maanantai 20. heinäkuuta 2015

Räsymattosukat naiselle, koko 42

20.7.15.

No niin, nyt on tämä blogi siirretty bloggeriin ja voin alkaa kirjoittelemaan kuulumisia ja ohjeita & kuvia lisää :)

Voihan villasukka! -ryhmässä on moni innostunut nyt tekemään räsymattosukkia. Niinpä minäkin viikon neulomistauon (lomareissu etelässä takana) jälkeen aloin tänään väsätä räsymattosukkia:Puikot ovat 3,5. Lankoina 7 veikkaa sekä Puro Batikia. Resori on valepalmikkoa (ohjeen googletin) ja silmukoita 75, koska valepalmikko on viidellä jaollinen ja tarkoitus on tehdä pitkät sukat. Resorin pituus on 6 cm ja siinä on neljä valepalmikkokuviota. Valepalmikko tehdään seuraavasti:

1.-3. kerros: 2n, 3o, toista.
4. kerros: 2n, nosta 1o neulomatta, neulo 2o ja vedä neulomatta jätetty neulottujen yli.
5. kerros: neulo 2n, 1o, lk, 1o, toista.

Joka langalla neulotaan kerros vuoronperään. Olen yllä olevassa kuvassa ehtinyt kaventaa silmukat jo 70:een. Neuloin kavennukset aina saman väriseen lankaan, jotta pysyisin paremmin perillä kavennuksista toista sukkaa tehdessäni. Minulla on paksut pohkeet, paksuimmasta kohtaa 43,5 cm :), joten tuo 75 silmukkaa riittää resoriin, ettei tule liian tiukka.

Varren kavennukset menivät seuraavasti:

Ensimmäinen kavennus heti resorin jälkeen neuloen kerran kaksi silmukkaa yhteen. Kavennuksen jälkeen silmukoita 74.
Seuraava kavennus tehtiin, kun oli neulottu resorin jälkeen 12 kerrosta oikeaa. Tällöin kavennettiin pois kaksi silmukkaa neuloen oikein yhteen. Silmukoita jäljellä 72.
Sitten neulottiin kolme kerrosta lisää ja kavennettiin yksi silmukka pois. Silmukoita nyt 71.
Neulottiin jälleen kolme kerrosta lisää ja kavennettiin yksi silmukka pois. Silmukoita jäljellä 70.
Nyt neulottiin kuusi kerrosta ja kavennettiin kaksi silmukkaa. Jäljellä 68 silmukkaa.
Jälleen neulottiin kuusi kerrosta ja kavennettiin pois kaksi silmukkaa, jolloin jäljellä 66 silmukkaa.
Seuraavaksi neulottiin kuusi kerrosta ja kavennettiin kaksi silmukkaa, jolloin jäljelle jäi 64 silmukkaa.
Nyt on siis vartta neulottu resorin jälkeen 36 kerrosta eli jokaista väriä 12 kerrosta.

Seuraavaksi neulotaan kuusi kerrosta, jonka jälkeen kavennetaan pois yksi silmukka eli jäljelle jää 63 silmukkaa. Sitten neulotaan kolme kerrosta ja kavennetaan kaksi silmukkaa. Jäljellä on nyt 61 silmukkaa.
Neulotaan sitten taas kolme kerrosta ja kavennetaan pois yksi silmukka. Työssä on nyt 60 silmukkaa ja varren pituus on n. 21 cm. Neulotaan jälleen kolme kerrosta ja kavennetaan kaksi silmukkaa eri puolilla sukkaa. Nyt silmukoita 58. Jäljellä on enää kahden silmukan kavennus eri riveillä. Neulotaan edellisen kavennuksen jälkeen yhdeksän kerrosta ja kavennetaan yksi. Sitten neulotaan vielä kuusi kerrosta ja kavennetaan yksi silmukka.

Viimeisen kavennuksen jälkeen silmukoita on 56 ja varren pituus n. 29.5 cm. Nyt jatketaan 10 cm neulomista 56 silmukalla kaikilla kolmella langalla vuoronperään, kunnes kantalappu neulotaan pinkillä värillä Alma -mummun kantapäänä.

Kantapää: Ota viimeisen puikon seitsemän viimeistä sekä ensimmäisen puikon seitsemän ensimmäistä silmukkaa. Neulo pinkillä näitä 14 silmukkaa edestakaisin niin, että nostat reunimmaiset ja neulot aina toisen silmukan oikein molemmilla puolilla. Kerroksia kantalappuun tulee yhteensä 16 eli pari enemmän kuin mitä puikolla on silmukoita. Kun kantalappu on neulottu, poimitaan  sivusilmukat ja neulotaan lisäksi molemmilta puolilta seitsemän silmukkaa mukaan kavennuksia varten. 2. ja 3. puikoille siis jää 14 silmukkaa. Kavennetaan 1. puikon lopussa kaksi oikein yhteen joka kerroksella ja 4. puikon alussa kaksi oikein yhteen takakautta joka kerroksella, kunnes puikoilla on 12 silmukkaa. Siirretään kavennusten jälkeen silmukoita joka puikolle 13 eli jalkaterään jää 52 silmukkaa. Näin sukka istuu hyvin jalkaan.

Neulotaan sitten jalkaterää taas vuorotellen eri väreillä, kunnes jalkaterän pituus on n. 20 cm kantalapun keskeltä. Aloitetaan kärkikavennukset neulomalla joka puikon lopussa ennen viimeistä silmukkaa kaksi oikein yhteen joka toisella kerroksella, kunnes työssä on jäljellä kuusi silmukkaa joka puikolla, jolloin neulotaan kavennukset joka kerroksella. Kun työssä on jäljellä 2 silmukkaa/puikko, katkaistaan lanka ja vedetään se silmukoiden läpi kaksi kertaa ja päätellään nurjalle.


21.7.15.

Ensimmäinen sukka valmis!


Varren pituus on n. 39 cm ja sukka sopii jalan koolle 41-42 (jalkaterän pituus n. 25.5 cm. Minulle siis hitusen pieni, kun jalkani koko on 43 :) Joululahjaksi laitan nämä(kin) jollekin!

Käytin ensimmäiseen sukkaan  yhteensä viittä lankaa, mutta kolmea kerrallaan. Neljäs ja viides lanka olivat alla olevat ja niistä jäi vielä toista sukkaa varten:23.7.15.

Kuvaa toisen sukan varresta :)Valmista tuli!! :)2 kommenttia: