torstai 7. tammikuuta 2016

Varpaista varteen -sukat koko 43

Moi!

Olen pitkään halunnut kokeilla monenlaista uutta neulonnan saralla, mutta aika ei vain riitä. On elämä niin täyttä tällä hetkellä, hyvä niin :)

Nyt joululomalla päätin kokeilla tehdä ensimmäiset varpaista varteen -sukat ja vieläpä uudella lankatuttavuudella, siis itselleni uudella, Regia Fluormania Color -langalla. Kävin mummolareissulla Veljekset Keskisellä tavarapuolella ostoksilla ja mukaani tarttui tätä Regiaa pari kerää sekä Lauri -lankaa, jota myöskään en ole koskaan neulonut. Käytin yhden kerän Regiaa sukkaa kohti eli tuli sitten superpitkät sukat :D

Minulle oli siis neljä uutta juttua näissä sukissa: Regia lankana, ylipolvensukat, varpaista varteen -tekniikka sekä kierrejoustin. 
Puikot olivat kokoa 3. Katsoin varpaista varteen -sukkien ohjeen Ullaneuleen sivuilta. Siinä ohjeessa on paksumpi lanka kuin tässä, joten muunsin ohjetta oman pään mukaan hieman.

Luo aluksi neljä silmukkaa ohjeen mukaisen kuuden sijaan ja neulo sitten yksi kerros oikein. Käännä työ niin, että oikea puoli on sinuun päin ja puikko neuleen alapuolella. Neulo kolme silmukkaa aloitusreunasta. Sitten silmukat jaetaan neljälle puikolle niin, että 1. puikolle tulee parittomista silmukoista yksi ja toinen silmukka neulotaan sekä etu- että takareunasta, jolloin syntyy kaksi silmukkaa yhdestä. Nyt pitäisi joka puikolle tulla kaksi silmukkaa. Neulomista jatketaan niin, että 1. ja 3. puikon lopussa lisätään silmukka joka kerros neulomalla toiseksi viimeinen silmukka sekä etu-  että takareunasta oikein ja 2. ja 4. puikon alussa samalla tavalla ensimmäisen silmukan jälkeen. Lisäys tehdään joka kerros, kunnes joka puikolla on kahdeksan silmukkaa. Sitten lisäyksiä tehdään joka toinen kerros, kunnes joka puikolla on 15 silmukkaa. Sen jälkeen neulomista jatketaan sileänä neuleena kantalapun alkuun asti. Se, kuinka pitkään sileää neuletta tehdään ennen kantalappua, voi olla hankalaa hahmottaa, mutta voi auttaa, jos mittaa sukan pituutta toiseen valmiiseen aiemmin tehtyyn sukkaan. Minun sukissa sileää neuletta tehtiin 52 kerrosta. Jalkaterän pituus kantalapun keskeltä kärkeen on 28.5 cm. Sukka voisi sopia siis myös 44 koon jalkaan.

Neulo kantalappu niin, että teet sen 1. ja 4. puikkojen silmukoilla. Neulo niin monta kerrosta, kuin puikoilla on yhteensä silmukoita eli näissä sukissa 30 kerrosta. Kun kantalappu on valmis, tehdään kantapää:

Nosta ensimmäinen silmukka ja neulo 19 oikein. Neulo 2 s takareunoista oikein yhteen, neulo 1 oikein, käännä. Nosta ensimmäinen silmukka neulomatta. Neulo nurjaa, kunnes reunassa on jäljellä 19 s. Neulo 2 s nurin yhteen, neulo 1 s nurin, käännä. Jatka kantapää loppuun tällä tavoin eli neulo aina kaksi yhteen ja yksi silmukka niin, että reunasilmukat vähenevät. Kantalappuun jää 14 s.

Aloita sitten kiilakavennukset seuraavasti: Kiilakavennukset neulotaan vastaavasti kuin tavallisissa sukissa, mutta kavennukset tehdään päinvastaiseen suuntaan kallistuviksi. Neulo 1. puikolla oikeaa, kunnes puikolla on jäljellä 3 silmukkaa. Neulo kaksi seuraavaa silmukkaa takareunoista oikein yhteen ja viimeinen silmukka oikein. Neulo 2. ja 3. puikon silmukat oikein. Neljänneltä puikolta neulotaan 1 s ja sitten kaksi seuraavaa silmukkaa oikein yhteen, loput silmukat oikein. Toista kiilakavennukset joka toinen kerros, kunnes kaikilla puikoilla on yhtä monta silmukkaa. Näissä sukissa kiilakavennusten jälkeen varteen jää 60 silmukkaa.

Neulo sitten oikeaa neuletta 60 silmukalla 19 cm ja aloita sitten silmukoiden lisääminen. Tein lisäykset niin, että lisäsin aina kaksi silmukkaa samalla kerroksella sukan takapuolella, yhden ensimmäisellä ja yhden viimeisellä puikolla. Tee lisäyksiä joka kuudes kerros yhteensä kymmenen kertaa. Nyt silmukoita on 80. Neulo sitten 16 cm oikeaa neuletta. Aloita sitten resori:

Resorin tein ensimmäistä kertaa kierrejoustinta käyttäen. Ohjeen sain, kun fb -tuttavani linkitti sen seinälleni: Kodin Kuvalehti. Helppo ja kiva joustin tehdä. Eli siis kolmella jaollinen silmukkamäärä pitäisi olla sitä tehdessä:

1. kerros: 1n 2o
2. kerros: 1n, nosta yksi neulomatta, neulo toinen oikea silmukka oikein sekä etu- että takareunasta, vedä neulomatta nostettu kahden muun oikean yli.

Tee vielä 20 silmukan lisäys resoria neuloessa: Lisää resorin ensimmäisen mallikerroksen toisella kerroksella kolme silmukkaa takapuolelle nurjina silmukoina alkuperäisten nurjien viereen. Tee seuraava kolmen silmukan lisäys seuraavan resorin mallikerran toisella kerroksella. Lisää jälleen kolme silmukkaa nurjiin kohtiin seuraavan mallikerran toisella kerroksella. Nyt työssä on 89 silmukkaa. Lisää seuraavat kolme silmukkaa, kun olet neulomassa 14 mallikertaa. Lisää sitten kolme silmukkaa, kun olet neulomassa 18:tta mallikertaa. Lisää jälleen kolme silmukkaa, kun olet neulomassa 21 mallikertaa. Nyt työssä on 98  silmukkaa. Vielä tehdään kahden silmukan lisäys, kun neulotaan 22 mallikertaa. Nyt on tehty kaikki lisäykset ja työssä on 100 silmukkaa. Itse olen paksupohkeinen, joten tarvitsen tuon 100 silmukkaa yläosassa. Hoikempijalkaiselle riittää varmasti 90 silmukkaa tai vähemmänkin :)

Toista näitä kerroksia niin kauan kuin lanka riittää niin, että saat vielä pääteltyä sukat. Näissä sukissa olen tehnyt resorin mallikerran 28 kertaa. Sen jälkeen olen tehnyt vielä yhden kerroksen kolmosen puikoilla resoria ja vaihdoin sitten isompiin puikkoihin, kokoa 4. Neuloin niillä resorin mukaista oikeaa ja nurjaa kaksi kerrosta ja sitten päättelin erittäin löyhästi silmukat. 


Varren pituus resorin alusta kiilakavennusten alkuun asti on 62.5 cm.

7 kommenttia: