sunnuntai 24. huhtikuuta 2016

Olga -sukat koossa 41-42

Hei!

Kokeilin tehdä ekan kerran Olga -mallin sukat. En liiemmin välittänyt näkemieni kuvien perusteella kyseisestä mallista, mutta haluan kokeilla tehdä monenlaisia malleja. Malli olikin helppo ja hauska tehdä. Nyt on sitten toisetkin sukat tulossa samalla mallilla.

Tein sukat Salida -langasta, jonka ostin Karnaluksista helmikuussa. Tuli hauskan väriset sukat! Lanka on vähän ohueampaa kuin esim. 7 veikka, joten puikotkin voivat hyvin olla 2.5-3.0.

Ohjeen löysin googlettamalla osoitteesta www.punomo.fi/teeitse. Ohje löytyy myös Facebookin Voihan Villasukka! -ryhmän tiedostoista.

Puikkoina käytin koon 3.5 puisia puikkoja.

Ohje:

Luo 65 silmukkaa. Neulo ensimmäinen kerros nurin ja neulo viimeinen ja ensimmäinen silmukka yhteen. Nyt sinulle jää 16 silmukkaa/puikko. Neulo vielä toinenkin kerros nurin. Aloita sitten Olga -kuvio:

1. kerros: 2oy takakautta, 5o, lk, 2o, lk, 5o, 2oy. Toista koko kerros.
2. kerros: kaikki oikein

Tee mallikertaa niin monta kertaa kuin itse haluat.

Näissä sukissa mallikerta on neulottu yhteensä 26 kertaa.

Kantalappu tehdään niin, että otetaan 8 silmukkaa viimeiseltä ja 8 ensimmäiseltä samalle puikolle. Neulo oikealla oikeaa ja nurjalla nurjaa paitsi nosta aina aloitussilmukka ja neulo toinen silmukka aina oikein myös nurjalla. Neulo kantalappuun kaksi kerrosta enemmän kuin mitä silmukoita on eli 18. Poimi sitten sivusilmukat ja jaa silmukat tasaisesti joka puikolle. Puikkoa kohti tulee n. 20 silmukkaa. Neulo yksi kerros oikein silmukoiden poiminnan jälkeen ja aloita sitten Jaana Talvitien mallin mukaiset kavennukset:

Neulo 1. puikon lopussa 2oy takakautta ennen viimeistä silmukkaa. Neulo toisen puikon alussa 2oy ensimmäisen silmukan jälkeen. Neulo 3. puikon lopussa 2oy ennen viimeistä silmukkaa ja neulo 4. puikon alussa 2oy takakautta ensimmäisen silmukan jälkeen. Neulo seuraava kerros oikein ilman kavennuksia. Toista kavennus- ja välikerrosta niin kauan, että joka puikolla on 15 silmukkaa ja koko työssä 60 silmukkaa. Voit kaventaa enemmänkin, niin että jalkaterään jää 56 silmukkaa. Tuo 60 silmukkaa tein itse, koska pidän villasukkia usein toisten sukkien päällä. Kantapää on yhdistelmä Alma -mummun kantapäätä, Jaanan kantapäätä ja omaa sovellustani.

Jatka oikeaa neuletta koko loppusukka.

Kärkikavennukset:

Aloita kärkikavennukset, kun olet neulonut kantapään kavennusten jälkeen 43 kerrosta. Kärkikavennus on tällä kertaa spiraalikavennus (ohje Googlesta):

Neulo joka puikon alussa yksi oikein ja tee sen jälkeen ylivetokavennus. Neulo välikerros oikein. Neulo seuraava kavennuskerros niin, että siirrät kavennuksen paikkaa vasemmalle. Neulo siis 2o ja tee ylivetokavennus. Toista välikerrosta ja kavennuskerrosta niin kauana, että puikoilla on puolet silmukkamäärästä, tässä tapauksessa 8 silmukkaa. Tee kavennukset sitten joka kerroksella, kunnes jäljellä on 12-14 silmukkaa. Vedä lanka läpi kahdesti ja päättele nurjalle.

Varren pituus kantalapun alkuun saakka on 18.5 cm ylimmästä kohdasta mitattuna.
Jalkaterän pituus kantapään keskeltä mitattuna on 26 cm.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti