torstai 20. maaliskuuta 2014

Sormikkaat lapselle

20.3.2014

Sormikkaat lapselle

Tähän artikkeliin kirjoittelin ohjeen kahteen eri langalla tehtyyn sormikaspariin. Tein sormikkaat synttärilahjaksi 6 -vuotiaalle kummipojalleni täksi kevääksi.

Turkoosit sormikkaat ovat Novitan Nalle -langasta, joka on hieman ohuempaa kuin 7 veljestä. Tummansiniset sormikkaat ovat Novitan Pirta -akryylilangasta, joka on paksumpaa kuin 7 veljestä.

Mittasin 5 -vuotiaan tyttäreni sormet näitä sormikkaita varten ja tein hieman pidemmät sormikkaan jokaisesta sormesta, jotta sormikkaat varmasti mahtuivat kummipojalle.

Laitan tähän tyttäreni sormien pituudet sormien juurista mitattuna, jotta voitte käyttää niitä apuna sormikkaita tehdessä:

- peukalo 4 cm

- etusormi 5,5 cm

- keskisormi 6 cm

- nimetön 5,5 cm

- pikkusormi 4,5 cm

Ohje turkooseihin sormikkaisiin:

Lanka Novita Nalle; puikot 3,5

Luo 41 silmukkaa. Neulo 1. kierros oikein ja neulo ensimmäinen ja viimeinen silmukka yhteen. Jokaiselle puikolle tulee 10 silmukkaa.

Aloita sitten 2 oikein 2 nurin - neule ja neulo sitä 23 kierrosta.

Aloita oikea neule ja neulo kuviota vasemmassa lapasessa 3. ja 4. puikoilla siten, että joka toinen silmukka on oikea ja joka toinen nurja. Neulo seuraavalla kierroksella samalla tavoin joka toinen oikein ja joka toinen nurja, mutta neulo nurjat eri kohtiin kuin edellisellä kierroksella. Pidä sitten välikierros, jossa neulot kaikki oikein ja tee seuraavalla kierroksella taas oikein, nurin -neuletta. (Oikeassa lapasessa kuvio tehdään 1. ja 2. puikoilla samalla tavalla)

Neulo toisella puikolla peukalokiilaa siten, että kolmannella oikean neuleen kierroksella lisää kaksi silmukkaa (toinen ennen neljää viimeistä ja toinen ennen kahta viimeistä silmukkaa). Tee lisäyksiä yhteensä neljä niin, että lisäyskerrosten väliin tulee kaksi välikierrosta oikeaa neuletta.

Kun lisäykset ovat valmiit, neulo yksi kierros oikein ja kerää sen jälkeen eri langalle 10 silmukkaa peukaloa varten. Neulo lisäysten vierestä kaksi ylimääräistä silmukkaa edelliseltä kierrokselta puikolle, jotta puikolle saadaan taas 10 silmukkaa.

Neulo tämän jälkeen seitsemän kierrosta ja aloita sitten sormien kohtien neulomiset kaikille sormille vuoronperään.

Poimi muut silmukat odottamaan langalle ja neulo pikkusormi ensin: ota puikoille yhteensä 12 silmukkaa (jaa silmukat tasan kaikkiin sormiin ja poimi tai luo ylimääräisiä tarvittaessa) ja neulo 10 kierrosta ja samalla kuviota sille puolen, missä sormikkaassa kuviota on jo valmiiksi. Aloita sitten kavennus neulomalla kaksi yhteen kummallakin puolen sormikasta. Kun on jäljellä muutama silmukka, vedä lanka silmukoiden läpi ja päättele nurjalle.

Poimi nimetöntä varten yhteensä 14 silmukkaa ja neulo 15 kierrosta (muista kuvio). Kavenna samoin kuin pikkurilli ja päättele nätisti.

Poimi keskisormea varten yhteensä 14 silmukkaa ja neulo 18 kierrosta (muista kuvio). Kavenna samoin kuin pikkurilli ja päättele.

Poimi etusormea varten yhteensä 14 silmukkaa ja neulo 15 kierrosta (muista kuvio). Kavenna samoin kuin edelliset ja päättele.

Peukaloon tulee yhteensä 14 silmukkaa ja 12 kierrosta ennen kavennuksia. Kavenna samalla kierroksella aina kolme kertaa, kunnes jäljellä on muutama silmukka. Neulo peukalo kokonaan oikeaa neuletta.

Huom! Sormien kohdat kannattaa neuloa kolmella puikolla!

Ohje Pirta -sormikkaisiin:

Lanka: Novita Pirta; puikot 3,5

Luo 37 silmukkaa. Neulo 1. kierros oikeaa ja neulo viimeinen ja ensimmäinen silmukka yhteen. Neulo sitten 20 kierrosta 2 oikein, 2 nurin -neuletta. Jokaiselle puikolle tulee 9 silmukkaa.

Aloita kuvio vasemmassa lapasessa 3. ja 4. puikoilla ja oikeassa lapasessa 1. ja 2. puikoilla. Kuvio on 1 o, 1 n -neuletta joka rivillä, mutta  nurjat eivät tule päällekkäin vaan lomittain. Muilla puikoilla neulo aina oikeaa. Kuviota jatketaan sormien kohtia neulottaessa sille puolen, missä kuvio aiemminkin kulkuee.

Peukalokiila:  lisää 2 silmukkaa kolmannesta oikean neuleen kierroksesta alkaen yhteensä neljä kertaa jättäen väliin kaksi kerrosta oikeaa.

Vasen lapanen: lisäykset toiselle puikolle loppuun ennen neljää viimeistä silmukkaa ja ennen kahta viimeistä silmukkaa

Oikea lapanen: lisäykset kolmannen puikon alkuun kahden ensimmäisen silmukan jälkeen ja neljän ensimmäisen silmukan jälkeen.

Neulo lisäysten jälkeen vielä yksi kierros oikeaa neuletta.

Lisättyjä silmukoita tulee yhteensä 8, mutta eri langalle siirretään peukalo varten 10 silmukkaa ja puikolle lisätään kaksi silmukkaa peukalosilmukoiden vierestä edelliseltä kierrokselta, että puikolle saataisiin yhtä monta silmukkaa (9), kuin muillakin puikoilla on.

Neulo peukalokiilan silmukoiden poimimisen jälkeen 5 kierrosta oikeaa, kunnes aloitat jokaisen sormen kohdan neulomisen.

Jaa silmukat neljän sormen osalle niin, että tulee suunnilleen tasamäärä kaikille (pikkusormelle voi tulla vähemmän valmiina olevia silmukoita).

Pikkusormi: poimi yhteensä 10 silmukkaa ja neulo 12 kierrosta sekä oikeaa että kuviota ja kavenna sitten aina kaksi kertaa kierroksella ja vedä lanka muutaman jäljellä olevan silmukan läpi ja päättele.

Nimetön: poimi yhteensä 12 silmukkaa ja neulo 18 kierrosta oikeaa ja kuviota ja kavenna sitten kaksi kertaa kierroksella, kunnes jäljellä on muutama silmukka ja päättele nätisti.

Keskisormi: poimi 14 silmukkaa ja neulo 22 kierrosta oikeaa ja kuviota ja kavenna kuten edellä.

Etusormi: poimi 14 silmukkaa ja neulo 18 kierrosta ja kavenna kuten edellä.

Peukalo: poimi 12 silmukka ja neulo 11 kierrosta ja kavenna aina kolme kertaa samalla kierroksella eri puolilla peukaloa. Vedä lanka muutaman silmukan läpi ja päättele.

Huom! Sormien kohdat kannattaa neuloa kolmella puikolla!

4 kommenttia:

 1. Olen joskus yrittänyt neuloa sormikkaita tykkään neuloa ja tehdä muitakin käsitöitä olen neulomassa sormikkaita koitan vinkkinä käyttää myös näitä lasten kokoja kun itselläni myös noita lapsenlapsia .saas nähdä onnistunko minä.

  VastaaPoista
 2. Varmasti onnistut :) Sormikkaat on kieltämättä rasittavat tehdä, mutta sitten voi iloita, kun saa ne ojentaa valmiina eteenpäin ;)

  VastaaPoista
 3. Olen neulonut nyt sit kahdet sormikkaat .Onnistuin ihan mukavasti sormen välit hankalimmat . Pitää ottaa huomioon ,ettei tule niitä reikiä . Just sain valmiiksi huovutetut käsineet.Meinaan välillä tehdä vaikka jotain ompelutöitä.Käytän välilä noita omia pieniä kikkoja tossa neulomisessakin apuna.

  VastaaPoista
 4. Yritän tehdä sormikkaat 4 v. pojanpojalleni

  VastaaPoista