maanantai 13. tammikuuta 2014

Pitkävartiset kuviosukat

Moi!

Tässä itse kehittelemäni ohje pitkävartisiin kuviosukkiin:

Lanka: päävärit valkoinen Novita Pirta -akryylilanka, kuviot vaaleanpunainen 7 veljestä -lanka

Puikot nro 3,5

Jalan koko 35-36

Luo 69 silmukkaa vaaleanpunaisella langalla. Neulo ensimmäinen kierros oikeaa. Neulo ensimmäinen ja viimeinen silmukka yhteen.

Neulo 9 kierrosta kaksi oikein kaksi nurin -silmukoita edelleen vaaleanpunaisella langalla.

Neulo sitten yksi kierros oikeaa vaaleanpunaisella langalla ja tee kaksi kavennusta tällä kierroksella seuraavasti:

Neulo ensimmäisen ja kolmannen puikon kolmanneksi ja toiseksi viimeinen silmukka yhteen.Aloita sitten valkoisella langalla neulominen tekemällä neljä kierrosta oikeaa. Neulo sitten yksi kierros oikeaa vaaleanpunaisella langalla.Neulo seuraavaksi neljä kierrosta oikeaa valkoisella langalla.

Neulo seuraava kuviokierros näin: joka toinen silmukka valkoinen ja joka toinen vaaleanpunainen. Neulo myös taas kavennukset tällä kuviokierroksella: ensimmäisellä ja kolmannella puikolla yhteen kolmanneksi ja toiseksi viimeinen silmukka. Nyt työssäsi on 64 silmukkaa.
Kaventamalla yritetään sukista saada tyköistuvat varresta.

Neulo seuraavaksi neljä kierrosta oikeaa valkoisella ja seuraava kierros oikeaa vaaleanpunaisella.

Neulo taas neljä kierrosta oikeaa valkoisella ja seuraava kuviokierros näin: joka toinen silmukka oikeaa valkoisella ja joka toinen oikeaa vaaleanpunaisella.

Neulo heti perään toinen kuviokierros: joka toinen silmukka oikeaa vaaleanpunaisella ja joka toinen valkoisella. Tee myös kavennukset tällä kuviokierroksella: ensimmäisen ja kolmannen puikon kolmanneksi ja toiseksi viimeinen silmukka yhteen.Jälleen tehdään neljä kierrosta oikeaa valkoisella langalla.

Neulo kierros oikeaa vaaleanpunaisella langalla.

Ja sitten neljä kierrosta oikeaa valkoisella langalla.

Sitten tehdään kolmekierroksinen kuvio: neulo joka toinen valkoista ja joka toinen vaaleanpunaista. Toisella kierroksella neulotaan värit eri järjestyksessä (joka toinen vaaleanpunaista ja joka toinen valkoista). Kolmas kierros taas värit eripäin (joka toinen valkoista, joka toinen vaaleanpunaista).Seuraavaksi jälleen neljä kierrosta oikeaa valkoisella langalla. Sitten kierros oikeaa vaaleanpunaisella langalla. Ja jälleen neljä kierrosta oikeaa valkoisella langalla.

Neulotaan sitten kolmikierroksinen kuvio: joka neljäs silmukka vaaleanpunaista jaa muut valkoista. Toisella kierroksella joka toinen silmukka vaaleanpunaista siten, että nämä silmukat tulevat edellisen kierroksen vaaleanpunaisten silmukoiden väliin. Ja kolmannella kierroksella taas joka neljäs vaaleanpunaisella edellisen kierroksen vaaleanpunaisten silmukoiden väliin kuvion "huipuksi".Neulo neljä kierrosta oikeaa valkoisella ja tee ensimmäisellä kierroksella myös kavennukset neulomalla yhteen ensimmäisen ja kolmannen puikon kolmanneksi ja toiseksi viimeiset silmukat.

Neulo kierros oikeaa vaaleanpunaisella langalla.

Neulo neljä kierrosta oikeaa valkoisella ja tee ensimmäisellä kierroksella taas kavennukset ensimmäisellä ja kolmannella puikolla.

Neulo yksi kierros oikeaa valkoisella langalla  ja seuraavalla valkoisen langan kierroksella tee kavennukset ensimmäisellä ja kolmannella puikolla kuten edellä.

Seuraava kuvio menee näin: joka toisella silmukalla valkoista ja joka toisella vaaleanpunaista. Seuraavalla kierroksella neulotaan juuri samoin eli tulee kuvio, jossa joka toisella silmukalla on kaksi vaaleanpunaista silmukkaa päällekkäin.Neulo taas neljä kierrosta valkoisella langalla ja tee toisella näistä kierroksista kavennukset kuten edellä.

Seuraavaksi neulotaan kierros oikeaa vaaleanpunaisella.

Neulo neljä kierrosta oikeaa valkoisella ja toisella näistä kierroksista tee taas kavennukset ensimmäisellä ja kolmannella puikolla.

Seuraavaksi tehdään kolmikierroksinen kuvio: Neulo vaaleanpunaisella joka neljäs silmukka. Toisella kierroksella neulo joka toinen silmukka vaaleanpunaisella niin, että vaaleanpunaiset silmukat tulevat edellisen kierroksen vaaleanpunaisten silmukoiden molemmin puolin. Kolmannella kierroksella neulo taas joka neljäs silmukka vaaleanpunaisella edellisen kierroksen vaaleanpunaisten silmukoiden väliin.Neulo kaksi kierrosta oikeaa valkoisella.

Seuraavaksi neulo neljä kierrosta kaksi oikein kaksi nurin -silmukoilla niin, että neulot kaksi valkoisella ja kaksi vaaleanpunaisella jne.
Aloitetaan sitten kantalapun tekeminen vaaleanpunaisella langalla:

Tasoita silmukoiden määrät puikoilla niin, että ensimmäiselle ja neljännelle puikolle tulee molemmille 12 silmukkaa. Muille puikoilla jää täten 14 silmukkaa/ puikko.

Neulo ensimmäisen puikon silmukat neljännelle puikolle tehden vielä viimeisintä kuviota (kaksi oikein kaksi nurin).

Vahvennetusta kantalapusta saa siistimmän, kun tekee silmukoiden noston nurjalla puolella. Tämän vinkin sain hiljattain fb:n suljetussa Voihan villasukka! -ryhmässä.

Kantalapun silmukoita on yhteensä 24. Nosta nurjalla ensimmäinen silmukka neulomatta, neulo toinen, nosta lanka kolmannen silmukan edestä, neulo neljäs jne.

Neulo oikealla puolella kaikki silmukat oikein. Jatka näin, kunnes kerroksia on yhteensä 24.Aloitetaan kantalapun kavennus niin, että jäljelle jäisi 10 silmukkaa.

Neulo oikealla neuleella niin kauan, että vasempaan reunaan jää 7 silmukkaa. Neulo ylivetämällä kaksi yhteen niin, että reunaan jää kuusi silmkkaa. Neulo nurjalla puolella edelleen vahvennettua neuletta (nosta 1. silmukka ja neulo toinen, nosta kolmas jne.) Neulo, kunnes reunassa on seitsemän silmukkaa ja sitten neulo kaksi yhteen, jolloin reunaan jää kuusi.

Näin jatka, kunnes reunoista silmukat loppuvat.

Nosta sitten edelleen vaaleanpunaista lankaa käyttäen sukan reunoista silmukoita (niitä tulee toiselle sivulle n. 18-19 yhteensä)

Neulo tauolla olleilla puikoilla oikeaa neuletta. Poimi sitten taas neljänneltä puikolta 18-19 silmukkaa. Kannattaa tällä puolen poimia hieman extrasilmukoita, ettei sukkaan jää rakoa.

Aloita kavennukset 1. ja 4. puikoilla seuraavalla kierroksella. Kavenna 1. puikolla kaksi viimeistä silmukkaa yhteen neulomalla ja 4. puikolla tee kavennus kahdelle ensimmäiselle silmukalle takapuolelta yhteen neuloen. Yleensä tällä puolella opastetaan neulomaan yhteen ylivetämällä, mutta olen todennut sen olevan huonompi tyyli kaventaa.Kun olet neulonut kolme kierrosta vaaleanpunaisella, vaihda lanka valkoiseen.

Kavenna niin kauan, kunnes silmukoita on 1. ja 4. puikoilla 13 eli yksi vähemmän kuin välipuikoilla. Jatka oikean neuleen neulomista 10 kierrosta.

Neulo seuraavalla kierroksella kaksi yhteen 1. puikon lopussa  ja 4. puikon alussa. Neulo sitten viisi kierrosta oikeaa.

Neulo taas kaksi yhteen 1. puikon lopussa ja 4. puikon alussa ja taas viisi kierrosta oikeaa neuletta.

Neulo sitten 1. ja 4. puikoilla kaksi yhteen ja kolme kierrosta oikeaa neuletta.

Neulo uudestaan 1. ja 4. puikoilla kaksi yhteen ja kolme kierrosta oikeaa neuletta.

Neulo sitten 1. ja 4. puikoilla kaksi yhteen ja kaksi kierrosta oikeaa neuletta.

Vaihda sitten lanka vaaleanpunaiseen ja neulo kaksi kierrosta oikeaa.

Aloita sitten kärkikavennukset (tasoita ensin silmukoiden määrät puikoilla): Neulo joka puikon kolmanneksi ja toiseksi viimeinen silmukka yhteen. Neulo kolme välikierrosta.

Kavenna taas joka puikon lopulla kaksi yhteen ja neulo kaksi välikierrosta.

Neulo joka puikon lopulla kaksi yhteen ja tee yksi välikierros.

Kavenna sitten joka kierroksella, kunnes silmukoita on yhteensä 12 jäljellä. Vedä lanka silmukoiden läpi useamman kerran ja päättele kaikki sukan langat.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti