maanantai 6. marraskuuta 2017

Kerrosrivinousua sukissa ja lapasissa

Heippa!

Pitkästä aikaa valmistui sukat ja lapaset samaa sarjaa. Lankoina Step ja muistaakseni 7 veljeksen lähes marjapuuron värinen lanka. En kyllä ole varma, onko 7 veljestä, mutta yhtä paksua ja rakenteeltaan samanmoista on.

Sukkien koko on 38 - 39 ja jalkaterän pituus n. 25 cm. Lapasten pituus myöskin 25 cm.

Ohje sukkiin:

Puikot 3,5. Luo 65 silmukkaa yksivärisellä ja neulo 1. kerros oikein. Neulo 1. ja viimeinen silmukka oikein yhteen ja aloita resori 2o 2n. Neulo resoria yksivärisellä yhteensä 14 kerrosta. Ota sitten mukaan raitalanka ja aloita kerrosrivinousu (ohje Googlesta): Neulo 2o, nosta silmukka, neulo 3o ja nosta silmukka. Toista tätä "neulo 3o, nosta silmukka" kerros loppuun. Neulo toinen kerros raitalangalla samalla tavalla kuin äskeinen kerros. Neulo kolmannella kerroksella jokainen silmukka yksivärisellä. Toista kerrosrivinousun kolmea kerrosta yhteensä 15 mallikertaa sukan varteen.

Kantalappu: Neulo ristiinvahvistettua kantapäätä niin, että otat sekä 1. että 4. puikolta 16 silmukkaa kummaltakin samalle puikolle. Neulo oikealla niin, että nostat aina ensimmäisen silmukan ja sitten nostat joka toisen ja neulot joka toisen. Vuorottele nostettavaa silmukkaa jokaisella oikean kerroksen rivillä. Nurjalla nosta aina ensimmäinen ja neulo muut nurin. Neulo kantalappua 6 cm ja aloita sitten kantapään teko kaventamalla silmukoita:

Neulo oikealla kantalappu vahvistetusti, kunnes vasemmassa reunassa on jäljellä 11 silmukkaa. Nosta silmukka, neulo seuraava oikein ja vedä neulomatta jätetty neulotun yli. Nyt reunaan jää 9 silmukkaa. Käännä työ ja nosta ensimmäinen silmukka. Neulo nurin, kunnes reunassa on jäljellä taas 9 silmukkaa. Neulo 2n yhteen ja käännä työ. Jatka näin, kunnes reunasilmukat katoavat ja jäljelle jää 10 silmukkaa. 

Ota raitalanka mukaan ja poimi sivusilmukat esim. seuraavan Youtubesta löytyvän videon avulla. Tulee siistiä jälkeä :)

Aloita kiilakavennukset samalla, kun poimit sivusilmukat. Siirrä odottamaan jätetyt silmukat oikeille puikoilleen ja kavenna 1. puikon lopussa 2oy. Jatka kerrosrivinousukuviota 2. ja 3. puikolla. Neulo muilla puikoilla oikeaa. Kavenna 4. puikon alussa 2oy takakautta. 

Neulo jalkaterään 49 kerrosta ja aloita sitten kärkikavennukset ja jätä raitalanka pois. Kavenna joka puikon lopussa 2oy ennen viimeistä silmukkaa joka toisella kerroksella, kunnes silmukoita on jäljellä puolet alkuperäisestä määrästä joka puikolla. Kavenna sitten joka kerroksella, kunnes jäljelle jää yhteensä 12 silmukkaa. Vedä lanka silmukoiden läpi ja päättele kaikki langat nurjalle.

Ohje lapasiin: Puikot 3,5. Luo 45 silmukkaa yksivärisellä. Neulo 1. kerros oikein ja neulo 1. ja viimeinen silmukka oikein yhteen. Aloita resori 2o 2n ja neulo sitä yhteensä 20 kerrosta niin, että viimeisellä resorikerroksella neulotkin raitalangalla. Aloita sitten kerrosrivinousu 3. ja 4. puikoilla. 1. ja 2. puikoilla neulotaan oikeaa ja tehdään intialainen peukalokiila (ohje löytyy mm. Novitan sivuilta): 

Vasen peukalo: Neulo 4o ja lisää 1. puikolle silmukka neuloen kiertäen oikein edellisen kerroksen langalla. Lisää aina uusi silmukka edellisen perään seuraavilla kerroksille, kunnes 1. puikoilla on saman verran silmukoita kuin kahdella puikolla yhteensä aloitettaessa (11 silmukkaa). Seuraavalla kerroksella neulo 1. puikon silmukat oikein kahdelle puikolle, mutta neulo 2. puikon 18 silmukkaa apulangalle odottamaan peukalon neulomista. Jatka kerrosrivinousua normaalisti 3. ja 4. puikoilla.

Oikea peukalo: Neulo 1. puikon silmukat oikein. Neulo 2. puikon silmukoista oikein 7 ja lisää silmukka neuloen kiertäen oikein edellisen kerroksen langalla ennen neljää viimeistä silmukkaa 4. puikolle. Lisää aina uusi silmukka ennen edellistä uutta silmukkaa jokaisella kerroksella, kunnes 4. puikolla on 22 silmukkaa näissä lapasissa. Neulo seuraavalla kerralla 1. puikon silmukat apulangalle ja neulo 2. puikon silmukat oikein kahdelle puikolle. Jatka kerrosrivinousua normaalisti 3. ja 4. puikoilla kärkikavennusten alkuun saakka.

Neulo resorin alusta 57 kerrosta ja tee sitten kärkikavennukset yksivärisellä. Neulo 1. puikon ja 3. puikon alussa 2oy takakautta ensimmäisen silmukan jälkeen. Neulo 2. ja 4. puikoilla 2oy ennen viimeistä silmukkaa. Kavenna joka kerroksella, kunnes jäljellä on yhteensä 8 silmukkaa. Vedä lanka silmukoiden läpi ja päättele nurjalle.

Peukalo: Poimi kolmelle puikolle peukalon silmukat ja lisäksi juuresta kaksi silmukkaa yksivärisellä langalla. Jaa silmukat esim. 6 - 7 - 7. Neulo oikeaa 18 kerrosta ja kavenna sitten joka puikolla joka kerroksella 2oy ennen viimeistä silmukkaa, kunnes jäljellä on yhteensä 7 silmukkaa. Vedä lanka silmukoiden läpi ja päättele nurjalle kaikki loput langat.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti