Hae tästä blogista

torstai 19. joulukuuta 2013

Marjo neuloo

19.12.13

Olen 33 -vuotias tällä hetkellä äitiysvapaalla oleva kolmen pienen lapsen äiti. Ammatiltani olen opettaja.

Parikymmentä vuotta olen vaihtelevalla aktiivisuudella neulontaa harrastanut. Eniten teen perustöitä eli villasukkia, lapasia, kaulaliinoja, kaulureita, pipoja sekä säärystimiä.Harvakseltaan olen tehnyt myös neulepuseroita ja yhden osittain virkatun neulemekon tyttärelleni. Virkkausta harrastan myös silloin tällöin, esim. tyynynpäällisiin. Olen vasenkätinen, joten olen itse opetellut tekemään käsitöitä.

Neulemekko


Yllä tekemäni neulemekko, koossa 110. Tämän mekon ohjeen otin alunperin Novitan sivuilta vuoden 2012 lehdestä, mutta nyt, kun olisin laittanut linkin sivulle, ei sitä enää löydy. Täytyypä siis myöhemmin laittaa ohje uuteen artikkeliin blogiini.

Puolet töistäni on jäänyt valokuvaamatta ja se harmittaa, mutta parin viime vuoden työt on kaikki kuvattu valmiina. Tähän saakka tekemäni sukat ym. ovat menneet joulu-tai muiksi lahjoiksi, mutta olen myös ajatellut myydä tekeleitäni, sillä ainakin villasukat ovat kovin suosittuja lähipiirissäni. Joko niitä ei ole tai sitten kaikissa sukissa on vähintään yksi reikä:) Tällä hetkellä töitäni on myynnissä osoitteessa http://www.ilonputiikki.fi. Myös ystäväni tekemiä frillahuiveja löytyy samasta osoitteesta Lahjatavaraosiosta.

Neulominen on minulle tärkeä harrastus, jota aion jatkaa niin kauan kuin kädet ja niska toimivat :) Jumpassa on käytävä ahkeraan, sillä niskat menevät erittäin nopsaan jumiin.

Ohjeita neuleisiin olen katsonut Novitan sivuilta ja langat ostan enimmäkseen Löytötavaratalon tarjouksista. Myös Citymarketista ostan lankoja, sillä se on lähin iso kauppa. Vinkiksi lähipiirilleni: ostakaa lankakerä minulle synttäri- tai joululahjaksi:)
Teen neuleita sekä puuvillasta, että akryylilangoista, sillä ne ovat pehmeän tuntuisia. Nyt työn alla on viininpunaiset säärystimet, jotka teen Pirta -akryylilangasta. Nämä säärystimet laitan myyntiin, nyt kun olen saanut joululahjoiksi laittamani valmiiksi:)

Ajan myötä on tullut keksittyä kaikkia pieniä niksejä, joilla neuleista saa kestävämpiä ja laadukkaampia. Esim. kaulaliinat teen nykyään kaksinkertaisella langalla ja pehmeät saan niistä tekemällä liinat esim. Elina -langasta, jota ostan Löytötavaratalosta. Kaksi liinaa on nyt valmiina, turkoosi ja punainen, jotka aion myydä. Teen liinoista pitkiä, joten ne saa hyvin kiedottua kaulan ympärille.

Villasukkiin olen kehitellyt niksit pariin kohtaan. Sukan aloituksessa oli aluksi hankalaa se, että aloituskohtaan jää lovi eli reuna ei ole tasainen. Nyt teen silmukoita luodessa aina yhden ylimääräisen silmukan ja neulon sen sitten yhteen viimeisen silmukan kanssa. Lisäksi neulon ensimmäisen rivin pelkästään oikeaa ja aloitan kaksi oikein kaksi nurin -rivit vasta toisella kierroksella. Näin saan reunasta siistin näköisen.Tällä tavoin aloitan myös lapaset, pipot ja säärystimet.
Toinen niksi villasukkiin on se, että kun aloittaa kantalapun tekemisen, niin toinen reuna alussa tahtoo jäädä löysäksi. En ole siihen keksinyt muuta kuin, että silmukoita kerätessä valmiin kantalapun sivuilta kannattaa ottaa löysältä alueelta ylimääräisiä silmukoita. Kun olin näin tehnyt tovin, huomasin joidenkin lankakerien ohjeissa saman neuvon. Toimii ihan hyvin, mutta joskus joudun tekemään omia viritelmiä tämän lisäksi, ettei reunaan jäisi reikää. Pikku hiljaa harjoittelemalla oppii tässäkin paremmaksi.

Haastavampia töitä en ole ehtinyt tekemään, sillä ne vaativat keskittymistä. Mutta perustöitä on mukava tehdä, koska ne saa nopeammin valmiiksi. Ehkä joskus myöhemmin voin kokeilla vaativampiakin töitä. Mutta sitten kyllä tilaan Suuren käsityölehden tai Kauneimmat käsityöt -lehden, sillä niissä on paljon ihania ohjeita. Kummitytölle aion tehdä samanlaisen osittain virkatun neulemekon, jonka tein tyttärelleni.

Omalle perheelle en useinkaan tee neuleita, sillä mieheni äiti tekee lapsille villasukkia ja laatikoista löytyy vanhastaan kasa harmaita villasukkia. Eilen sain valmiiksi poikkeuksellisesti itselleni tekemät kirjavat villasukat. Tein ne jämälangoista, sillä usein käsitöistä jää lankakerien loppuja, joista vielä saa vaikka lapsille lapaset tai sukat. Voisinkin seuraavaksi tehdä vauvallemme tumput, kunhan säärystimet ovat valmiit!

Marjo Mäntylä 2013

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti