Hae tästä blogista

tiistai 20. lokakuuta 2020

Sukat ja tumput ristiäislahjaksi

Heippa!

Tuli taas neulottua pikkuihmiselle lahjaksi junasukat ja tumput. Lankoina Novitan 7 veljestä sininen ja Raita (väri 889).

Neuloin molemmat koon 3,5 puikoilla.

Ohje sukkiin(merkinnät oy = oikein yhteen ja ny = nurin yhteen)

Luo 41 silmukkaa sinisellä. Neulo 1. kerros oikein ja neulo ensimmäinen ja viimeinen silmukka oikein yhteen. Näin saat reunasta siistin ja tasaisen. Aloita resori 2o 2n ja neulo sitä 10 kerrosta. Vaihda lanka raitalankaan ja neulo yksi kerros oikein. Neulo raidalla tämän jälkeen neljä kerrosta kaikki nurin. Vaihda siniseen lankaan ja neulo kolme kerrosta oikein. Neulo vielä kerros oikein raitalangalla ja neulo taas neljä kerrosta raidalla kaikki nurin. Tee varteen yhteensä neljä neljän kerroksen nurjaa kerrosta ja aina väliin sinisellä oikeaa. Viimeisen nurjan kerroksen jälkeen neulo sinisellä langalla 10 kerrosta resoria 2o 2n. Aloita sitten kantalappu: Ota kantalappua varten 1. ja 4. puikkojen silmukat eli yhteensä 20 silmukkaa. Neulo oikealla oikein, mutta nosta aina ensimmäinen silmukka. Neulo nurjalla nurin paitsi nosta aina ensimmäinen silmukka. Neulo kantalappuun 10 kerrosta ja tee sitten kantapään kavennukset

Neulo oikealla oikein, kunnes vasempaan reunaan jää 7 silmukkaa. Tee ylivetokavennus. Käännä työ ja neulo nurjalla nurin, kunnes reunaan jää 7 silmukkaa. Nosta silmukka neulomatta, neulo seuraava nurin ja vedä neulomatta jätetty neulotun yli. Käännä työ ja kavenna näin pois kaikki reunasilmukat. Jäljelle jää kahdeksan silmukkaa. 

Poimi sitten sivusilmukat ja aloita samalla kiilakavennukset: Neulo 1. puikon lopussa 2oy ja neulo toiselle puikolle 1. ja 2. puikon välistä nostamalla edellisen kerroksen lanka ja neulomalla se kiertäen oikein. Toimi samoin 3. ja 4. puikon välissä. Neulo 4. puikon alussa 2oy takakautta. Neulo 2oy myös 2. ja 3. puikoilla ensimmäisellä kavennuskierroksella. Kavenna joka kerros, kunnes 1. ja 4. puikoille jää 9 silmukkaa. Jalkaterässä on nyt 36 silmukkaa. Neulo sinisellä kantalapun reunasta laskettuna kolme kerrosta ja neulo sitten raitalangalla kerros oikeaa. Neulo sitten raitalangalla neljä kerrosta niin, että 1. ja 4. puikoilla oikeaa ja 2. ja 3. puikoilla nurjaa. Neulo sinisellä oikeaa kolme kerrosta ja raitalangalla kerros oikeaa. Toista raitalangalla vielä kerran neljä kerrosta oikeaa puikoilla 1. ja 4. sekä nurjaa 2. ja 3. puikoilla. Katkaise raitalanka ja neulo sinisellä oikeaa. Aloita kärkikavennukset, kun neulot sinisellä ensimmäistä kerrosta: Neulo 1. ja 3. puikon lopussa 2oy ennen viimeistä silmukkaa. Neulo 2. ja 4. puikon alussa 2oy takakautta ensimmäisen silmukan jälkeen. Kavenna joka toinen kerros, kunnes puikoilla on 4 silmukkaa kullakin. Kavenna sitten joka kerros, kunnes jäljellä on yhteensä 8 silmukkaa. Katkaise lanka ja vedä silmukoiden läpi. Päättele nurjalle kaikki langat.

Sukkien varren pituus ilman venyttämistä on 12.5 cm kantalapun alkuun asti. Sukkien jalkaterän pituus on 13.5 cm.
Tumppujen koko pituus on 17.5 cm ilman venyttämistä. 

Ohje tumppuihin

Luo 37 silmukkaa raitalangalla. Neulo 1. kerros oikein ja neulo viimeinen silmukka oikein yhteen ensimmäisen kanssa. Näin saat reunasta tasaisen ja siistin. Neulo sitten nurjaa neljä kerrosta. Vaihda siniseen lankaan ja neulo kolme kerrosta oikeaa ja yksi kerros oikeaa raidalla. Neulo yhteensä neljä neljän kerroksen nurjaa raitakerrosta ja väliin aina sinisellä ja raidalla oikeaa. Viimeiden nurjan kerroksen jälkeen neulo 10 kerrosta resoria 2o 2n. Neulo sitten vielä sinisellä oikeaa neljä kerrosta ja vaihda raitalankaan. Neulo neljä kerrosta oikeaa vuorotellen raidalla ja sinisellä langalla. Neulo yhteensä kolme neljän kerroksen raitakerrosta. Katkaise raitalanka ja neulo seuraavaksi sinisellä. 

Aloita kärkikavennukset, kun neulot sinisellä ensimmäistä kerrosta raidan jälkeen:

Neulo 1. ja 3. puikon lopussa 2oy ennen viimeistä silmukkaa. Neulo 2. ja 4. puikon alussa 2oy takakautta ensimmäisen silmukan jälkeen. Kavenna joka kerros, kunnes jäljellä on yhteensä kahdeksan silmukkaa. Katkaise lanka ja vedä se silmukoiden läpi. Päättele nurjalle kaikki langat.

Täältä löydät ohjeen pieniin junasukkiin ja tumppuihin:

Junasukat ja tumput pikkuiselle

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti