Hae tästä blogista

torstai 2. maaliskuuta 2017

Summanmutikkasukat

Heippa!

Päätin osallistua Voihan Villasukka! -ryhmän sisällä järjestettyyn Jämälankasukkarinkiin. Neulomani sukat ovat eri kerien lopuista, mm. Novita 7 veljestä, Elina, Pirta ja pari muuta jämäkerää. Sukkien koko on 41 ja sain valita neulonko sukat rinkiläiselle vai hänen pojalleen vai miehelleen sen mukaan, mikä inspiroi. Katsottuani yksiväristen kerien tilannetta, totesin, että värit ja lankojen määrä sopisi miehen sukkiin.  Kuitenkin mittasin jotenkin väärin tuon jalkaterän pituuden eikä sukista tullutkaan koko 42 :D Onneksi ne sopivat kuitenkin saajan jalkoihin miehen sijaan. Kohta pitäisi sukat lähettää saajalle, kun maaliskuu koittaa.

Puikkoina käytin koon 3.5 puikkoja. Jalkaterän pituus on 26 cm ja varren pituus on 16 cm kantalapun alkuun asti mitattuna.Ohje:

Luo 57 silmukkaa. Neulo 1. kerros oikein ja neulo viimeinen ja ensimmäinen silmukka oikein yhteen. Neulo sen jälkeen 2o 2n -resoria yhteensä kerrosta. Vaihda lankaa ja aloita sekalainen raidoitus oman makusi mukaan ja neulo oikeaa. Raitojen kohdistamista voit kokeilla käyttäen tätä Kodin Kuvalehden niksiä, jonka bongasin neuleryhmässä. Näissä sukissa ei tullut ihan täydellistä jälkeä vaihtokohtiin, mutta sillä mennään, mitä aikaiseksi sain :)

Neulo oikeaa neuletta varteen 27 kerrosta ja kavenna seuraavalla kerroksella 2oy joka puikolla. Nyt työssä on 52 silmukkaa. Aloita sitten kantalappu yksivärisenä: (Alma -mummun kantapää sovellettuna)

Ota viimeiseltä puikolta 8 silmukkaa, samoin ensimmäiseltä puikolta ja neulo edestakaisin oikealla oikein ja nurjalla nurin nostaen aina ensimmäinen silmukka. Jätä muut silmukat odottamaan välipuikoille. Neulo kantalappua 17 kerrosta ja poimi sitten sivusilmukat esim. tämän Youtube -videon avulla (neuleryhmästä bongasin linkin).

Aloita kiilakavennukset samalla kerroksella kuin, millä poimit sivusilmukat. Jätä 2. ja 3 puikolle 13 silmukkaa kummallekin ja neulo 1. puikon lopussa 2oy. Neulo 4. puikon alussa 2oy takakautta. Kavenna joka kerroksella, kunnes 1. ja 4. puikoilla on 13 silmukkaa kummallakin. Näin jalkaterään jää 52 silmukkaa. Raidoita jalkaterää haluamallasi tavalla ja neulo kantalapun reunasta laskien 56 kerrosta oikeaa ja aloita sitten kärkikavennukset:

Neulo 2oy joka puikon lopussa ennen viimeistä silmukkaa. Kavenna joka toinen kerros, kunnes joka puikolla on jäljellä 7 silmukkaa. Kavenna sitten joka toinen kerros, kunnes työssä on jäljellä yhteensä 12 silmukkaa. Vedä lanka silmukoiden läpi ja päättele nurjalle.

Yksityiskohtana mainittakoon vielä se, että koska näissä sukissa ei varressa ollut lainkaan vihreää, nidoin vihreän mukaan varteen virkkaamalla puolipylväitä raitojen vaihtumiskohtaan. Tällä tavoin sain myös siistittyä raitojen vaihtumiskohtaa sellaiseksi, että olin tyytyväinen. Olen tehnyt näin ennenkin ja mielestäni se on tuonut hauskaa särmää sukkiin.

Edit: Sukat menivät jo perille ja ekassa kuvassa ne ovat saajansa jaloissa :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti