Hae tästä blogista

maanantai 22. helmikuuta 2021

Tikapuutekniikka -sukat

Moi!

Päätinpä opetella tikapuutekniikan ja tehdä sukat helpolla kuviolla :) Kun tajusin idean, oli tosi näppärää neuloa kuviot sillä tavoin!

Lankana käytin Novitan 7 veljeksen valkoista ja oranssia. Neuloin sukat koon 3.4 neliskanttisilla puikoilla.


Jalkaterän pituus on n. 24 cm eli sukat sopivat koon 38 jalkoihin. Varren pituus kantalapun alkuun saakka on 17 cm.

Ohjevideota tikapuutekniikkaan katsoin Taito -lehden tekemältä videolta. Se oli mielestäni todella selkeä ja sain aika pian kiinni ideasta.

Ohje: (merkinnät oy = oikein yhteen ja ny = nurin yhteen)

Luo oranssilla 56 silmukkaa ja neulo 1. kerros oikein. Neulo viimeinen silmukka oikein yhteen ensimmäisen kanssa. Neulo sitten valepalmikkoa (ohje Googlesta):

1. kerros; 3o, 2n

2. kerros: 3o, 2n

3. kerros: nosta 1o, neulo 2o, vedä nostettu neulottujen yli, 2n

4. kerros: 1o, lk, 1o, 2n

Toista näitä neljää kerrosta yhteensä viisi mallikertaa. Neulo sitten kerros oikeaa ja ota mukaan valkoinen lanka. Neulo 3 oikein oranssilla ja neulo silmukoiden välistä valkoisella langalla nurja silmukka. Tästä tulee tikapuusilmukka, joka jää nurjalle lopuksi piiloon. Neulo 3 oikein oranssilla ja 1 oikein valkoisella. Neulo 3 oikein oranssilla ja uudelleen silmukoiden välistä valkoisella nurja silmukka. Jatka tämä kerros näin.

Neulo seuraavalla kerroksella tikapuusilmukat nurjalla ja neulo kuviota valkoisella kolme oikein edellisen kerroksen valkoisten oikeiden silmukoiden molemmin puolin ja edellisen päälle. Alkaa muodostua vinoruutukuvio. Seuraavalla kerroksella neulotaan viisi valkoista oikeaa silmukkaa edellisten päälle. Sitä seuraavalla kerroksella vain kolme valkoista ja lopuksi yksi valkoinen. Tikapuusilmukoita neulotaan normaalisti nurin joka kerroksella. Kuviokerrosten väliin tulee yksi oranssi kerros oikein. Saumakohtaan tulee viisi oranssia oikeaa silmukkaa vierekkäin koko varren osalta.

Varteen tulee kahdeksan kuviota vierekkäin ja viisi kuviota allekkain. Kun viimeisen kuviokerroksen jälkeen neulotaan oranssilla oikein, kavennetaan tällä kerroksella tikapuusilmukat pois neulomalla ne oikein yhteen tikapuusilmukan jälkeen tulevan silmukan kanssa.

Tässä vielä linkki tekemääni Youtube -videoon tikapuusilmukoiden luomisesta ja päättelystä.

Neulotaan kantalappu ja kantapää:

Poimi 14 silmukkaa 1. ja 4. puikoilta. Neulo oikealla joka toinen oikein ja nosta joka toinen. Neulo nurjalla kaikki nurin. Nosta oikealla puolen aina samat silmukat. Neulo kantalappuun 23 kerrosta ja neulo sitten kantapään kavennukset:

Neulo oikealla puolen edelleen joka toinen ja nosta joka toinen, kunnes vasemmassa reunassa on 10 silmukkaa. Tee ylivetokavennus. Käännä työ nurjalle ja neulo kaikki nurin, kunnes vasemmassa reunassa on 10 silmukkaa. Nosta silmukka, neulo seuraava nurin ja vedä nostettu neulotun yli. Käännä työ ja jatka kavennuksia näin, kunnes reunasilmukat on kavennettu. Poimi sitten sivusilmukat ja aloita kiilakavennukset oranssilla: 

Neulo 1. puikon lopussa 2oy ja 4. puikon alussa 2oy takakautta. Kavenna joka kerros, kunnes molemmille puikoille jää 13 silmukkaa. Myös 2. ja 3. puikoille jätetään molemmille 13 silmukkaa. Kavennusten jälkeen jalkaterään jää yhteensä 52 silmukkaa. Neulo oranssilla oikeaa, kunnes kantalapun reunasta laskettuna on neulottu 36 kerrosta. Ota valkoinen lanka mukaan ja neulo kerros oikeaa. Neulo vuoronperään kerros oranssia ja oikeaa. Aloitetaan kärkikavennukset, kun ollaan neulottu kantalapun reunasta laskettuna 39 kerrosta: 

Kavenna joka puikon lopussa 2oy ennen viimeistä silmukkaa. Kavenna joka toinen kerros, kunnes jäljellä on 7 silmukkaa/puikko. Kavenna sitten joka kerros, kunnes jäljellä on yhteensä 12 silmukkaa. Katkaise lanka ja vedä silmukoiden läpi. Päättele nurjalle.1 kommentti:

  1. Kiitos selostuksesta. Olenkin ihmetellyt tuota tikapuutekniikkaa. Pitää kokeilla. Hyvä video.

    VastaaPoista