tiistai 14. kesäkuuta 2016

Räsymattosukat

Moi!

Halusin hävittää jo pitkään vaivoina olleita jämäkeriä ja mietin, että mitä niille teen. No, räsymattosukat tietenkin :) Monta kerän loppua on vielä käyttämättä, mutta näihin sukkiin sain käytettyä pinkin Lauri -kerän ja 7 veikan vaahtokarkin. Melkein loppuun sain käytettyä vaaleansinisen ja turkoosin 7 veikan. Täytyy varmaan tehdä seuraavaks räsymattorasat tai kämmekkäät :D

Puikkoina käytin kokoa 3.5 ja ohje tulee tässä:

Luo 61 silmukkaa. Neulo ensimmäinen kerros oikein ja neulo viimeinen ja ensimmäinen silmukka nurin yhteen. Aloita samalla valepalmikko (ohje Googletettu aikoinaan):

1. - 3. kerros: 2n 3o
4. kerros: 2n, nosta 1o neulomatta, 2o, vedä neulomatta jätetty neulottujen yli
5. kerros: 2n, 1o, lk, 1o

Toista mallikerros yhteensä neljä kertaa ja ota sen jälkeen työhön mukaan toinen lanka.

Neulo joka kerros lankaa vaihdellen 60 silmukalla yhteensä 32 kerrosta ja kavenna sitten yksi silmukka kahdella puikolla, jolloin työhön jää 58 silmukkaa. Kavenna vielä yhteensä kaksi silmukkaa seuraavalla kerroksella niillä puikoilla, joilla et kaventanut viime kerroksella. Huom! Jos haluat tiukemman varren, tee resori 55 tai 60 silmukalla ja varsi tuolla 55 tai 56 silmukalla. Nämä löysemmät varret halusin itse, koska sukat mahtuvat housun pulttujen päälle :)

Neulo vielä 7 kerrosta oikeaa ja aloita sitten kantalappu yksvärisellä langalla. Kantapää tehdään Alma -mummun tyyliin hieman soveltaen:

Ota 7 silmukkaa viimeiseltä puikolta ja 7 silmukkaa ensimmäiseltä. Neulo kantalappua yhteensä 16 kerrosta eli kaksi enemmän kuin silmukoiden määrä. Neulo oikealla oikein ja nurjalla nurin paitsi nosta aina ensimmäinen silmukka ja neulo toinen silmukka aina oikein, myös nurjalla. Kun kantalappu on valmis, poimi sivusilmukat. Jaa silmukat niin, että 2. ja 3. puikoilla on 13 silmukkaa kullakin ja tee kiilakavennukset vain 1. ja 4. puikoilla. Jatka sukan raidoitusta ottamalla mukaan vielä kolmas lanka. Kavenna joka kerros niin, että 1. puikon lopussa 2oy ja 4. puikon alussa 2oy takakautta, kunnes näillä puikoilla on kullakin 13 silmukkaa. Näin jalkaterään jää 52 silmukkaa ja sukasta tulee mukavan istuva :)

Neulo kantalapun reunasta laskettuna yhteensä 51 kerrosta ja aloita sitten kärkikavennukset:

Neulo 1. ja 3. puikon lopussa 2oy ennen viimeistä silmukkaa. Neulo 2. puikon ja 4. puikon alussa 2oy takakautta ensimmäisen silmukan jälkeen. Kavenna joka toinen kerros, kunnes puikoilla on jäljellä 6 silmukkaa. Kavenna sitten joka kerros, kunnes työssä on jäljellä 8 silmukkaa. Vedä lanka silmukoiden läpi ja päättele nurjalle.

Tässä pari kuvaa siitä, miltä näyttää, kun neuloo kolmen kerän molemmista päistä samaan aikaan kahteen sukkaan:Tässä valmiit sukat:Varren pituus kantalapun alkuun asti on 19 cm. Jalkaterän pituus on 25.5 cm ja sukka sopii jalkaan 41-42. Oma jalkani on 43 ja nämä ovat kyllä hitusen pienet.

2 kommenttia:

  1. Tosi nätit räsymatot! <3 Mun räsysukkani on olleet jo kohta vuoden kesken, eivätkä tunnu millään valmistuvan...

    VastaaPoista
  2. Kiitos <3 Mä teen paljon tämmösiä, joissa ei tarvi hirveesti ajatella, kun jaloissa vilistää kolme vilkasta muksua :D Toivottavasti sinunkin sukkasi joskus valmistuvat :)

    VastaaPoista