perjantai 7. tammikuuta 2022

Kuviosukat tikapuutekniikalla

 Hei!

3.1.22 sain valmiiksi nämä kuviosukat. Kuviot keksin samalla, kun loin tikapuusilmukoita, että saisin harjoitusta tikapuutekniikkaan. Lankoina näissä olivat Lankamaailmasta ostetut Oona -langat. Valkoinen on väri numero 300 ja poltettu oranssi on väri numero 347. 


Sukkien varren pituus kantalapun alkuun saakka on 16,5 cm ja jalkaterän pituus on 24 cm. Sukat sopivat koon 36 jalkoihin ja nämä sukat menivätkin kuopukselleni, jolla jalan koko nyt 35 (ikää 8 vuotta).

Ohje:

Luo 56 silmukkaa valkoisella ja neulo 1. kerros oikein ja neulo viimeinen silmukka oikein yhteen ensimmäisen kanssa. Aloita resori *1o kiertäen, 1n*. Neulo valepalmikkokuvio tällä ohjeella: (kavenna yhdellä puikolla 2oy, että saat viidellä jaollisen silmukkamäärän)

1.-2. kerros: 2n, 3o

3. kerros: 2n, nosta 1o neulomatta, neulo 2o ja vedä nostettu neulottujen yli

4. kerros: 2n, 1o, lk, 1o

Neulo varteen 5 mallikertaa valepalmikkoa ja neulo sitten oikeaa tehden samalla kuvioita varteen. Luo samalla tikapuusilmukat. Ohjeen voit katsoa täältä.

1. kuvio: 

1. ja 15. kerros: Neulo joka kuudes silmukka oranssilla ja muuten valkoisella. Neulotaan varteen seitsemän näin alkavaa kuviota.

2.,4.,6.,8.,10.,12. ja 14. kerros: Neulo neljä silmukkaa valkoisella ja sitten joka toinen oranssilla ja joka toinen valkoisella niin, että tulee kaksi oranssia silmukkaa. Jatka näin koko kerros.

3.,5.,7.,9.,11. ja 13. kerros: Neulo kolme silmukkaa valkoisella ja joka toinen oranssilla ja valkoisella niin, että tulee kolme oranssia silmukkaa. Jatka näin kerros.

Neulo kerros oikeaa valkoisella.

2. kuvio:

1. kerros: Neulo neljä silmukkaa oikein valkoisella ja kaksi oranssilla. Tee näin koko kerros.

2. kerros: Neulo kolme silmukkaa oikein valkoisella, yksi oranssilla, kaksi valkoisella ja yksi oranssilla. Jatka näin koko kerros.

3. kerros: Neulo kaksi silmukkaa oikein valkoisella, yksi oranssilla, neljä valkoisella ja yksi oranssilla. Jatka näin koko kerros. 

4. kerros: Neulo yksi silmukka valkoisella ja yksi oranssilla. Neulo sitten kuusi silmukkaa valkoisella ja yksi oranssilla. Jatka tätä 6o valkoisella, 1o oranssilla kerros loppuun.

Neulo välikerros valkoisella ja tee sitten sama kuvio kuin äsken 4. kerroksesta 1. kerrokseen peilikuvaksi.

Neulo kerros oikealla.

3. kuvio: Neulo joka toinen oranssilla ja joka toinen valkoisella. Neulo näin neljä kerrosta, mutta vaihda joka kerroksella silmukoiden väri ristiin. Päättele kuvion lopuksi tikapuusilmukat.

Neulo seuraavaksi valkoisella vahvistettu kantalappu:

Poimi 4. ja 1. puikon silmukat samalle puikolle (yhteensä 28 silmukkaa) ja neulo oikealla joka toinen oikein ja nosta joka toinen. Nurjalla neulo kaikki nurin. Neulo oikealla aina samat silmukat ja nosta samat. Neulo kantalappuun 25 kerrosta ja tee sitten kantapään kavennukset:

Neulo oikealla vahvistettua neulosta, kunnes vasempaan reunaan jää 10 silmukkaa. Tee ylivetokavennus. Käännä työ ja neulo nurjaa, kunnes vasempaan reunaan jää 10 silmukkaa. Neulo 2n yhteen. Kavenna näin reunasilmukat pois ja poimi sitten vihreällä sivusilmukat. Aloita samalla kiilakavennukset:

Neulo 2oy 1. puikon lopussa ja 2oy takakautta 4. puikon alussa. Kavenna joka kerroksella, kunnes 1. puikolle jää 13 silmukkaa ja 4. puikolle jää 14 silmukkaa. Jätä 2. ja 3. puikoille 13 silmukkaa kummallekin ja neulo kantalapun reunasta laskettuna viisi kerrosta valkoisella.  Kavennusten jälkeen työssä on yhteensä 54 silmukkaa. Aloita jalkaterässä kerrosrivinousu siten, että neulot kerroksen oranssilla kuudennella kerroksella kantalapun reunasta laskettuna. Neulo kaksi seuraavaa kerrosta siten, että neulo 2o, nosta kolmas silmukka, *neulo 3o, nosta 1o*. Toista *-* kerros loppuun. Jatka kerrosrivinousua jalkaterään 14 mallikertaa siten, että joka toisella mallikerralla vaihda nostettavaa silmukka kerran vasemmalle ja joka toisella kerroksella takaisin alkuperäiselle paikalleen. Neulo kantalapun reunasta laskettuna yhteensä 46 kerrosta ja tee sitten kärkikavennukset valkoisella:

Kavenna joka puikon lopussa 2oy ennen viimeistä silmukkaa joka toisella kerroksella, kunnes jäljellä on 7 silmukkaa/puikko. Kavenna joka kerros, kunnes silmukoita on yhteensä 12. Katkaise lanka, vedä se silmukoiden läpi ja päättele nurjalle. 2 kommenttia: