Hae tästä blogista

sunnuntai 26. heinäkuuta 2015

Valepalmikkosukat

26.7.15

Välityönä väsäsin Novitan 7 veikan luumun värisestä langasta sukat valepalmikkokuviolla.

Puikot jälleen 3.5 ja jalkaterän pituus 23 cm eli sukat sopivat jalan koolle 36-37. En nyt laita kuvaa sukista omissa jaloissani, koska olen 42-43 jalan kooltani eli hieman liian pienet sukat sovitettavaksi :D

Ohje:

Luo 61 silmukkaa ja neulo 1. kerros kaikki oikein. Neulo sitten viimeinen ja silmukka nurin yhteen ja aloita samalla  valepalmikkokuvio. Tämä kuvio jatkuu kärkikavennusten alkuun saakka.

Valepalmikkoa varten tarvitaan viidellä jaollinen silmukkamäärä, joten tässä sukassa on varressa 60 silmukkaa ja jalkaterän päällä 30. Jalan alaosassa on 24 silmukkaa eli jalkaterässä on yhteensä 54 silmukkaa. Varressa on mallikuvio tehty kahdeksan kertaa, jalkaterässä yhdeksän kertaa. Varren pituus on 13 cm. Varren viimeinen kerros ennen kantalappua on mallikerran 5. kerros.

Kerron tässä vielä valepalmikon ohjeen, jonka olen jo aiempiinkin ohjeisiin kirjoitellut. Ohjeen löysin Lankahelvetti -blogista.

1.-3.  kerros: 2n 3o
4. kerros: 2n, 1o neulomatta, 2o neulotaan, neulomatta jätetty nostetaan neulottujen yli.
5. kerros: 2n, 1o, lk, 1o.

Kantapää on jälleen Alma -mummun kantapää, jossa neulotaan ensin kantalappu ilman kavennuksia, kerätään sitten silmukat sivusta ja kavennetaan sitten joka kerroksella ylimääräiset pois. Neuloin kantalapun siten, että poimin 1. puikon 8 ensimmäistä silmukkaa ja 4. puikon 8 viimeistä silmukkaa samalla puikolle ja neuloin edestakaisin yhteensä 18 kerrosta oikealla oikein ja nurjalla nurin. Toisen silmukan neuloin kuitenkin molemmissa reunoissa aina oikein, jolloin reunasta tuli siistimpi.
Reunasilmukoita poimiessa aloitin kavennukset samantien. 1. puikon lopussa kaksi oikein yhteen kavennukset, 4. puikon alussa ylivetokavennus. Kun sivusilmukat on poimittu, otetaan vielä samalla puikolle seitsemän aiemmin sivuun siirrettyä silmukkaa ja aletaan kaventaa niistä reunimmaisia. Kavensin 1. ja 4. puikkojen silmukkamäärät 12:een. Kuviota varten jäi 2. ja 3. puikoille 15 silmukkaa, jolloin kuvio pysyy ehjänä.

Kärkikavennukset:

Neulo joka puikon lopussa kaksi oikein yhteen ennen viimeistä silmukkaa. Neulo välikerros kaikki oikein ja tee taas samanlaiset kavennukset. Neulo kavennukset joka toinen kerros, kunnes puikoilla on puolet jäljellä silmukoista. Neulo sitten kavennukset joka kerroksella, kunnes työssä on jäljellä 10 silmukkaa (kahdella puikolla kolme ja kahdella kaksi). Vedä lanka silmukoiden läpi kahteen kertaan ja päättele nurjalle.

Tässä myös kuva sukista :)



Valepalmikkosukat

1 kommentti: