sunnuntai 18. kesäkuuta 2017

Norjantähtisukat

Moi!

Sain ystävältä kirjan Rakas Villasukka, josta löytyy monen villasukkaparin ohjeet :) Otin ensimmäiseksi työn alle
Norjantähtisukat, joista tein  omaan makuun muokatun version eri lankoja käyttäen. Muutoksina mm.
se, että tein jalkateräänkin mallikuviota ja tein lyhyemmän varren kuin ohjeessa.

Puikkoin käytin 3.25 koon sinkkipuikkoja ja lankoina Red Heart- ja Merino Gold -lankoja.

Ohje siltä osin, miten olen tehnyt eri tavalla alkuperäiseen verrattuna:

Luo 65 silmukkaa valkoisella. Neulo 1. kerros aina oikein ja neulo viimeinen ja ensimmäinen silmukka oikein yhteen. Aloita sitten resori 2o kiertäen ja 2n, tätä toistaen kerroksen loppuun. Neulo resoria yhteensä 11 kerrosta siten, että viimeiseen kerrokseen vaihdat turkoosin langan. Aloita sitten ohjeen mukainen mallikuvio ja tee se kerran sukan varteen. Varren pituus kantalapun alkuun asti on n. 14 cm.

Neulo sitten turkoosilla kantalappu vahvistettuna niin, että neulot 4. ja  1. puikon silmukat samalla puikolle ja oikealla nostat joka toisen ja neulot oikein joka toisen. Nurjalla neulotaan kaikki nurin paitsi 1. silmukka aina nostetaan. Kantalappua neulotaan 27 kerrosta ja sen jälkeen poimitaan sivusilmukat käyttäen esim. tätä videota :) 

Tee kiilakavennukset joka kerroksella 1. puikon lopussa ja 4. puikon alussa aloittaen heti silmukoiden poimimiskerroksella. Ota tässä kohtaa myös mukaan valkoinen lanka ja jatka mallikuvion tekemistä.
Kavenna niin, että jalkaterään jää kaikille puikoille 16 silmukkaa. Sekä varressa että jalkaterässä on 64 silmukkaa. Kahdella värillä kuviota tehdessä tulee sen verran tiukkaa jälkeä, että kannattaa olla runsaasti silmukoita sukassa.

Kärkikavennukset tehdään niin, että aloitetaan kuvion toiseksi viimeisellä kerroksella (näissä sukissa siinä vaiheessa on neulottu 49 kerrosta kantalapun reunasta laskettuna) neulomalla 2oy joka puikon lopussa ennen viimeistä silmukkaa. Toistetaan kavennukset joka toinen kerros turkoosilla, kunnes puikoilla on puolet jäljellä alkuperäisestä silmukkamäärästä. Sitten kavennetaan joka kerros, kunnes jäljellä on yhteensä 8 silmukkaa. Vedetään lanka silmukoiden läpi ja päätellään nurjalle.

Jalkaterän pituus on 27.5 cm eli sukka sopii koon 43 jalkaan, kuten oma jalkanikin on :)

2 kommenttia: