lauantai 22. elokuuta 2015

Räsymattosukat naiselle, koko 38

22.8.2015

Heipsan!

Työt alkoivat ja aika neulomiseen loppui. Ja tietty hirveä neuloosi iski :D ONNEKSI tänään pääsee neulontapiirin kokoontumiseen viimeistelemään jo kaksi viikkoa sitten aloitetut räsymattosukat, joiden olis tarkoitus lähteä tuntemattomalle naishenkilölle räsymattosukkarinkiin!

Lankoin 7 veljestä sateenkaari ja raita. Neuloin kumpaakin vuorotellen kolme kerrosta, myös resorissa. Paitsi kantalapun neuloin raitalangalla pelkästään, että tulisi tasaisempaa.
Puikot 3,5 ja koko 38.

Luo 61 silmukkaa ja neulo ensimmäinen kerros oikein. Neulo viimeinen ja ensimmäinen silmukka yhteen ja aloita 2o 2n -joustinneule. Neulo resoria yhteensä 17 kerrosta ja aloita aina oikein -neule.

Neulo 2 kerrosta ja aloita sitten varren kavennukset niin, että neulot viimeisen puikon lopussa kaksi yhteen ennen viimeistä silmukkaa. Tee kavennus samassa kohtaa seuraavalla kerroksella. Neulo sitten 7 kerrosta ilman kavennuksia ja tee samassa kohtaa samanlainen kavennus. Tee jälleen samanlainen kavennus samassa kohtaa seuraavalla kerroksella. Nyt työssä on 56 silmukkaa. Neulo 11 välikerrosta ja tee samassa kohtaa yhden silmukan kavennus. Toista seuraavalla kerroksella. Neulo 19 välikerrosta ja tee taas yhden silmukan kavennukset peräkkäisillä kerroksilla. Nyt työssä on 52 silmukkaa. Neulo kuusi kerrosta ilman kavennuksia.

Vaihda lankaa ja neulo yksi kerros oikein. Aloita sitten kantalappu 14 silmukalla, joista puolet on viimeiseltä ja puolet ensimmäiseltä puikolta. Neulo kantalappua yhteensä 18 kerrosta edestakaisin niin, että kummassakin reunassa toinen silmukka neulotaan aina oikein. Näin oikealle puolelle tulee niihin kohtiin nurja silmukka joka toisella kerroksella. Tällainen kantapää (ilman nurjia reunoissa) on Alma -mummun kantapää, jonka ohjeen löydät ainakin Voihan villasukka! -ryhmän tiedostoista.

Kantalapun jälkeen poimi sivusilmukat 1. puikolle ja siirrä sinne 6 silmukkaa 2. puikolta. Siirrä myös 3. puikolta 6 silmukkaa viimeiselle puikolle ennen silmukoiden poimimista. Aloita kiilakavennukset samalla kerroksella 1. ja 4. puikoilla, jolloin olet silmukat poiminut. Kiilakavennuksia tehdään joka kerroksella, kunnes 1. ja 4. puikoilla on 14 silmukkaa. 2. ja 3. puikoille jää kummallekin 13 silmukkaa eli jalkaterässä on 54 silmukkaa.

Neulo kiilakavennusten jälkeen lankaa jälleen kolmen kerroksen välein vaihtaen 45 kerrosta, kunnes aloitat kärkikavennukset. Näissä sukissa kärkikavennus tehdään niin, että joka puikon lopussa neulotaan kaksi oikein yhteen ennen viimeistä silmukkaa. Kavennukset tehdään joka toinen kerros, kunnes työssä on puikoilla jäljellä puolet silmukkamäärästä, joka sillä puikolla aluksi oli. Sitten kavennukset tehdään joka kerros. Kun työssä on 10 silmukkaa,  vedetään lanka läpi kahteen kertaan ja päätellään nurjalle.

Kerrosten vaihtumiskohdasta saat siistimmän, kun nostat odottavan langan molemmilla kerroksilla, jolloin sillä ei neulota, sen langan sisäpuolelle, jolla neulotaan. Tällöin värit eivät ole kohdakkain, mutta vaihdoskohtaan ei tule reikiä eli lopputulos on ihan siisti :) Kannattaa kuitenkin muistaa kiristää paria viimeistä silmukkaa odottavan langan osalta ennen kuin aloittaa toisella langalla neulomaan!

Varren pituus kantalapun alkuun asti on 26.5cm. Jalkaterän koko pituus on 24 cm.

Kuvia valmiista sukista:

Tässä vielä sukkien saajan, Leena Hovin, ottama kuva, jossa värit näkyvät kauniisti:
Kiitos Leenalle, että sain luvan käyttää kuvaa täällä :)

5 kommenttia:

 1. Kauniit sukat! Tuo kantapää näyttää erikoiselta. Miten istuu jalkaan? Mulla on vasta haaveissa tehdä omat jämäräsyt. En osaa valita lankoja. Liikaa vaihtoehtoja.

  VastaaPoista
 2. Kiitos :) Tämä kantapäämalli istuu mielestäni jalkaan kaikkein parhaiten niistä, joita olen kokeillut, mutta esim ranskalainen kantapää on minulla vielä kokeilematta. Villasukat sopii esim kenkään paremmin, kun tekee tämän version :)

  VastaaPoista
 3. Ihanat. Miten sait piilotettua langan vaihtokohdan

  VastaaPoista
 4. Ihanat. Miten sait piilotettua langan vaihtokohdan

  VastaaPoista
 5. Kiitos :) No raidat eivät ole kohdakkain, mutta tuolla takana se ei haittaa. Sain kuitenkin vaihdoskohdan aukottomaksi ja olen siihen tyytyväinen, kun se ei ole aiemmin onnistunut. Siirsin odottavan langan aina uutta kerrosta aloittaessani toisen langan sisäpuolelle ja kiristelin pari viimeistä silmukkaa ennen kun vaihdoin lankaa. Täytyisi vielä harjoitella, josko saisi seuraavissa sukissa raidatkin jotenkin kohdakkain :)

  VastaaPoista