perjantai 17. kesäkuuta 2016

Räsymattorasat

Moi!

Yritän edelleen tuhota kerien loppuja, joten päätin tehdä vaihteeksi lapaset villasukkien sijaan. Lankoina 7 veikkaa kaikki langat: turkoosia, vaaleansinistä, vaaleanruskeaa ja harmaa-punainen-luonnonvalkoinen-musta 7 veljestä Raita. Turkoosia ja vaaleanruskeaa vielä jäi eli niitä sitten seuraavaksi neulomaan :)

Näissä lapasissa on intialainen peukalokiila. Yhdet lapaset olen aiemmin tehnyt tällä peukalomallilla ja istuu niin hyvin, etten enää muulla mallilla teekään! Ohje intialaiseen peukalokiilaan löytyy Novitan sivuilta. Olen hieman muunnellut ohjetta muilta osin paitsi peukalokiilan tekemisessä.

Puikkoina käytin 3.5 koon puikkoja, jälleen kerran :)

OHJE:

Luo 49 silmukkaa ja neulo 1. kerros oikein. Neulo viimeinen ja ensimmäinen silmukka yhteen ja aloita resori 2oy kiertäen ja 2n vuorotellen. Kavenna joka puikolla pois yksi silmukka, kun olet neulonut 2o 2n viisi kerrosta. Neulo resoriin yhteensä 18 kerrosta ensimmäinen kerros mukaan lukien. Työssä on nyt 44 silmukkaa.

Aloita sitten peukalokiila. Alla ohje molempiin lapasiin.

Vasen: 

Aloita peukalokiilan lisäykset: 1. lisäyskerros: neulo I puikon 4 s, lisää 1 s (= nosta silmukoiden välinen lanka I ja II puikon välistä II puikolle ja neulo se kiertäen oikein I puikolle) ja neulo kerros loppuun. Työssä on nyt 45 s ja I puikolla on 5 s. 

2. lisäyskerros: neulo I puikon 5 s, lisää 1 s (= nosta silmukoiden välinen lanka I ja II puikon välistä II puikolle ja neulo se oikein I puikolle) ja neulo kerros loppuun. Työssä on nyt 46 s ja I puikolla on 6 s. Jatka lisäyksiä I ja II puikon välistä tähän tapaan joka kerros, kunnes I puikolla on 22 s.

Siirrä nyt II puikon 18 s esim. langalle odottamaan peukaloa varten. Jaa nyt s:t siten, että jokaisella puikolla on 11 s.

Oikea lapanen:
Neulo vasemman lapasen peilikuvaksi. Jaa s:t seuraavasti: 11 s, 11 s, 18 s ja 4 s. Tee peukalokiilan lisäykset siis III ja IV puikon välistä IV puikolle. 

Neulo resorin lopusta laskien oikeaa yhteensä 43 kerrosta (tai kunnes etusormi peittyy), kunnes aloitat kärkikavennukset:

Tee I sekä III puikon alussa ensimmäisen silmukan jälkeen 2oy takakautta ja neulo II sekä IV puikon lopussa 2 s oikein yhteen ennen viimeistä silmukkaa. Tee tällaiset kavennukset joka toinen kerros, kunnes työssä on jäljellä viisi silmukkaa joka puikolla. Kavenna sitten joka kerros, kunne jäljellä on yhteensä 8 s. Katkaise lanka, pujota se loppujen s:iden läpi ja päätä hyvin.
Peukalo:


Ota apulangalla odottavat s:t neljälle puikolle ja poimi niiden lisäksi peukalon juuresta 2 s. Jatka näillä 20 s:lla sileää neuletta suljettuna neuleena. Kun olet neulonut  3,5 cm tai kun peukalon kynnestä näkyy puolet, tee kärkikavennus. (Näissä lapasissa neuloin 15 kerrosta ennen kavennuksia) Eli tee jokaisen puikon lopussa 2oy ennen viimeistä silmukkaa, kunnes työssä on jäljellä 8 s. Katkaise lanka, pujota se loppujen s:iden läpi ja päätä hyvin. 

2 kommenttia:

  1. Kivan väriset lapaset oot tehnyt. Mulla on tuo intialainen peukalokiila to do listalla, mutta en oo vielä ehtinyt sitä tekemään, jos vaikka seuraaviin lapasiin sitten =) Oon kuullut että se on todella hyvä ja lapanen istuu hyvin.

    VastaaPoista
  2. Kiitos :) Intialainen peukalo on kyllä hyvä! Mies sovitti eilen näitä lapasia ja sanoi, että onpas hyvin istuva peukalo :)

    VastaaPoista