tiistai 31. toukokuuta 2016

Eripari Broken Seed -sukkaset

Heips!

Viimeisin sukkakokeiluni valmistui juuri. Sain siipalta tosiaan synttärilahjaksi 7 veljeksen Polkka -lankaa ja yhdistin sen mustaan 7 veljekseen. Tuloksena syntyi Broken Seed -sukat niin, että toisessa sukassa on mustalla neulottu kuviossa joka toinen kerros oikein ja raidallisella 1o 1n vuorotellen joka toinen kerros. Toisessa sukassa taas on raidallisella neulottu oikein joka toinen kuviokerros ja mustalla taas 1o 1n vuorotellen joka kerros. Resori, kantapää ja kärki on molemmissa tehty samoin, joten on sukilla jotain selvästi yhteistäkin :)

Halusin muistaa pikkuisen tyttöni hoitotätejä kevään päättymisen kunniaksi, joten mieheni vei aamulla tarhaan pussillisen tekemiäni villasukkia, joista tädit saivat valita mieluisensa. Jalkojen kokoja en tiennyt, joten toivoin, että heille löytyy sopivat. Oli sitten onneksi löytynyt ja nämäkin Broken Seedit lähtivät jonkun tädin matkaan, ihanaa :) :)

Ohje:

Luo Polkka -langalla 56 silmukkaa. Neulo ensimmäinen kerros kaikki oikein ja neulo viimeinen ja ensimmäinen silmukka nurin yhteen, jolloin työhön jää 55 silmukkaa. Aloita valepalmikkoresori (ohje Googlen syövereistä):

1. - 3. kerros: 2n, 3o
4. kerros: 2n, nosta 1o neulomatta, neulo 2o ja vedä neulomatta jätetty kahden oikein neulotun yli.
5. kerros: 2n, 1o, lk, 1o

Valepalmikkoa neulotaan varteen kolme mallikertaa.

Resorin jälkeen otetaan mukaan musta lanka ja aloitetaan Broken Seed -kuvio (ohje blogista Rakkaudesta villasukkiin):

1. kerros: neulo kaikki oikein (toisessa sukassa Polkalla ja toisessa mustalla)
2. kerros: 1o, 1n (mustalla siinä sukassa, jossa 1. kerros tehdään Polkalla ja vastaavasti toisinpäin)
3. kerros samoin kuin 1. kerros
4. kerros: 1n, 1o

Kuviota neulotaan yhteensä 41 kerrosta ennen kantalappua.

Varren pituus kantalapun alkuun 17 cm.

Kantalappu ja kantapää tehdään Alma -mummun tyylillä:

Ota viimeiseltä puikolta 7 silmukkaa, samoin 1. puikolta ja neulo kantalappu 16 kerrosta mustalla niin, että nostat aina ensimmäisen silmukan ja neulot aina toisen silmukan oikein, myös nurjalla puolella. Tee ristiinvahvennettu kantalappu eli oikealla nostat joka toisen silmukan niin, että nostat joka kerran oikealla puolella eri silmukan. Tällöin nostettu silmukka ei tule samaan kohtaan pystysuunnassa. Muodostuu ristikkäinen tai verkkomainen kuvio. Neulo kantalappua 16 kerrosta, minkä jälkeen poimit sivusilmukat. Jaa silmukat niin, että 2. ja 3. puikoilla on 13 silmukkaa kummallakin ja 1. ja 4. puikoille jakautuu silmukat tasaisesti. Jatka Broken Seed -kuviota normaalisti  puikoilla 2. ja 3. samantien eli katso, kummalla langalla sinun täytyy poimia sivusilmukat, jotta tulee oikean värinen lanka 2. ja 3. puikkojen kuvioon.

Kiilakavennukset tehdään seuraavasti:

Kavenna joka kerroksella 1. puikon lopussa 2oy ja 4. puikon alussa 2oy takakautta niin, että kaikilla puikoilla on lopuksi 13 silmukkaa. Jalkaterään jää siis 52 silmukkaa.

Kantalapun reunasta laskettuna neulotaan 50 kerrosta 1. ja 4. puikoilla oikeaa ja 2. ja 3. puikoilla Broken Seed -kuviota vaihdellen lankaa joka kerroksella, kunnes aloitetaan kärkikavennukset.

Kärkikavennus: Neulo nyt joka puikolla vain oikeaa kavennukset aloittaessasi. Neulo 1. puikon lopussa ennen viimeistä silmukkaa 2oy. Neulo 2. puikon alussa ensimmäisen silmukan jälkeen 2oy takakautta. Tee 3. puikolla samoin kuin 1. puikolla ja 4. puikolla samoin kuin 2. puikolla. Kavenna joka toinen kerros, kunnes joka puikolla on 7 silmukkaa. Kavenna sitten joka kerros, kunnes jäljelle jää 8 silmukkaa. Vedä lanka silmukoiden läpi ja päättele nurjalle.

Jalkaterän pituus 23.5 cm kantapään keskeltä mitattuna.
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti