Hae tästä blogista

keskiviikko 9. syyskuuta 2015

Lumileopardisukat tiimalasikantapäällä, koko 38

Heips!

Meinaa työt haitata harrastuksia, neulomista ja bloggaamista siis ;)

Mutta, kyllä tässä jotain valmiiksikin saadaan. Nimittäin ajattelin eräälle henkilölle
syntymäpäivälahjaksi villasukkia ja lisäksi kämmekkäät samoilla raidoilla.

Sukkien koko 38 (jalkaterän pituus 24 cm ja varren pituus kantalappuun asti 18 cm).
Puikot 3,5
Lankoina Novitan luonnonvalkoinen 7 veikka sekä viidakkolanka.

Luo 56 silmukkaa luonnonvalkoisella langalla. Neulo 1. kerros oikein ja neulo viimeinen ja ensimmäinen silmukka yhteen.
Neulo resoriksi valepalmikkoa kolme mallikerrosta. Valepalmikon mallikerta on tämä:

1.- 3. kerros: 2n 3o
4. kerros: 2n, 1 neulomatta, 2o ja vedä neulomatta jätetty neulottujen oikein yli.
5. kerros: 2n, 1o, lk, 1o.

Valepalmikon ohje on Googlesta etsitty.

Resorin jälkeen vaihda lanka viidakkoon ja neulo oikein kolme kerrosta. Neulo varteen resorin ja kantalapun väliin viisii viidakkoraitaa kolmikerroksisena ja viisi valkoista raitaa sekä seitsemän kerrosta valkoisella joustinneuletta 2o, 2n. Kavenna varressa ensin yksi silmukka pois kolmannen valkoisen raidan jälkeen, kun neulot ensimmäistä kerrosta viidakkolangalla. Tee kavennus esimerkiksi 4. puikon lopussa. Nyt silmukoita on 54.

Kavenna vielä kaksi kertaa joustinneuleen aikana jälleen 4. puikon lopussa. Kavenna ensin yksi silmukka, kun teet joustinneuleen ensimmäistä kerrosta ja kavenna toinen, kun neulot joustinneuleen neljättä kerrosta.
Joustinneuleen jälkeen tehdään kantapää tiimalasina. Tämän ohjeen olen ottanut Ullaneuleen nettisivuilta.

Neulo kantapää kokonaan luonnonvalkoisella langalla. Ota kantalapulle yhteensä 24 silmukkaa, 12 viimeiseltä ja 12 ensimmäiseltä. Aloita kantalappu näin:

Neulo oikealla puolella oikeaa ja nurjalla nurjaa.
Neulo 1. puikon silmukat oikein. Käännä työ ja nosta ensimmäinen silmukka neulomatta ja kiristä se niin, että puikolle näyttää tulevan kaksi silmukkaa, vaikka siinä onkin vain yksi.
Neulo loput kantapään silmukat nuriin eli yhteensä 23 silmukkaa.

Käännä työ ja nosta ensimmäinen silmukka nurin neulomatta ja kiristä se taas niin, että puikolle näyttää jäävän kaksi silmukkaa. Neulo loput silmukat oikein, mutta jätä viimeinen neulomatta vasemmalle puikolle.
Käännä työ ja jätä ensimmäinen neulomatta ja kiristä se kunnolla. Neulo loput 21 silmukkaa nurin ja jätä viimeinen neulomatta ja käännä työ. Jätä reunimmainen neulomatta ja kiristä se kunnolla.

Jatka samalla lailla eli nosta ensimmäinen silmukka nurin neulomatta ja neulo kantapään silmukat normaalisti paitsi ne silmukat, jotka olet nostanut edellisillä kierroksillla. Keskisilmukoiden määrä vähenee koko ajan ja sivulla olevien nostettujen silmukoiden määrä kasvaa.

Kun kantapään keskellä on jäljellä noin 1/3 kantapään silmukoista eli tässä tapauksessa 8 silmukkaa. Jos jako ei mene tasan, kannattaa pyöristää ylöspäin. Kantapää näyttää nyt kolmion muotoiselta, kun keskisilmukat on jaettua kahden puikon kesken.

Neulo yksi kerros normaalisti sukan ympäri, kunnes tulet kerrosten vaihtumiskohtaan.

Neulo 1. puikon silmukat oikein paitsi ne silmukat, jotka olet nostanut aiemmin. Käännä työ ja nosta ensimmäinen silmukka nurin neulomatta, kiristä lanka ja neulo loput silmukat normaalisti nurin lukuunottamatta nostettuja silmukoita. Käänntä työ ja nosta oikealla puolella ensimmäinen silmukka nurin neulomatta ja kiristä se. Neulo keskimmäiset silmukat normaalistu oikein ja neulo lisäksi edellisellä kerroksella nostamasi silmukka oikein ja sen jälkeen vielä yksi silmukka oikein.
Käännä työ ja nosta ensimmäinen nurin ja neulo loput nurin ja niiden jälkeen edellisellä kerroksella nostettu silmukka sekä sen jälkeen vielä yksi silmukka, nurin molemmat.
Jatka tähän tapaan, kunnes olet neulonut mukaan kaikki aiemmin nostetut sivusilmukat.

Kantapää on nyt valmis ja sen jälkeen neulotaan normaalisti jalkaterää kaikilla puikoilla.
Jalkaterä raidoitetaan samoin kuin varsi. Neulo joustinneuleen jälkeen kolme kerrosta luonnonvalkoisella ja sitten vasta viidakolla kolme kerrosta. Jalkaterään tulee 9 kerrosta viidakkoraitaa ja muuten luonnonvalkoisella, kolme kerrosta aina kumpaakin lankaa.

Jalkaterässä on 54 silmukkaa, mutta koska ennen kantalappua kavennettiin 52 silmukkaan, otetaan 1. lopussa ja 4. puikon alussa yksi ylimääräinen silmukka puikkojen välistä.

Kärkikavennukset tehdään joka puikon lopussa ennen  viimeistä silmukkaa kaksi oikein yhteen neulomalla joka toinen kerros, kunnes puikoilla on jäljellä noin puolet silmukkamääristä eli 6 ja 7, minkä jälkeen kavennuksia tehdään joka kerroksella. Aloita kärkikavennukset seitsemännen viidakkoraidan toisella kerroksella.

Vedä lanka lopuksi kahteen kertaan silmukoiden läpi ja päättele nurjalle.

Jos kantapään jälkeen sukkaan jäi reiät sivuille, neulo ne nurjalla umpeen langalla. Ompelun saa tehtyä aika siististi, ettei se näy oikealla puolella :)

Lisäys: pari henkilöä nimesi nämä sukat lumileopardeiksi :)Tässä sukkaset valmiina:Ja tässä myös kuva setistä, jossa mukana myös lapaset samalla kuviolla :)Ei kommentteja:

Lähetä kommentti