren pituus on 16 cm kantalapun alkuun asti mitattuna.



Ohje:

Luo 57 silmukkaa. Neulo 1. kerros oikein ja neulo viimeinen ja ensimmäinen silmukka oikein yhteen. Neulo sen jälkeen 2o 2n -resoria yhteensä kerrosta. Vaihda lankaa ja aloita sekalainen raidoitus oman makusi mukaan ja neulo oikeaa. Raitojen kohdistamista voit kokeilla käyttäen tätä Kodin Kuvalehden niksiä, jonka bongasin neuleryhmässä. Näissä sukissa ei tullut ihan täydellistä jälkeä vaihtokohtiin, mutta sillä mennään, mitä aikaiseksi sain :)

Neulo oikeaa neuletta varteen 27 kerrosta ja kavenna seuraavalla kerroksella 2oy joka puikolla. Nyt työssä on 52 silmukkaa. Aloita sitten kantalappu yksivärisenä: (Alma -mummun kantapää sovellettuna)

Ota viimeiseltä puikolta 8 silmukkaa, samoin ensimmäiseltä puikolta ja neulo edestakaisin oikealla oikein ja nurjalla nurin nostaen aina ensimmäinen silmukka. Jätä muut silmukat odottamaan välipuikoille. Neulo kantalappua 17 kerrosta ja poimi sitten sivusilmukat esim. tämän Youtube -videon avulla (neuleryhmästä bongasin linkin).

Aloita kiilakavennukset samalla kerroksella kuin, millä poimit sivusilmukat. Jätä 2. ja 3 puikolle 13 silmukkaa kummallekin ja neulo 1. puikon lopussa 2oy. Neulo 4. puikon alussa 2oy takakautta. Kavenna joka kerroksella, kunnes 1. ja 4. puikoilla on 13 silmukkaa kummallakin. Näin jalkaterään jää 52 silmukkaa. Raidoita jalkaterää haluamallasi tavalla ja neulo kantalapun reunasta laskien 56 kerrosta oikeaa ja aloita sitten kärkikavennukset:

Neulo 2oy joka puikon lopussa ennen viimeistä silmukkaa. Kavenna joka toinen kerros, kunnes joka puikolla on jäljellä 7 silmukkaa. Kavenna sitten joka toinen kerros, kunnes työssä on jäljellä yhteensä 12 silmukkaa. Vedä lanka silmukoiden läpi ja päättele nurjalle.

Yksityiskohtana mainittakoon vielä se, että koska näissä sukissa ei varressa ollut lainkaan vihreää, nidoin vihreän mukaan varteen virkkaamalla puolipylväitä raitojen vaihtumiskohtaan. Tällä tavoin sain myös siistittyä raitojen vaihtumiskohtaa sellaiseksi, että olin tyytyväinen. Olen tehnyt näin ennenkin ja mielestäni se on tuonut hauskaa särmää sukkiin.

Edit: Sukat menivät jo perille ja ekassa kuvassa ne ovat saajansa jaloissa :)