sunnuntai 22. joulukuuta 2013

Säärystimet ohje

22.12.13.

Tänä aamuna sain valmiiksi viininpunaiset (tässä kuvassa tosin näyttävät violeteilta), erittäin lämpimät säärystimet!


Alla oleva ohje on omani ja tarkoitukseni oli tehdä sellaiset säärystimet, että ne voi joko pitää suorana tai poimuttaa sääriin.

Nämä ovat toiset koskaan tekemäni säärystimet. Edelliset tein entiselle työtoverilleni suunnilleen samalla ohjeella, mutta kuvassa alla olevat ovat pidemmät kuin yllä olevat. Ruskeat raidat näissä säärystimissä ovat Seitsemän veljestä -lankaa ja oranssi pääväri joko Star - tai Gala -akryylilankaa. Yritin kovasti muistella, kumpaa käytin, mutta tarkennan tämän sitten, kun käyn Löytötavaratalossa varmistamassa asian :)


Yllä olevassa kuvassa on työkaverilleni tekemät säärystimet.

Ohje säärystimien tekemiseen:

Puikot nro 3,5 , lankana Pirta akryylilanka, lopullinen pituus 35 cm

Luo 73 silmukkaa. Neulo ensimmäinen ja viimeinen silmukka yhteen, jolloin työhön jää 72 silmukkaa.

Neulo 1. kerros oikein ja aloita 2 oikein 2 nurin - neulonta 2. riviltä. Neulo näin viisi kierrosta ja neulo seuraavaksi kierros, jossa kaikki silmukat ovat nurin. Neulo seuraavat viisi kierrosta taas 2 oikein 2 nurin ja sen jälkeen taas kierros kaikki nurin -silmukoita. Neulo taas viisi 2 oikein 2 nurin -kierrosta ja seuraavalla kaikki nurin -kierroksella neulotkin kaksi ensimmäistä silmukkaa nurin yhteen ja seuraavat silmukat nurin ja myös kaksi viimeistä silmukkaa nurin.

Tarkoitus on siis tehdä säärystimen alusta leveämpi kuin keskikohdasta, jotta säärystin mahtuisi hyvin säären ja pohkeen päälle.

Tee seuraavat viisi kierrosta 1 oikein, 2 oikein 2 nurin, ..., 1 nurin -silmukoita ja kavenna säärystintä taas seuraavalla nurjalla kierroksella neulomalla kaksi ensimmäistä silmukkaa yhteen ja myös kaksi viimeistä.

Neulo viisi 2 nurin 2 oikein -kierrosta ja neulo nurjalla kierroksella yhteen kaksi ensimmäistä ja kaksi viimeistä silmukkaa.

Neulo viisi 1 nurin, kaksi oikein, kaksi nurin, ..., 1 oikein -kierrosta ja nurjalla kierroksella yhteen kaksi ensimmäistä ja kaksi viimeistä.

Neulo viisi 2 oikein 2 nurin -kierrosta ja nurjalla kierroksella taas yhteen kaksi ensimmäistä ja kaksi viimeistä.

Neulo viisi 1 oikein, 2 nurin 2 oikein, ..., 1 nurin -kierrosta ja nurjalla kierroksella  taas yhteen kaksi ensimmäistä ja kaksi viimeistä.

Neulo viisi 2 nurin 2 oikein -kierrosta ja vielä kerran nurjalla yhteen kaksi ensimmäistä ja kaksi viimeistä silmukkaa.

Olet nyt kaventanut 12 silmukkaa.

Tämän jälkeen työssäsi on 60 silmukkaa.

Jatka "viisi 2 nurin 2 oikein -kierroksia ja yksi neulo nurin -kierroksia seuraavat viisi kertaa.

Sitten työhön aletaan lisäilemään silmukoita, jotta loppuosastakin tulisi leveämpi. Näin säärystin sopii myös kengän varsien päälle.

Neulo viisi 2 nurin 2 oikein -kierrosta. Lisää nurjalla kierroksella alkuun silmukka neulomalla silmukka nurjaksi edellisen kerroksen silmukoiden välistä otetulla langalla.

Neulo seuraavalla viidellä kierroksella 1 oikein, 2 nurin 2 oikein, ..., 1 nurin.

Lisää nurjalla kierroksella alkuun ja loppuun silmukka, kuten aiemmin ohjeistettiin.

Neulo viisi 2 oikein 2 nurin -kierrosta. Jatka lisäyksiä vielä kolme kertaa nurjilla kierroksilla, jolloin työhön tulee yhteensä 70 silmukkaa.

Viimeisen lisäyksen jälkeen neulotaan kuusi kierrosta 1 oikein, 2 nurin 2 oikein, ..., 1 nurin ja lopuksi päätellään silmukat löysästi neulomalla ne yhteen siten, että neulotaan ensimmäinen ja toinen ja vedetään ensimmäinen toisen yli. Neulotaan kolmas ja vedetään toinen kolmannen yli jne.

Viimeistellään päättelemällä langat neulalla siististi.

Nyt täytyykin hetki keskittyä joulun valmisteluun ja miettiä sitten välipäivinä, mitä seuraavaksi neuloisin. Ne tumput taidan kyllä ensin tehdä vauvallemme:)

Hyvää joulua!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti