perjantai 17. tammikuuta 2014

RanteenlämmittimetTässä oma perusohjeeni naisten ranteenlämmittimien neulomiseen. Teen lämmittimet ihan kuten lapaset, mutta jätän vain peukalon ja kärjen tekemättä :)

Puikot nro 3,5

Lanka: pääväri punainen Novita Pirta -akryylilanka; sydänkuvio vaaleanpunainen 7 veljestä -lanka

Luo 41 silmukkaa. Neulo oikein koko ensimmäinen kierros ja neulo lopussa ensimmäinen ja viimeinen silmukka yhteen.

Neulo neljä kierrosta joustinneuletta kaksi oikein kaksi nurin. Neulo sitten yksi kierros kokonaan nurjaa. Toista "neulo viisi kierrosta joustinneuletta kaksi oikein kaksi nurin sekä kierros kokonaan nurjaa" kolme kertaa.

Peukalokiila:

Aloita sitten kokonaan oikea neule. Neulo kaksi kierrosta oikeaa ja kolmannella kierroksella aloita peukalokiila. Jos teet vasenta lämmitintä, lisää kolmannella kierroksella kaksi silmukkaa toisen puikon loppuun siten, että ensimmäinen lisäys tulee ennen neljää viimeistä silmukkaa silmukoiden välistä. Toinen lisäys tulee ennen kahta viimeistä silmukkaa samalla tavoin. Jos teet oikeaa lämmitintä, lisää silmukoita samalla tavoin kolmannen puikon alussa kahden ensimmäisen ja neljän ensimmäisen jälkeen. Naisen ranteenlämmittimessä lisäyksiä tehdään yhteensä kuusi kertaa (12 silmukkaa lisää) ja miehen ranteenlämmittimessä yhteensä seitsemän kertaa (14 silmukkaa lisää).

Ensimmäisen lisäyksen jälkeen jatka oikeaa neuletta. Neulo kaksi kierrosta oikeaa ja tee uudet lisäykset. Neulo lisäysten väliin aina kaksi kierrosta. Viimeisen lisäyksen jälkeen neulo yksi kierros oikeaa ja seuraavalla kierroksella päättele neuloen ylivetämällä silmukat lisäyspuikolta niin, että ennen pääteltäviä silmukoita jää 8 silmukkaa ja pääteltävien jälkeen jää kaksi silmukkaa vasemmassa lämmittimessä. Oikeassa lämmittimessä päätellään niin, että ennen pääteltäviä jää kaksi ja jälkeen jää kahdeksan silmukkaa. Peukalokiila on valmis.

Sydänkuvio:

Kuvio neulotaan kaksinkertaisella langalla oikealla neuleella. Kuvion voi neuloa muutamalla eri tekniikalla:

1) neulo oikealla puolella aina oikealta vasemmalle

2) neulo oikealla puolella vuoroin oikealta vasemmalle ja vasemmalta oikealle

3) neulo oikealla puolella oikealta vasemmalle ja nurjalla puolella oikealta vasemmalle

Lopputulos on kutakuinkin samanlainen joka menetelmällä.

Jatka muutoin oikeaa neuletta, mutta lisää oikea silmukka kaksinkertaisella langalla kymmenennellä kierroksella kolmannen ja neljännen puikon silmukoiden väliin. Seuraavalla kierroksella neulo kuviolangalla edellisen kuviosilmukan yläpuolelle sekä molemmille sivuille kuviosilmukka.

Seuraavalla kierroksella neulo viisi kuviosilmukkaa edellisten päälle ja sivuille. Seuraavalla kierroksella neulo seitsemän kuviosilmukkaa ja seuraavalla yhdeksän. Tämä on maksimimäärä vierekkäin oleville kuviosilmukoille. Yhdeksän kuviosilmukan rivejä tehdään yhteensä kolme. Sitten neulotaan enää kuusi kuviosilmukkaa ja keskimmäinen silmukka neulotaan punaisella langalla.

Seuraavalla kierroksella neulotaan kolme keskimmäistä punaisella ja molemmilta sivuilta vielä kolme kuviolangalla.

Seuraava kierros tehdään kokonaan punaisella langalla, kuvio on siis neulottu valmiiksi.

Kuvion reunat voi halutessaan ommella neulalla samanvärisellä langalla kuin kuvio, jolloin kuviosta tulee siistimpi. Ompelemalla voi myös paikkailla kuviota tehdessä jääneitä aukkoja :) Harjoittelemalla tämäkin kuvio tulee paremmaksi.

Loppuosa:

Neulo vielä 10 kierrosta oikeaa neuletta punaisella. Neulo sitten kaksi viimeistä kierrosta joustinneuletta. Huomaa, että sydänkuvion vuoksi yhdellä puikoista on 11 silmukkaa 10 sijaan. Neulo siis joustinneulerivillä kaksi viimeistä silmukkaa yhteen siltä puikolta, jossa ylimääräinen silmukka on. Päättele silmukat joustinneulella ylivetäen.

Päättele kaikki langat.

Lisähuomio: neulon lopuksi joustinneuletta, että reuna ei lähtisi kääntymään itsekseen, kuten oikealla neuleella pääteltäessä kävisi :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti