Hae tästä blogista

maanantai 24. heinäkuuta 2023

Neulojan niksinurkka

Kokoan tälle sivulle pikkuhiljaa neuloessani havaitsemiani hyviä kikkoja :)

1. Ota neuletta aloittaessa langanpää kerän sisältä. Näin kerä pysyy kasassa ja siistinä. (Toisinaan kyllä meinaa tulla ulos puoli kerää, kun päätä etsii 😁)

2. Luo suljettuihin neuleisiin (villasukka, pipo, lapanen ym.) yksi ylimääräinen silmukka ja neulo ensimmäinen ja viimeinen silmukka yhteen. Näin vältyt raolta/ epätasaiselta aloituskohdalta.
3. Neulo ensimmäinen kerros aina oikeaa suljetuissa neuleissa. Näin neuleen alusta tulee tasainen.
4. Kun teet kuvioneuletta (kuten blogissani olevia pitkävartisia sukkia), tee ensimmäisen puikon alkuun langankierto kuviolangalla. Näin aloituskohdasta ei tule liian kireä kuviolangan osalta. Muista kuitenkin pudottaa langankierto pois seuraavalla kierroksella, ettei silmukoiden määrä lisäänny.
5. Jos haluat neuleisiin kuviota ilman useampaa lankakerää (ja sotkeentuvia lankoja :) ), tee yhdellä värillä koko neule, mutta tee oikean neuleen joukkoon nurjaa vaikka vinottain tai suoraan. Näin saat kivaa ja näyttävää kohokuviota. (Katso vaikka turkoosia lapasparia, joiden kuva on tilatuissa töissä)
6. Villasukkiin tulee aina reikä vasemmalle puolelle, kun aloittaa kiilakavennuksia. Reidän pienentämiseen on monta kikkaa:
- kun sukka on valmis, parsi nurjalta puolelta reikä umpeen TAI
- ota langankierto ennen juuri ennen vasemman puolen silmukoiden poimimista. Tällöin voit kiilakavennuksia aloittaessa neuloa yhteen langankierron ja ensimmäisen sivusilmukan ja reiästä tulee paljon pienempi. TAI
- poimi kolmannen puikon jälkeen edelliseltä kierrokselta 1-2 silmukkaa, jotka neulot mukaan ennen toisen puolen silmukoiden poimimista
Itse käytän tuohon reikään nykyään yhdistettynä langankiertoa ja yhden silmukan ottamista edelliseltä kierrokselta. Aika hyvää jälkeä tulee!

- kiristä ennen kantalapun aloittamista kaikki silmukat, jolloin kantalapun toiseen reunaan ei jää liian löysää ja sivusilmukoiden poimiminen on helpompaa :)
7. Tämän vinkin sain entiseltä työkaveriltani, käsityönopettajalta: kun neulot paloja tilkkupeittoon tai teet esim. kaulaliinaa, nosta reunimmainen silmukka neulomatta sillä tavalla, että lanka kulkee etukautta ensimmäisen ja toisen silmukan välistä. Näin reunoista tulee nätit ja peiton palaset saa hyvin ommeltua yhteen lopuksi. Samaa kikkaa käytetään villasukissa kantalapun tekemiseen :)
8. Peittoon tulevien palojen ympärille voi virkata kiinteillä silmukoilla reunat, jolloin peiton paloja yhteen ommellessa
9. Uutena hyödyllisenä juttuna itselleni tuli opittua tikapuutekniikka, johon löytyy netistä paljon apuja :) Olen tehnyt oman videonkin Youtubeen tikapuutekniikalla neulomisesta :)
10. Lapaset olen viime vuosina tehnyt käyttäen pelkästään intialaista peukalokiilaa. Se on malli, joka istuu hyvin ja siihen löytyy netistä paljon apuja myöskin. Olen tehnyt ohjevideot sekä vasemman että oikean peukalon kiilan aloittamiseen: oikea lapanen ja vasen lapanen. Lupasin jo aikoja sitten kuvata myös videot kiilan päättämisestä, mutta unohdin sen sitten. Aion ne kuitenkin kuvata tässä vielä :)
11. Villasukissa kantalapun jälkeen sivusilmukoiden poimiminen on helppoa ja tulee siistiä jälkeä tämän Youtube -videon avulla :) Itse olen näin tehnyt vuosia siitä lähtien, kun videon löysin.
12. Raitojen tekeminen voi olla haastavaa, kun yrittää saada värinvaihtokohdan siistiksi. Tähän auttaa se, että neuloo uudella värillä yhden kerroksen ensin ja nostaa sitten 1. puikon alusta edellisen kerroksen silmukan puikolle ja neuloo sen yhteen uuden värin silmukan kanssa. Itse katsoin ohjeen tähän Kodin Kuvalehden sivuilta. Oli hyvä ohje!
13. Käytän omissa neuleissani lyhenteitä oy ja ny. Oy tarkoittaa oikein yhteen ja ny taas nurin yhteen.
Lisää vinkkejä löytyy esimerkiksi Ylen sivuilta. Neulomisen iloa!!

Nämä sukat olen neulonut Anelmaisten ohjeessa useampi vuosi sitten 😀
Kesäkuulumisiani voit lukea Kesäkuulumiset 2023 -postauksesta.

2 kommenttia:

  1. Kiitos. Olet kerännyt tähän hyviä ohjeita. Jotkut tiesin, esim. nron 1, mutta joukossa on monta vinkkiä, joita en ole tiennyt. Minäpä tallennan tämän itselleni muistiin.

    VastaaPoista
  2. Kiitos kommentista! Kiva, jos tästä on hyötyä :)

    VastaaPoista