Hae tästä blogista

keskiviikko 19. heinäkuuta 2023

Junasukat koossa 30

 19.7.2023 

Heippa!

Neuloinpa tässä kahdet junasukat koossa 30. Toiset, Lankavan Mainio -langasta (väri nro 659) tehdyt sukat menevät lahjaksi ja toiset Nalle Gardenista (väri nro 868) tehdyt menevät lahjaksi joskus myöhemmin 😌 Mainio -lanka on 75 % villaa ja 25 % polyamidia. Nämä sukat sopivat 6-7 vuotiaan jalkoihin eli kasvunvaraa on Mainion sukissa nyt hyvin.

Neuloin molemmat sukat koon 3,25 puikoilla. Kummastakin kerästä jäi lankaa yli, kun oli näin pienet sukat kyseessä. 

Ohje Nalle sukkiin: (merkinnät oy = oikein yhteen ja ny = nurin yhteen)

Luo 53 silmukkaa. Neulo 1. kerros oikein ja neulo viimeinen silmukka oikein yhteen ensimmäisen kanssa. Neulo sitten resoria *1o takakautta 1n*. Toista tätä yhteensä 15 kerrosta. Neulo sitten viisi kerrosta nurjaa. Neulo sen jälkeen 10 kerrosta 1o 1n. Neulo jälleen viisi kerrosta nurjaa. Neulo vielä 10 kerrosta 1o 1n. Neulo seuraavaksi vahvistettu kantapää.

Kantalappu: Ota kantalappua varten 13 silmukkaa 4. puikolta ja 13 silmukkaa 1. puikolta. Neulo oikealla puolen joka toinen oikein ja nosta joka toinen. Neulo nurjalla kaikki nurin. Neulo kantalappuun yhteensä 26 kerrosta. Kavennetaan sitten kantapään silmukat. Neulo edelleen vahvistettua kantapäätä, kunnes vasempaan reunaan jää 9 silmukkaa. Tee ylivetokavennus. Käännä työ ja neulo nurjaa, kunnes vasempaan reunaan jää 9 silmukkaa. Neulo 2n yhteen. Kavenna näin reunasilmukat, jolloin jäljelle jää 10 silmukkaa. 

Poimitaan sitten sivusilmukat ja aloitetaan samalla kiilakavennukset: Neulo 1. puikon lopussa 2oy ja 4. puikon alussa 2oy takakautta. Kavenna joka kerroksella, kunnes 1. ja 4. puikoilla on 12 silmukkaa kummallakin. 2. ja 3. puikoille jää 13 silmukkaa kummallekin. Työhön jää siis 50 silmukkaa. Kiilakavennuksia aloittaessa neulotaan viisi kerrosta oikeaa ja seuraavat viisi kerrosta neulotaan nurjaa 2. ja 3. puikoilla. Neulotaan seuraavaksi viisi kerrosta oikeaa ja viisi kerrosta nurjaa (2. ja 3. puikko). Neulotaan vielä kerran viisi kerrosta oikeaa ja viisi kerrosta nurjaa (2. ja 3. puikko). Neulotaan yksi kerros oikeaa ja tehdään sitten kärkikavennukset: Neulotaan 2. ja 3. puikoilla 2oy. Neulotaan välikerros. Kavennetaan sitten joka puikolla 2oy joka toinen kerros, kunnes puikoilla on jäljellä 6 silmukkaa/puikko. Kavennetaan joka kerros, kunnes silmukoita on jäljellä yhteensä 12. Katkaistaan lanka ja päätellään nurjalle. Nyt kantalapun reunasta on neulottu yhteensä 30 kerrosta kärkikavennusten alkuun saakka.

Sukkien varren pituus kantalapun alkuun saakka suoristettuna on 14 cm ja jalkaterän pituus 18,5 cm.Ohje Mainio -sukkiin:

Luo 49 silmukkaa. Neulo 1. kerros oikein ja neulo viimeinen silmukka oikein yhteen ensimmäisen kanssa. Neulo sitten resoria *1o takakautta 1n*. Toista tätä yhteensä 15 kerrosta. Neulo sitten viisi kerrosta nurjaa. Neulo sen jälkeen 10 kerrosta 1o 1n. Neulo jälleen viisi kerrosta nurjaa. Neulo vielä 10 kerrosta 1o 1n. Neulo seuraavaksi vahvistettu kantapää.

Kantalappu: Ota kantalappua varten 12 silmukkaa 4. puikolta ja 12 silmukkaa 1. puikolta. Neulo oikealla puolen joka toinen oikein ja nosta joka toinen. Neulo nurjalla kaikki nurin. Neulo kantalappuun yhteensä 26 kerrosta. Kavennetaan sitten kantapään silmukat. Neulo edelleen vahvistettua kantapäätä, kunnes vasempaan reunaan jää 9 silmukkaa. Tee ylivetokavennus. Käännä työ ja neulo nurjaa, kunnes vasempaan reunaan jää 9 silmukkaa. Neulo 2n yhteen. Kavenna näin reunasilmukat, jolloin jäljelle jää 10 silmukkaa. 

Poimitaan sitten sivusilmukat ja aloitetaan samalla kiilakavennukset: Neulo 1. puikon lopussa 2oy ja 4. puikon alussa 2oy takakautta. Kavenna joka kerroksella, kunnes 1. ja 4. puikoilla on 12 silmukkaa kummallakin. 2. ja 3. puikoille jää 12 silmukkaa kummallekin. Työhön jää siis 48 silmukkaa. Kiilakavennuksia aloittaessa neulotaan viisi kerrosta oikeaa ja seuraavat viisi kerrosta neulotaan nurjaa 2. ja 3. puikoilla. Neulotaan seuraavaksi viisi kerrosta oikeaa ja viisi kerrosta nurjaa (2. ja 3. puikko). Neulotaan vielä kerran viisi kerrosta oikeaa ja viisi kerrosta nurjaa (2. ja 3. puikko). Neulotaan lopuksi viisi kerrosta oikeaa ja tehdään sitten kärkikavennukset: Neulotaan joka puikolla 2oy. Neulotaan välikerros. Kavennetaan sitten joka puikolla 2oy joka toinen kerros, kunnes puikoilla on jäljellä 6 silmukkaa/puikko. Kavennetaan joka kerros, kunnes silmukoita on jäljellä yhteensä 12. Katkaistaan lanka ja päätellään nurjalle. Nyt kantalapun reunasta on neulottu yhteensä 30 kerrosta kärkikavennusten alkuun saakka.

Sukkien varren pituus kantalapun alkuun saakka suoristettuna on 13,5 cm ja jalkaterän pituus 18,5 cm.Olen neulonut paljon junasukkia. Ohjeita niihin löydät seuraavista postauksista:
Kesäkuulumiset -postauksesta voit lukea, mitä muuta olen puuhastellut kesällä kuin neulonut junasukkia :)

Oletko jo kokeillut neuloa banaanisukkia? Katso banaanisukkien ohje :)


2 kommenttia:

  1. Kivat värit kummissakin sukissa. Junasukat pysyvät hyvin jalassa, vaikka pieni kuinka potkisi.

    VastaaPoista
  2. Kiitos :) Kyllä vain, hyvät ovat jalassa! Taas on yhdet vielä näitä pienemmät puikoilla.

    VastaaPoista