perjantai 16. tammikuuta 2015

Moniväriset pitsi-palmikkosukat koko 39-40

Ohje:

Puikot 3,5

Lanka 7 veljestä, Nalle (ja näissä sukissa myös muita lankamerkkejä)

Värit menevät näissä sukissa sillä tavalla, että lilalla neulotaan aluksi 21 kerrosta. Sitten vaihdetaan vaaleanpunaiseen Nalleen 9 kerroksen ajaksi. Seuraavaksi vuorossa on kirkas pinkki (merkkiä en muista) 9 kerrosta. Sitten 7 veljestä vaalean harmaa 8 kerrosta ja 7 veljestä vaaleanpunainen 8 kerrosta. Sitten 7 veljestä tummempi harmaa 8 kerrosta ja kirkas punainen (merkkiä en muista) 9 kerrosta. Yhteensä siis 7 eri väriä. Kirkkaan punaisen jälkeen jatketaan vaaleanpunaisella Nallella ja siitä järjestyksessä samat värit paitsi kärkikavennukset ja loppu sukka tehdään lilalla.

Varren pituus on kantalapun alkuun asti on 27 cm. Jalkaterän pituus tässä koossa 39-40 kantapää mukaan lukien on 23 cm.

---------------------------------

Luo 81 silmukkaa. Neulo 1. kerros kaikki oikein ja neulo viimeinen ja ensimmäinen silmukka yhteen, jolloin työhön jää 80 silmukkaa.

Neulo yhteensä 11 kerrosta kaksi oikein kaksi nurin neuletta ja sen jälkeen yksi kerros kaikki oikein.

Aloitetaan sitten kuvio:

Neulo: 1 o, langankierto, 1 oikein, 2 oikein yhteen, 1 o, 6 oikein (palmikkoa varten), 1 o ja tee edellä oleva niin monta kertaa kui yhdelle kerrokselle mahtuu. Viimeisen puikon loppuun jää pari ylimääräistä silmukkaa. Neulo ne vielä oikein (ne kavennetaan myöhemmin).

Kaksi seuraavaa kerrosta neulotaan välikerroksina kaikki oikein -neuletta.

Kavenna viimeisen puikon lopussa neulomalla kaksi viimeistä silmukkaa yhteen. Tee samassa kohtaa kavennus vielä kahteen kertaan joka toinen kerros. Näin varteen jää 77 silmukkaa ja kuvio menee tasaisin välein silmukoiden osalta.

4. kerros neulotaan taas 1 o, langankierto, 1 o, 2 oikein yhteen. Palmikkosilmukoiden kohdalla neulotaan toisessa sukassa niin, että nostetaan kolme ensimmäistä silmukkaa apupuikolle ja viedään neuleen taakse ja loput kolme neulotaan oikein. Neulotaan sen jälkeen apupuikolle nostetut silmukat edellisten perään. Toisessa sukassa nostetaan kolme jälkimmäistä silmukkaa ja viedään neuleen taakse odottamaan. Sitten neulotaan kolme seuraavaa ja nämä nostetut silmukat neulotaan edellisten perään.

Langankierron osalta neulotaan aina kaksi välikerrosta kaikki oikein neuletta, kunnes taas tehdään langankierto. Palmikkokuviossa neulotaan kolme välikerrosta aina oikein -neuletta nostokerrosten jälkeen ja sitten taas nostetaan silmukoita ja tehdään näin palmikko kiertämään koko ajan samaan suuntaan.

Kantalappu neulotaan 32 silmukalla yksinkertaisena neuleena puikoilla 4 ja 1. Neulo kantalappua yhteensä 16 kerrosta, jonka jälkeen kavennetaan kantapäätä varten sivuista silmukat niin, että keskelle jää 10 silmukkaa. Poimi tämän jälkeen sivuista n. 12-13 silmukkaa. Kavenna puikoilla 1 ja 4 silmukoiden määrä 13:een. Jatka kuviota samoin kuin ennenkin puikoilla 2 ja 3 niin pitkälle kuin se ennen kärkeä onnistuu. Neulo puikoilla 1 ja 4 kaikki oikein.

Jalkaterää neulottaessa puikoilla on yhteensä 60 silmukkaa niin, että puikoilla 1 ja 14 on 13 silmukkaa ja muilla puikoilla 17 silmukkaa.

Kärkikavennukset:

Neulo 1. lopussa kaksi oikein yhteen ennen viimeistä silmukkaa. Neulo 2. ja 3. puikoilla keskellä puikkoja kuvion sopivissa kohdin kaksi oikein yhteen kaksi kertaa eli kavenna näillä puikoilla yhteensä kaksi silmukkaa. Tämä tehdään siksi, että näillä puikoilla on aluksi 4 silmukkaa enemmän kuin muilla puikoilla.

Neulo 4. puikon alussa 1. silmukan jälkeen ylivetokavennuksella kaksi oikein yhteen. Tee sama joka toinen kerros, mutta ota kolmannella kavennuskerroksella 2. puikolla 1. silmukan jälkeen ylivetokavennus ja 3. puikolla kaksi oikein yhteen ennen viimeistä silmukkaa. Jatka näitä kavennukset joka toinen kerros yhteensä neljä kertaa.

Kavenna siten joka kerros yksi silmukka joka puikolla kunnes silmukoita on jäljellä yhteensä kahdeksan. Jatka kuviota niin pitkälle kuin mahdollista edes osittain. Vedä lanka silmukoiden läpi kahteen kertaan ja päättele nurjalle.

Tällaisissa raitasukissa on paljon lankoja pääteltävänä, jos tekee kuten minä ekassa sukassa, että katkaisin langan aina, jotta sain edellisen värin kerän pois jaloista sukkaa jatkaessa. Jälki ennen päättelyä oli sitten tämän näköinen:

Nurjan lankasotku:


Toiseen sukkaan kokeilin sitten tekniikkaa, johon sain vinkin Facebookin Voihan villasukka! -ryhmästä. Kokeilin kuljettaa kaikki langat mukana ja kiersin välillä lankojen ympäri sillä langalla, jolla juuri olin neulomassa.

Pitsipalmikkosukat valmiina :) Ja nämä menivät siskolleni Merville.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti