perjantai 2. tammikuuta 2015

Sirkussukat

Päätinpä vielä itsellenikin tehdä lyhytvartiset värikkäät sukat. Tyttäreni totesi sukat nähdessään, että "raitahammassukat" :D

Tuntuvat erittäin mukavilta jaloissa!


Koko on 42-43 ja lankoina Nalle turkoosi sekä Novitan Pirta valkoinen.

Ohje:

Puikot koko 3,5

Luo 57 silmukkaa molemmilla langoilla yhdessä. Neulo sitten viimeinen ja ensimmäinen yhteen, jolloin työhön jää 56 silmukkaa.

Neulo sitten seuraava kerros kaksi oikein kaksi nurin molemmilla langoilla yhtäaikaa.

Aloita sitten aina oikein  neule valkoisella langalla neuloen kaksi valkoisella, kaksi turkoosilla ja niin edelleen puikoilla 1 ja 2. Näitä kerroksia ennen kantalappua tulee 15. 3. ja 4. puikoilla aloitetaan siksak -kuvio neuloen kaksi valkoisella, kaksi turkoosilla niin, että kuvio lähtee kiertymään vasemmalle. Kuvio siirtyy vasemmalle yhteensä neljän siirron verran ja lähtee siirtymään sitten oikealle samalla tavoin neljän silmukan verran. Kuviota jatketaan myös kärkikavennusten aikana, mutta ihan lopussa neulotaan vain valkoisella langalla.

Kantalappu tehdään neuloen vuoroin rivi valkoisella ja rivi turkoosilla. Tässä siis neulotaan aina kaksi kertaa oikealta peräkkäin ja vastaavasti kaksi kertaa nurjalta peräkkäin molemmilla langoilla. Kantalapun korkeus on 6 cm ja kerroksina 20. Varsinainen kantapää tehdään pelkästään valkoisella langalla. Kantapään kavennusten jälkeen työhön jätetään 10 silmukkaa kantapään kohdalta. Sivuista poimitaan silmukat siten, että kavennusten jälkeen on vuoroin kaksi valkoista, kaksi turkoosia silmukkaa sopivassa järjestyksessä muihin silmukoihin nähden.

Jalkaterässä puikoilla on 17, 17, 14 ja 14 silmukkaa, jolloin sukasta ei tule liian kireä, kuten kirjoneuleissa voi käydä.

Jalkaterän pituudeksi kantalapun sivusta kärkikavennusten alkuun tulee 16 cm ja 41 kierrosta.

Olen näissä sukissa aloittanut kärkikavennukset pelkästään jalkapohjan puolella ensin kaksi silmukkaa yhteen joka toisella kierroksella keskellä pohjaa. Myöhemmin tein kavennuksia myös jalkapohjan sekä yläpuolen reunoissa ja lopulta myös keskellä kuviota siten, ettei kuvio häiriinny pahasti. Kavensin siis tällä kertaa eri tavoin kuin yleensä, koska halusin säilyttää kuvion mahdollisimman pitkälle hyvännäköisenä.

Kavenna niin kauan, että työhön jää 8 silmukkaa ja teen pari viimeistä kerrosta vain valkoisella langalla. Vedä lanka jäljellä olevien silmukoiden läpi kahdesti ja päättele nurjalle puolelle.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti