Hae tästä blogista

perjantai 13. toukokuuta 2016

Piirakka -sukkia

Piirakka -sukkia

Heissan!

Kokeilin tehdä ensimmäistä kertaa sukat piirakka -kuviolla. Ohje löytyy netistä ainakin Novitan sivuilta, joilta sen itse otin.

Koko on 42-43 ja puikkoina käytin 3.5 koon puikkoja. Lankana Alize Wool superwash, ohkainen lanka. 3.5 koon puikoilla tuli kuitenkin hyvää jälkeä :) Ja ovat miellyttävän tuntuiset jalassa. En kuitenkaan jätä niitä itselleni vaan lykkään taas jollekin lahjaksi sopivassa välissä.

Luo 57 silmukkaa ja neulo ensimmäinen kerros oikein sekä viimeinen ja ensimmäinen silmukka oikein yhteen. Jaa silmukat niin, että 1. puikolla on 16 silmukkaa, toisella puikolla 12, kolmannella 11 ja viimeisellä 17.

Aloitetaan pitsikuvio samantien: Neulo 1. ja 4. puikoilla 1o 1n, niin että neulot oikeat silmukat takakautta. Toisella  ja kolmannella puikolla kuvio kulkee näin:

1 krs5 n, 6 o, lk, 1 o, lk, 6 o, 5 n
2. krs: 4 n, 2 o yhteen, 5 o, lk, 3 o, lk, 5 o, tee ylivetokavennus (= nosta 1 s neulomatta, neulo 1 s ja vedä nostettu s neulotun yli), 4 n.
3. krs3 n, 2 o yhteen, 5 o, lk, 5 o, lk, 5 o, tee ylivetokavennus, 3 n. 
4.krs: 2 n, 2 o yhteen, 5 o, lk, 7 o, lk, 5 o, tee ylivetokavennus, 2 n. 
5.krs: 1 n, 2 o yhteen, 5 o, lk 9 o, lk, 5 o, tee ylivetokavennus, 1 n. 
6.krs: 2 o yhteen, 21 o, tee ylivetokavennus. Toista 1.-6. krs:ia.

Neulo kuviota sukan varteen yhteensä 9 kertaa ja koko tämän ajan neulo 1. ja 4. puikoilla 1o takakautta ja 1 n. 


Aloita sitten kantalappu. Poimi ensimmäiseltä puikolta 10 ja viimeiseltä puikolta 10 silmukkaa. Neulo oikealla näin: nosta ensimmäinen silmukka ja neulo sitten vuoron perään 1n 1o ja viimeinen silmukka oikein. Tee oikea takakautta. Neulo nurjalla näin: nosta ensimmäinen silmukka ja neulo vuoron perään 1o ja 1n niin, että oikealla puolella tulee kantalappuun joka kerroksella samaan kohtaan oikeat ja nurjat. Neulo kantalappua 22 kerrosta eli pari enemmän kuin mitä on silmukoita puikoilla.

Poimi sitten sivusilmukat ja jaa silmukat niin, että 2. puikolle jää 12 silmukkaa ja 3. puikolle 11 silmukkaa aivan kuten oli varressakin. Jatka kuviota samantien keskimmäisillä puikoilla. Aloita kiilakavennukset. 1. puikon lopussa neulotaan kaksi oikein yhteen ja 4. puikon alussa neulotaan kaksi oikein yhteen takakautta. Kavenna joka kerros, kunnes kummallakin puikolla on 20 silmukkaa/puikko. Nyt työssä on yhteensä 63 silmukkaa.

Tee jalkaterään kuvion mallikerta yhteensä 10 kertaa ja aloita sitten oikea neule ja kärkikavennukset:

Jaa silmukat tasaisesti joka puikolle ja neulo 1. puikon lopussa kaksi oikein yhteen ennen viimeistä silmukkaa. Neulo 2. puikon alussa kaksi oikein yhteen takakautta ensimmäisen silmukan jälkeen. Tee 3. puikolla samoin kuin 1. Kavenna 4. puikolla samoin kuin 2. puikolla. Tee kavennukset joka toinen kerros, kunnes puikoilla on puolet alkuperäisestä silmukkamäärästä. Kavenna sitten joka kerros, kun jäljellä on yhteensä 10-12 silmukkaa. Vedä lanka sitten silmukoiden läpi ja päättele nurjalle.

Varren pituus kantalapun alkuun asti on 15.5 cm.
Jalkaterän pituus kantalapun keskeltä mitattuna on 25 cm, mutta venyy aika hyvin, joten sopii myös 42-43 kokoiseen jalkaan.

25.12.19 valmistuivat Piirakkasukat Novita Nallesta. Sukkien varren pituus kantalapun alkuun asti on 16 cm ja jalkaterän pituus 25,5 cm eli sukat sopivat koon 38-39 jalkoihin. Sukat on neulottu koon 3,5 puikoilla.

Varressa on kuvion mallikerta kahdeksan kertaa ja jalkaterässä yhdeksän kertaa. Varressa neuloin 2o 2n -resoria kantalapun alkuun saakka. Kantalappu on ristiinvahvistettua neuletta 28 silmukalla ja kantalapussa on 25 kerrosta. Kantapää on myöskin ristiinvahvistettua neuletta. Jalkaterässä on kiilakavennusten jälkeen 56 silmukkaa. Varressa on myös 56 silmukkaa siten, että 1. puikolla on 16 ja 4. puikolla 17 silmukkaa. Näin kuviota varten jää sopiva määrä 2. ja 3. puikoille.


30.12.19 valmistuivat uudet piirakat keltaisesta Novita 7 veljestä -langasta 😊 Puikkoina jälleen 3,5 puikot. Varren pituus 18 cm ja jalkaterän pituus 25,5 cm. Varressa 56 silmukkaa ja resorina 1o 1n -neule. Varressa piirakan mallikuvio on neulottuna 8 kertaa, jalkaterässä myöskin 8 niin, että viimeisen mallikuvion aikana on tehty kärkikavennuksia. Jalkaterässä silmukoita on 55 ja kantalapun reunasta laskettuna on neulottu 41 kerrosta kärkikavennusten alkuun saakka. Kiilakavennuksia on tehty joka kerroksella ja kärkikavennus on tehty alkuperäisen ohjeen mukaisesti.Olen neulonut piirakkasukat myös sateenkaaren väreillä. Niitä pääset katsomaan Sateenkaaripiirakat -postauksesta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti