Hae tästä blogista

sunnuntai 30. heinäkuuta 2023

Körttisukat koossa 42-43

Körttisukat koossa 42-43 

Heippa!

Neuloinpa ensimmäistä kertaa jo monesti netin kuvia ihailleena Körttisukat. Ohjeen löysin Lankavan sivuilta, josta sen saa ilmaiseksi. In english: You can find the original instructions from Lankava's pages.

Neuloin sukat Novitan 7 Veljeksen valkoisesta (väri nro 010, 150g kerä) ja pionista (väri 550, 200g kerä) koon 3,5 puikoilla. Näistä langoista jäi vielä toisiinkin sukkiin, kun olin tällaiset isot kerät napannut marketista joskus mukaan. Varren pituus kantalapun alkuun saakka on 24 cm ja jalkaterän pituus on 27 cm. Sukat sopivat koon 42-43 jalkoihin.

Tuli kyllä tosin kivan näköiset sukat eikä varmasti jää viimeisiksi körttisukiksi! Kirjoittelen tähän oman ohjeeni, sillä neuloin osittain eri tavoin kuin ohje neuvoo esimerkiksi kavennusten osalta. Ohje kuvioon löytyy Lankavan lisäksi monista blogeistakin. Sen huomasin, että monissa mallikuvissa on neulottu kolme kerrosta oikeaa kuvion loppuun ja seuraavan alkuun, kun Lankavan ohjeessa neulottiin kaksi kerrosta kummallakin värillä. Ajattelin kokeilla tuota toistakin tapaa joskus 😊

Löydät Körttisukkani myös Pinterestistä.

Ohje: (merkinnät oy = oikein yhteen ja ny = nurin yhteen)

Luo 61 silmukkaa pionilla. Neulo 1. kerros oikein ja viimeinen silmukka oikein yhteen ensimmäisen kanssa (nämä vinkit löytyvät Neulojan niksinurkasta). Neulo sitten resoria *1o takakautta, 1n* ja toista *-* yhteensä 17 kerrosta. Neulo sitten kaksi kerrosta oikeaa pionilla.


Körttisukat tulossa

Aloitetaan sitten kuvion tekeminen.

1.-2. kerros: Neulo valkoisella kaksi kerrosta oikeaa.
3. kerros: Neulo pionilla *nosta 1o, neulo 3o*. Toista *-* kerros.
4. kerros: Neulo valkoisella oikein.
5.-8. kerros: Toista 3.-4. kerros vielä kaksi kertaa.
9. kerros: Neulo valkoisella kerros oikeaa.

Jatketaan mallikertaa vaihtamalla langat keskenään. Eli nyt 1.-2. kerros neulotaankin pionilla ja 3. kerros valkoisella jne.

Sukan varteen tulee kuvion mallikerrat yhteensä kuusi kertaa ja jalkaterään viisi kertaa. Viimeisen mallikerran neuloin niin, että 9. kerros jäi odottamaan tekemistä kantalapun jälkeen. Näin sain siistin reunan sivusilmukoita poimiessa, kun neuloin ensimmäisen kerroksen kantalapun jälkeen samalla värillä kuin kantalappu.

Näissä sukissa olen kaventanut varressa silmukoita sukan takapuolella. Eli neuloin 2oy kahdella puikolla toisen mallikerran 9. kerroksella (1.puikon alussa ja 4. puikon lopussa). Kavensin uudelleen 2oy kahdella puikolla kolmannen mallikerran 9. kerroksella. Näin neuleeseen jäi 56 silmukkaa.

Kantapää neulotaan vahvistettuna (pionilla):

Ota kantapäätä varten 1. ja 4. puikoilta silmukoita yhteensä 27 siten, että nostettava silmukka on 3. puikon lopussa ja 2. puikon alussa. Näin jalkaterässä 2. puikon alussa ja 3. puikon lopussa on nostettava silmukka kuviota jatkettaessa. 2. ja 3. puikoille jää odottamaan yhteensä 29 silmukkaa. Neulo oikealla puolen joka toinen oikein ja nosta joka toinen (nosta ensimmäinen silmukka aina). Neulo nurjalla kaikki nurin, paitsi nosta ensimmäinen silmukka. Neulo oikealla aina samat silmukat oikein ja nosta samat silmukat. Neulo kantalappuun 25 kerrosta. 

Neulotaan sitten kantapään kavennukset

Neulo edelleen vahvistettua kantapäätä kunnes vasempaan reunaan jää 10 silmukkaa. Tee ylivetokavennus. Käännä työ ja neulo nurjaa, kunnes vasempaan reunaan jää 10 silmukkaa. Neulo 2n yhteen. Kavenna näin reunasilmukat ja lopulta keskelle jää 9 silmukkaa. Jaa nämä silmukat 1. ja 4. puikolle niin, että toiselle tulee neljä ja toiselle viisi silmukkaa.

Poimitaan seuraavaksi sivusilmukat ja aloitetaan samalla kiilakavennukset

Neulo pionilla ensimmäinen kerros ja neulo 2oy 1. puikon lopussa ja 2oy takakautta 4. puikon alussa. Jatka sitten kuvion tekemistä 2. ja 3. puikoilla yllä olevan mallikerran avulla aloittaen valkoisella langalla ja neulo 1. ja 4. puikoilla oikeaa. Kavenna 1. puikon lopussa joka kerroksella, kunnes puikolle jää 13 silmukkaa. Kavenna 4. puikon alussa joka kerroksella, kunnes puikolle jää 14 silmukkaa. Näin työhön jää yhteensä 56 silmukkaa.

Mallikerta neulotaan jalkaterään viisi kertaa ja kärkikavennukset aloitetaan, kun viimeisestä mallikerrasta on neulottu kahdeksan kerrosta.

Kärkikavennukset: Jaa silmukat niin, että jokaisella puikolla on 14. Neulo pionilla 2oy joka puikon lopussa ennen viimeistä silmukkaa. Kavenna joka toinen kerros, kunnes silmukoita on 7 jokaisella puikolla. Kavenna joka kerros, kunnes silmukoita on yhteensä 12. Katkaise lanka ja päättele nurjalle.


Körttisukat Novitan 7 Veljeksestä

Körttisukat Novitan 7 Veljeksestä

Näiden lisäksi neuloin juuri ensimmäiset vohvelisukkani. Niitä pääset katsomaan tästä linkistä: 

Vohvelisukat koossa 39-40

Kuulumisiani voit lukea Kesäkuulumiset 2023 -postauksesta :)

Muita neulomiani körttisukkia löydät täältä:

Körttisukat koossa 38-39

Körttisukat koossa 39-40

Körttisukat koossa 45-46

4 kommenttia:

 1. Hienot 🤍 Kiitos ohjeesta ja mukavaa alkanutta elokuuta!

  VastaaPoista
 2. Kiitos :) Ole hyvä ja kiitos samoin!

  VastaaPoista
 3. Kauniit körtit 💖 tuli hyvään aikaan vastaan nämä sinun versiot, kun tuskastelin vastaavan vaaleanpunaisen kanssa jatkoa kantapään jälkeen, kun lanka ei riittäisi yksistään. Valkoista kaveriksi ja nilkkapituiset körtit syntyivät 😌

  VastaaPoista
 4. Kiitos :) Kiva, että oli hyötyä tästä postauksesta!

  VastaaPoista