lauantai 26. syyskuuta 2015

Kanervasukat koko 41-42


25.9.2015

Heipsan!

Olen innostunut tekemään edelleen räsymattosukkia :) Näissä on lankoina 7 veljestä Seepraa ja 7 veljestä raita-lankaa nimeltään kanerva-vihreä-sinappi. Olen tehnyt vasta toisen sukan, mutta en malttanut olla laittamatta ohjetta jo tänne :) Niin ja jos joku ihmettelee, miksi yksi puikoistani on metallinen, niin yksi koivuinen katkesi. Onneksi on varapuikkoja!!!


Puikot 3,5

Luo 66 silmukkaa. Neulo 1. kerros oikein ja neulo viimeinen ja ensimmäinen silmukka nurin yhteen ja aloita samalla valepalmikkoresori: (ohje Googlesta)

1.-3. kerros: 2n, 3o
4. kerros: 2n, 1o neulomatta, 2o ja vedä neulomatta jätetty kahden oikein neulotun yli
5. kerros: 2n, 1o, lk ja 1o

Neulo valepalmikkoa kolme mallikertaa ja vain toisella langoista.

Aloita sitten oikea neule niin, että teet kummallakin langalla vuoron perään yhden kerroksen. Jaa silmukat puikoille niin, että 16-16-16-17.

Kavennuksia tehdään varressa ennen kantalappua seuraavasti:

Neulo 8 kerrosta oikeaa resorin jälkeen ja neulo kaksi silmukkaa oikein yhteen ensimmäisen puikon alussa ensimmäisen silmukan jälkeen. Tee seuraava yhden silmukan vähennys seuraavalla kerroksella 4. puikon lopussa. Neulo sitten viisi kerrosta oikeaa ja vähennä yksi silmukka ensimmäisen puikon alussa. Tee jälleen seuraava yhden silmukan kavennus seuraavalla kerroksella 4. puikon lopussa. Nyt silmukoita on työssä 61 silmukkaa. Neulo kaksi kerrosta oikeaa ja kavenna yksi silmukka 1. puikon alussa. Kavenna seuraavalla kerroksella yksi silmukka 4. puikon lopussa. Nyt on jäljellä 59 silmukkaa. Neulo neljä kerrosta oikeaa ja kavenna samalla kerroksella kaksi silmukkaa pois, sekä 4. puikon lopussa että 1. puikon alussa. Nyt jäljellä 57 silmukkaa. Neulo kolme kerrosta oikeaa ja kavenna yksi silmukka 4. puikon lopussa. Nyt varressa on 56 silmukkaa ja sillä jatketaan kantalappuun asti neulomalla 22 kerrosta oikeaa.

Kantalappu ja kantapää on Jaana Talvitien mallilla tehty :) Hän kertoi ohjeen Fb:n Voihan Villasukka! -ryhmässä ja moni halusi kokeilla kantapäätä.

Ota kantalapulle puolet 1. ja 4. puikon silmukoista. Neulo edestakaisin vain toisella raitalangalla yhteensä 18 kerrosta niin, että neulo toinen silmukka molemmissa reunoissa aina oikein. Tämä nurja -kohta on jostain muualta bongaamani ohje, minkä liitin tähän Jaanan ohjeeseen. 

Kun olet neulonut sen 18 kerrosta (eli pari enemmän kuin puikolla on silmukoita on nyrkkisääntöni), poimi molemmista reunoista silmukat. Jätä osa aiemmin 2. ja 3. puikoille siirtämistäsi silmukoista edelleen niille puikoille. Jaa silmukat kuitenkin puikoille niin, että kaikissa on suunnilleen sama määrä ennen kuin aloitat kavennukset.

Neulo pari kerrosta oikeaa kaikilla puikoilla ja aloita sitten leveä nauhakavennus: (tätä kavennusmallia käytetään yleensä sukkien kärjessä, mutta Jaana keksi käyttää sitä kantapäässä ja hyvä tulee!! :) )

Neulo kaksi oikein yhteen takakautta 1. puikon lopussa ennen viimeistä silmukkaa. Neulo 2. puikon alussa ensimmäisen silmukan jälkeen kaksi oikein yhteen. Neulo samoin 3. ja 4. puikoilla, kuten 1. ja 2. puikoilla. Tee kavennukset joka toinen kerros, kunnes puikoilla on haluamasi määrä silmukoita. 

Itse halusin jalkaterään 54 silmukkaa, joten puikoillani oli 13-14-13-14 silmukkaa kavennusten jälkeen. Aloitin heti kantalapun jälkeen neulomaan jälleen joka toinen kerros kummallakin langalla.

Tässä kuva Jaana Talvitien tekeillä olleesta sukasta ja sen nauhakavennuskantapäästä, jonka hän esitteli villasukka -ryhmässä:
Tässä kuva oman sukkani kantapäästä: (leveä nauhakavennus ei näy tässä kovin hyvin, siksi kysyin Jaanalta luvan laittaa ylemmän kuvan tänne, sillä siitä kavennus näkyy hyvin :) )
Jalkaterä:

Neulo oikeaa, kunnes olet neulonut 43 kerrosta. Aloita sitten leveä nauhakavennus myös kärkeen vain toisella raitalangalla:

1. ja 3. puikon lopussa kaksi oikein yhteen takakautta ennen viimeistä silmukkaa. 2. ja 4. puikon lopussa kaksi oikein yhteen ensimmäisen silmukan jälkeen. Kavennukset joka toinen kerros, kunnes työssä jäljellä puolet silmukoista. Sitten kavennukset neulotaan joka kerros, kunnes jäljelle jää 10 silmukkaa minun silmukkamäärälläni. Vedä lanka silmukoiden läpi kahteen kertaan ja päättele nurjalle.

Kuva kärkikavennuksista:
Varren pituus on 21 cm ennen kantalappua. Ei ihan lyhyet siis :)

Jalkaterän pituus on n. 25 cm eli sukat sopivat jalan koolle 41-42. Kokeilin omiin jalkoihin ja tiukkaa vähän teki, oma jalkani kun on 43 :)


2 kommenttia:

  1. Onpa kyllä hauska idea tehdä kahdesta eri raitalangasta raitasukat! Mä olen joskus yhdistänyt raidallista ja yksiväristä, mutta näistä tulee kyllä vielä hienommat :)

    VastaaPoista
  2. No kiitos kiitos :) Oon mäkin tehnyt raidallisen ja yksvärisen sekoitusta, mut välillä taas tällaisia.

    VastaaPoista