tiistai 12. tammikuuta 2016

Lapaset intialaisella peukalolla

Heips!

Kokeilin eka kertaa intialaisen peukalon tekemistä. Lastenhoitajamme pyysi tekemään lapaset ja tein ne sitten käsityömessuilta ostamastani Big Mamma Print -akryylilangasta, 400 g:n kerästä. Lapaset ovat pienikätisen naisen käsiin eli ohje on kirjoitettu sen mukaisesti :)

Kivan väristä lankaa ja kivalta tuntuivat lapaset käsissä.

Käytin koon 3 puikkoja.

Ohje:

Luo 46 silmukkaa ja neulo 1. kerros oikein ja neulo viimeinen ja ensimmäinen silmukka yhteen nurin ja aloita samalla valepalmikkoresori (ohje Googlesta):

1. -3. kerros: 2n 3o
4. kerros: 2n, 1o neulomatta, 2o neulotaan, vedä neulomatta jätetty kahden neulotun oikean yli.
5. kerros: 2n, 1o, lk, 1o

Toista tämä mallikerta yhteensä viisi kertaa ja sen jälkeen vielä kaksi kerrosta seuraavaa mallikertaa.
Neulo sitten kolme kerrosta oikein, kavenna pois yksi silmukka ja aloita peukalon tekeminen. Ohjeen katsoin Novitan sivuilta.

Ohje lapasiin:

Vasen: 

Aloita peukalokiilan lisäykset: 1. lisäyskerros: neulo I puikon 4 s, lisää 1 s (= nosta silmukoiden välinen lanka I ja II puikon välistä II puikolle ja neulo se kiertäen oikein I puikolle) ja neulo kerros loppuun. Työssä on nyt 45 s ja I puikolla on 5 s. 

2. lisäyskerros: neulo I puikon 5 s, lisää 1 s (= nosta silmukoiden välinen lanka I ja II puikon välistä II puikolle ja neulo se oikein I puikolle) ja neulo kerros loppuun. Työssä on nyt 46 s ja I puikolla on 6 s. Jatka lisäyksiä I ja II puikon välistä tähän tapaan joka kerros, kunnes I puikolla on 22 s.

Siirrä nyt II puikon 18 s esim. langalle odottamaan peukaloa varten. Jaa nyt s:t siten, että jokaisella puikolla on 11 s.
Neulo sileää neuletta suljettuna neuleena, kunnes kämmenosan pituus joustimesta eteenpäin mitattuna on n. 8.5 cm.
Kärkikavennukset: tee I sekä III puikon alussa ylivetokavennus (= nosta 1 s oikein neulomatta, neulo 1 s oikein ja vedä nostettu s neulotun yli) ja neulo II sekä IV puikon lopussa 2 s oikein yhteen. Tee tällaiset kavennukset joka toinen kerros, kunnes työssä on jäljellä puolet silmukoista joka puikolla. Kavenna sitten joka kerros, kunne jäljellä on yhteensä 8 s. Katkaise lanka, pujota se loppujen s:iden läpi ja päätä hyvin.

Oikea lapanen:
Neulo vasemman lapasen peilikuvaksi. Neulo joustimen jälkeen 4 kerrosta sileää neuletta ja jaa s:t seuraavasti: 11 s, 11 s, 18 s ja 4 s. Tee peukalokiilan lisäykset siis III ja IV puikon välistä IV puikolle. 
Peukalo:

Ota apulangalla odottavat s:t kolmelle puikolle ja poimi niiden lisäksi peukalon juuresta 2 s. Jatka näillä 20 s:lla sileää neuletta suljettuna neuleena. Kun olet neulonut 3½ cm tai kun peukalon kynnestä näkyy puolet, tee kärkikavennus. Eli tee jokaisen puikon alussa ylivetokavennus, kunnes työssä on jäljellä 8 s. Katkaise lanka, pujota se loppujen s:iden läpi ja päätä hyvin. 
Lapasen koko pituus on 24 cm.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti