Hae tästä blogista

sunnuntai 30. elokuuta 2015

Jalkapohjia hierovat villasukat, koko 38-39


25.8.2015

Morjens!

Ystäväni taannoin kyseli, olisiko minun mahdollista tehdä sellaiset villasukat, joiden pohjissa olisi pallukat. Hän sanoi, että pitkän päivän jälkeen olisi kiva kotona vetää jalkaan sukat, jotka hieroisivat jalkapohjia. Sain aikaiseksi tämän ohjeen mukaiset sukat. Katsotaan, miten ne toimivat :)

Lankoina Novita 7 veljestä fuksia ja v. punainen.
Puikot koko 3,5 ja sukkien koko 38-39.Villasukat tulossaLuo fuksialla langalla 56 silmukkaa ja neulo 1. kerros oikein. Neulo sitten viimeinen ja ensimmäinen silmukka yhteen ja aloita valepalmikkoresori: (ohje googlattu)

1. -3. kerros: 2n, 3o
4. kerros: 2n, jätä silmukka neulomatta, neulo 2o ja vedä neulomaton näiden kahden yli.
5. kerros: 2n, 1o, lk ja 1o.

Tee mallikerta kaksi kertaa, jolloin koko resorin kerrosmääräksi tulee 11 kerrosta.

Neulo aina oikein neuletta kolme kerrosta v. punaisella langalla. Vaihda fuksiaan ja neulo kolme kerrosta. Tee varteen neljä v. punaista raitaa, jonka jälkeen neulot yhden kerroksen fuksialla ja sitten alkaa kantalapun teko Alma -mummun kantapäällä. Resorin kerrosmäärä ennen kantalappua on 22 kerrosta. Varren pituus ennen kantalappu on 10 cm. 

Kantalapun korkeus 18 kerrosta niin, että kantalapulla on 14 silmukkaa, puolet 1. ja puolet 4. puikolta. Neulo kantalapussa kummankin reunan toinen silmukka aina oikein, kun muutoin reunasilmukoita oikealla neulot oikeaa ja nurjalla nurjaa. Kantalapun tekemisen jälkeen poimi 1. puikolle sivusilmukat ja lisäksi 2. puikolta niin monta silmukkaa, että 2. puikolle jää 13 silmukkaa. Siirrä 3. puikolta niin monta silmukkaa 4. puikolle, että 3. puikolle jää myös 13 silmukkaa. Poimi 4. puikolle sivusilmukat ja ota puolet kantalapun silmukoista 4. puikolle. Tee kiilakavennukset joka kerroksella 1. puikon lopussa ja 4. puikon alussa niin, että puikoille jää 14 silmukkaa kummallkein.

Kantapää on jälleen Alma -mummun kantapää :) Ja sen Ohje muistaakseni Voihan Villasukka! -ryhmästä Facebookista. neulotaan fuksialla.

Kantapään jälkeen neulotaan fuksialla 9 kerrosta ja samalla tehdään kiilakavennukset. Aloita kiilakavennukset 1. ja 4 puikoilla jo silloin, kun poimit sivusilmukoiden jälkeen 2. ja 3. puikoilta silmukoita. 2. ja 3. puikoille jää 13 silmukkaa kummallekin ja 1. ja 4. puikoille jää 14 silmukkaa kavennusten jälkeen. Jalkaterään jää 54 silmukkaa.


Pallukoita neulotaan yhteensä 6: kaksi vasemmalle, kaksi oikealle ja kaksi vähän isompaa keskelle.
Kiilakavennukset neulotaan kokonaan fuksialla ja yhteensä 10 kerrosta kantalapun jälkeen ennen kuin vaihdetaan vaaleanpunaiseen.
Toisen sukan 1. pallukka neulotaan kolmanneksi viimeisellä silmukalla 4. puikolla fuksialla toisen vaaleanpunaisen raidan jälkeen kolmekerroksisen raidan keskimmäisessä raidassa.
2. pallukka tulee vasemmalle puolelle 1. puikon kolmannesta silmukasta vaaleapunaisen raidan keskimmäiseen kerrokseen.
3. pallukka on isompi kuin kaksi ensimmäistä ja se tulee kahdella silmukalla kerroksen vaihtumiskohtaan 3. fuksiaraitaan.
4. pallukka: oikea puoli, 4. puikon kolmanneksi viimeinen silmukka, keskimmäinen vaaleanpunaisen raidan kerros, 5. vaaleanpunainen raita.
5. pallukka: vasen puoli, 1. puikon kolmas silmukka, keskimmäinen fuksian raidan kerros, 5. fuksiaraita
6 pallukka: isompi, kerroksen vaihtumiskohtaan kahdella silmukalla, kiilakavennusten alkamisen jälkeen 5. kerros fuksialla.

Toisen sukan isot pallukat tulevat samoihin kohtiin, mutta pienemmät pallukat vaihtavat paikkaa ensimmäiseen sukkaan verrattuna. Ne kuitenkin neulotaan samoihin raitoihin.

Pallukan neuloin muistellen takavuosien Novitan ohjetta pipolle. En sitä ohjetta enää löydä netistä, mutta pallukan teko menee kuitenkin näin:

Neulo silmukka ensin oikein, sitten sama silmukka vasemmalta takaa. Siirrä silmukat vasemmalle puikolle ja neulo jälleen sama silmukka etukautta oikealta ja taas takakautta vasemmalta. Neulo vielä kerran sama silmukka etukautta oikealla. Nyt on yhdestä silmukasta viisi uutta silmukkaa. Käännä työ ja neulo kaikki viisi nurjalla puolella nurjin silmukoin. Käännä jälleen ja jätä ensimmäinen neulomatta, Neulo 2. silmukka ja vedä ensimmäinen toisen yli. Neulo 3. silmukka ja vedä edellinen yli. Neulo neljäs silmukka ja vedä edellinen taas yli ja tee vielä samoin viimeiselle silmukalle. Muistelen alkuperäisen ohjeen menneen näin, mutta se saattoi olla niinkin, että yliveto tehtiin vasemmalta oikealla. Siinä tosin neulominen ja yliveto on hieman hankalampaa, mutta onnistuu kyllä.

Isoille pallukoille tehdään muuten sama, mutta eka silmukka neulotaan ensin kahteen kertaan, edestä oikealta ja takaa vasemmalta. Sitten neulotaan toinen silmukka samoin ja sitten neulotaan taas ensimmäinen silmukka oikealta edestä ja toinen silmukka oikealta edestä eli kahden silmukan väliin neulotaan uusi silmukka vasemman puoleisesta silmukasta. Käännetään työ ja neulotaan nurin. Käännetään taas ja tehdään ylivetokavennukset kuten pienemmillekin pallukoille, mutta muistetaan vain jättää kaksi silmukkaa jäljelle, ettei vahingossa kavenneta  yhteen.

Kärkikavennukset aloitetaan, kun viimeisen vaaleanpunaisen raidan jälkeen on neulottu kerros fuksialla. Kavennukset tehdään joka puikon lopussa neulomalla kaksi oikein yhteen ennen viimeistä silmukkaa joka toinen kerros, kunnes joka puikolla on jäljellä puolet silmukoista. Sitten kavennuksia tehdään joka kerros. Työhön jää 10 silmukkaa, joiden läpi lanka vedetään ja päätellään nurjalle.

Kovetin pallukoita jälkikäteen neulomalla ne tiiviiksi ja napakoiksi. Näin ne eivät heti littaannu käytössä :)


Tässä kuva valmiista sukista:


Jalkapohjia hierovat villasukat


31.8.2015

Sain palautetta, että on onnistuneet sukat, mutta että sais lisätä kumpaankin vielä yhden pallukan. Onneksi on helppo tuunata nämä :) Ja onneksi saaja tykkäsi, kun ei yhtään tiennyt, että minkäväriset minä neulon!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti