keskiviikko 12. kesäkuuta 2019

Neulojan niksinurkka

Kokoan tälle sivulle pikkuhiljaa neuloessani havaitsemiani hyviä kikkoja :)
1. Luo suljettuihin neuleisiin (villasukka, pipo, lapanen ym.) yksi ylimääräinen silmukka ja neulo ensimmäinen ja viimeinen silmukka yhteen. Näin vältyt raolta/ epätasaiselta aloituskohdalta.
2. Neulo ensimmäinen kerros aina oikeaa suljetuissa neuleissa. Näin neuleen alusta tulee tasainen.
3. Kun teet kuvioneuletta (kuten blogissani olevia pitkävartisia sukkia), tee ensimmäisen puikon alkuun langankierto kuviolangalla. Näin aloituskohdasta ei tule liian kireä kuviolangan osalta. Muista kuitenkin pudottaa langankierto pois seuraavalla kierroksella, ettei silmukoiden määrä lisäänny.
4. Jos haluat neuleisiin kuviota ilman useampaa lankakerää (ja sotkeentuvia lankoja :) ), tee yhdellä värillä koko neule, mutta tee oikean neuleen joukkoon nurjaa vaikka vinottain tai suoraan. Näin saat kivaa ja näyttävää kohokuviota. (Katso vaikka turkoosia lapasparia, joiden kuva on tilatuissa töissä)
5. Villasukkiin tulee aina reikä vasemmalle puolelle, kun aloittaa kiilakavennuksia. Reidän pienentämiseen on monta kikkaa:
- kun sukka on valmis, parsi nurjalta puolelta reikä umpeen TAI
- ota langankierto ennen juuri ennen vasemman puolen silmukoiden poimimista. Tällöin voit kiilakavennuksia aloittaessa neuloa yhteen langankierron ja ensimmäisen sivusilmukan ja reiästä tulee paljon pienempi. TAI
- poimi kolmannen puikon jälkeen edelliseltä kierrokselta 1-2 silmukkaa, jotka neulot mukaan ennen toisen puolen silmukoiden poimimista
Itse käytän tuohon reikään nykyään yhdistettynä langankiertoa ja yhden silmukan ottamista edelliseltä kierrokselta. Aika hyvää jälkeä tulee!

- kiristä ennen kantalapun aloittamista kaikki silmukat, jolloin kantalapun toiseen reunaan ei jää liian löysää ja sivusilmukoiden poimiminen on helpompaa :)
6. Tämän vinkin sain entiseltä työkaveriltani, käsityönopettajalta: kun neulot paloja tilkkupeittoon tai teet esim. kaulaliinaa, nosta reunimmainen silmukka neulomatta sillä tavalla, että lanka kulkee etukautta ensimmäisen ja toisen silmukan välistä. Näin reunoista tulee nätit ja peiton palaset saa hyvin ommeltua yhteen lopuksi. Samaa kikkaa käytetään villasukissa kantalapun tekemiseen :)
Kissamme Vili, neulontatorkkuja/ -puikkojen ja lankojen pureskelija, ikää 5,5 v :)


7. Tilkkupeiton paloihin kannattaa virkata ympärille kiinteät silmukat, jolloin palat on helpompi olmella yhteen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti