maanantai 20. tammikuuta 2014

Kuviolapaset ohje


Moi! Väsäsin tämmöiset kuviolapaset :)


Ohje:

Puikot nro 3,5

Lanka: pääväri valkoinen Novita Pirta -akryylilanka, raidat turkoosi 7 veljestä -lanka

Huom: tämä työ vaatii kärsivällisyyttä ja tarkkuutta (nimimerkillä "muutaman kerran kuvioissa seonnut ja monen langan kanssa taisteleva" :) )

Luo 45 silmukkaa valkoisella langalla. Neulo ensimmäinen kerros oikeaa valkoisella ja neulo ensimmäinen ja viimeinen silmukka yhteen.

Aloita toisella kierroksella kuvio:

Vasemman lapasen kuvio: Neulo muutoin koko ajan valkoisella oikeaa, mutta kuviokohdat tehdään nurin turkoosilla langalla. Tee toisella kierroksella ensimmäinen nurja kuviosilmukka kolmannella silmukalla. Jätä väliin aina kolme oikeaa valkoista silmukkaa ja tee turkoosit nurjat silmukat.

Tällä kokonaissilmukkamäärällä kaikkiin väleihin ei tule kolmea valkoista silmukkaa, mutta se ei haittaa kuvion ulkonäköä :) Kolmannella kierroksella tee kuviosilmukat neljännestä silmukasta lähtien, jolloin saadaan aloitettua vasemmalle ylös kulkeva kuvio. Jatka näillä vinoilla kuviosilmukoilla ja valkoisella oikealla neuleella, kunnes kierroksia on yhteensä 23 (kuviokierroksia on 22). Tee vielä yksi kierros kuviosilmukoita. Silmukat tulevat tällä kierroksella oikealla neuleella.


Tee seuraava kierros muuten valkoisella, mutta jatka turkoosien oikeiden kuviosilmukoiden tekoa viidennestä kuviosta. Jatketaan kuviota seuraavasta kierroksesta lähtien näin: tee edelleen vasemmalle ylös jatkuvaa kuviota. Jatka kuviosilmukoita valkoisella nurjalla neuleella, paitsi edellämainittua turkoosia kuvioraitaa.

Aloita myös peukalokiila tällä samalla kierroksella: lisää toisella puikolla kaksi silmukkaa ennen neljänneksi viimeistä ja ennen toiseksi viimeistä silmukkaa. Neulo kaksi välikierrosta ja lisää taas samoihin kohtiin kaksi silmukkaa. Toista välikierrokset ja lisäykset vielä neljä kertaa (yhteensä kuusi kertaa). Neulo viimeisen lisäyksen jälkeen yksi välikierros ja poimi sitten erilliselle langalle talteen lisäyspuikolta 12 silmukkaa ennen kahta viimeistä silmukkaa.

Valkoinen nurja kuvio loppuu yhden raidan osalta ensimmäisen ja toisen lisäyksen välissä ja toisen raidan osalta viidennen ja kuudennen lisäyksen välissä. Jatka oikeaa neuletta ja kuvioneuletta tavalliseen tapaan. Lapaseen tulee alue, jossa on enemmän oikeaa neuletta kuin muualla. Tähän kohtaan tehdään neulomalla kaksi turkoosia sydäntä.

Ensimmäinen sydän aloitetaan kohtaan, jossa on neljän silmukan väli peukalokiilan lisäyksiin ja jossa on seitsemän kierrosta lähimpänä alla olevaan nurjaan kuviosilmukkaan. Sydämestä tulee kolme silmukkaa korkea keskikohdasta ja viisi silmukkaa leveä. Tehdään toinen sydän samankokoisena kohtaan, jossa edellisestä sydämestä on kuusi silmukkaa vasemmalle ja kuusi ylös. Sydämen paikat voi myös vapaasti päättää, sillä oikeaa neuletta on tällä puolen lapasta enemmänkin. Voit myös tyhjään tilaan kirjailla esim. ompelemalla nimen tai jotain tekstiä halutessasi. Sydänten reunoja ja koloja voi taas ompelemalla paikkailla :)

Neulotaan lapasta sinne asti, että neule menee etusormen yli pari kierrosta ja aloitetaan sitten kärkikavennukset: tehdään oikeaa neuletta ja jatketaan vielä nurjaa nurjaa kuviota, mutta tehdään joka toinen silmukka turkoosilla ja joka toinen valkoisella. Tehdään kavennukset joka kierroksella ensimmäisellä ja kolmannella puikolla neuloen yhteen toinen ja kolmas silmukka silmukoiden takaa sekä toisella ja neljännellä puikolla neuloen yhteen kaksi viimeistä edeltävää silmukkaa.

Kun työssä on jäljellä 10 silmukkaa, vedä molemmat langat silmukoiden läpi kahteen kertaan ja päättele langat.

Neulotaan peukalo: Poimi kolmelle puikolle langalla olevat silmukat ja poimi lisäksi muutama silmukka reunoista. Tee valkoisella langalla oikeaa neuletta, mutta jatka nurjaa kuvioneuletta kahdella alimmalla raidalla.

Neulo peukaloa, kunnes etusormi on lähes peittynyt. Kavenna sitten joka puikon kaksi viimeistä silmukkaa, kunnes työssä on jäljellä viisi silmukkaa. Vedä lanka silmukoiden läpi kahteen kertaan ja päättele lanka.


Oikean lapasen kuvio aloitetaan niin, että kolmas silmukka on ensimmäinen kuviosilmukka ja kuvio kaartuu oikealle eli neulotaan kuviota eteenpäin neulomalla nurin aina edellinen silmukka.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti