Hae tästä blogista

sunnuntai 3. joulukuuta 2017

Pitkävartiset sukat 38/39

Moi!

Tein ystävän pyynnöstä tilaussukat joululahjaksi koossa 38-39. Väritoiveina oli sammaleen vihreä ja harmaa sekä kirjaimen R lisääminen varteen. Puikkoina käytin 3,5 koon puikkoja. Sukissa vuorottelevat harmaa ja vihreä raita. Varressa yhteensä viisi harmaata raitaa ja viisi vihreää. Lankoina käytin Tuomasta ja Kaupunki -lankaa.
Sukkien varren pituus kantalapun alkuun asti on 37 cm ja jalkaterän pituus 24 cm.

Ohje:

Luo 76 silmukkaa vihreällä. Neulo 1. kerros oikein ja viimeinen silmukka oikein yhteen ensimmäisen silmukan kanssa. Neulo sitten valepalmikko -resoria ohje löytyy mm. täältä: Villasukkatehdas -blogista :)

1.-3. kerros 2n 3o
4. kerros 2n, 1o neulomatta, 2o, vedä nostettu kahden neulotun yli
5. kerros 2n, 1o, lk, 1o

Toista valepalmikon mallikertaa yhteensä 4 kertaa. Neulo sitten oikeaa harmaalla 14 kerrosta siten, että kavennat kahdella puikolla 2oy, kun olet neulonut neulonut neljä kerrosta. Kavenna harmaalla vielä 2oy, kun olet neulonut yhdeksän kerrosta. Tee harmaan jälkeen vihreällä viisi kerrosta.

Neulo jälleen harmaalla raita (14 kerrosta) niin, että kavennat 2oy kahdella puikolla, kun olet neulonut viisi kerrosta. Nyt työssä on 70 silmukkaa. Kavenna harmaalla vielä kahdella puikolla 2oy, kun olet neulonut 11 kerrosta. Nyt jäljellä 68 silmukkaa.

Neulo raita vihreällä (5 kerrosta) ja kavenna kahdella puikolla 2oy, kun neulot harmaata raitaa ensimmäistä kerrosta. Kavenna taas harmaalla kahdella puikolla 2oy, kun olet neulonut viisi kerrosta. Nyt jäljellä 64 silmukkaa.

Kavenna jälleen kahdella puikolla 2oy, kun teet vihreän raidan ensimmäistä kerrosta. Nyt työssä 62 silmukkaa.

Tee jälleen harmaa raita ja kavenna kahdella puikolla 2oy, kun olet neulonut kaksi kerrosta. Työssä silmukoita 60 yhteensä. Kavenna harmaalla vielä kahdella puikolla 2oy, kun olet neulonut 11 kerrosta. Nyt jäljellä 58 silmukkaa.

Neulo jälleen vihreä raita ja kavenna kahdella puikolla 2oy, kun aloitat harmaata raitaa. Kun olet neulonut harmaata raitaa viisi kerrosta, kavenna taas kahdella puikolla 2oy ja kavenna vielä kerran kahdella puikolla 2oy, kun olet neulonut harmaata 11 kerrosta. Nyt työssä jäljellä 52 silmukkaa.

Neulo vielä yksi vihreä raita ja aloita sitten kantalappu vihreällä ristiinvahvistetusti (ohje löytyy mm. täältä:

Ota kantalappua varten viimeiseltä puikolta 14 silmukkaa ja ensimmäiseltä saman verran. Neulo kantalappua oikealla niin, että nostat joka toisen silmukan ja neulot joka toisen. Vaihda nostettavaa silmukkaa aina oikealla puolella neuloessasi eri kerroksia. Nurjalla neulo kaikki nurin paitsi nosta aina ensimmäinen silmukka. Nosta myös oikealla aina ensimmäinen. Kun kantalappu on 7 cm:n pituinen, aloita kantapään neulominen kaventamalla kantalapun reunimmaiset silmukat pois niin, että keskelle jää 10 silmukkaa.

Aloita kaventaminen oikealla puolella niin, että neulot, kunnes jäljellä on 10 silmukkaa. Nosta silmukka, neulo seuraava ja vedä nostettu neulotun yli. Nyt vasempaan reunaan pitäisi jäädä 8 silmukkaa. Käännä työ, nosta ensimmäinen silmukka ja neulo nurjaa, kunnes reunassa on 10 silmukkaa jäljellä. Neulo 2 nurin yhteen ja käännä työ. Kavenna, kunnes reunasilmukat on kavennettu loppuun. Vaihda sitten harmaaseen lankaan ja poimi sivusilmukat esim. tämän hyvän Youtubesta löytyvän videon avulla.

Kavenna kiilakavennukset seuraavasti: Jätä keskimmäisille puikoille 12 silmukkaa kummallekin ja neulo 2oy 1. puikon lopussa. Neulo 2oy takakautta 4. puikon alussa. Kavenna joka kerroksella, kunnes 1. ja 4. puikoilla on jäljellä 15 silmukkaa kummallakin. Jaa silmukat 14-13-13-14 ja jatka raidoitusta samalla tavalla kuin varressakin. Jalkaterään tulee kolme harmaata raitaa ja kaksi vihreää. Kärki neulotaan vihreällä.

Kärkikavennukset: Aloita kärkikavennus, kun olet neulonut viimeistä harmaata raitaa 7 kerrosta (n. 20 cm kantalapun keskeltä mitattuna). Kavenna joka puikon lopussa 2oy ennen viimeistä silmukkaa joka toinen kerros, kunnes puikoilla on jäljellä 8-7-7-8. Kavenna sitten joka kerros, kunnes jäljellä on yhteensä 14 silmukkaa. Vedä lanka silmukoiden läpi ja päättele nurjalle.

R -kirjaimen tein jälkikäteen neulalla ommellen omalla tyylillä. Siihen en etsinyt mitään valmista ohjetta :)


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti