torstai 3. maaliskuuta 2016

Anelmaiset, koko 40-41

Heipsan!

Sorruinpa minäkin sitten Anelmaisia tekemään :D Ostin jo syksyllä Novitan Sukkalehden, jossa Anelma Kervinen antoi näihin sukkiin ohjeen. Blogissani kerron ohjeesta vain silmukkamäärät ja osiot, joissa olen soveltanut. Muutoin ohjeen saa Novitan lehdestä esimerkiksi. Venäläinen pitsikukka on ainut kuvio, jonka jätin näistä sukista pois.

Lankoina käytin muutoin 7 veljestä, mutta lisäsin joukkoon Tallinnan reissusta ostamaani Merino Gold -lankaa valkoisena.

Puikot olivat kokoa 3.5.

Silmukkamäärissä noudatin jalkaterää lukuunottamatta Anelman ohjetta.

Varren pituus on 35 cm kantalapun alkuun asti. Jalkaterän pituus n. 25 cm.

Ohje:

Luo 61 silmukkaa turkoosilla. Neulo 1. kerros oikein ja neulo viimeinen ja ensimmäinen silmukka yhteen. Tee resoriin valepalmikkoa kolme mallikertaa:

1.-3. kerros 2n 3o
4. kerros 2n, nosta 1o neulomatta, neulo 2o ja vedä neulomatta jätetty kahden oikein neulotun yli
5. kerros: 2n, 1o, lk ja 1o

Valepalmikon ohjeen olen aikoinaan Googlen avulla löytänyt jonkun neulojan blogista.

Kuvioiden teko aloitetaan heti resorin jälkeen vaihdellen lankojen värejä kuvan mukaisesti.

Kantapään tein Jaana Talvitien mallia soveltaen:

Ota 1. puikolta 8 ensimmäistä silmukkaa ja 4. puikolta 8 viimeistä silmukkaa kantalapun tekoa varten. Tee kantalappu ja kantapää turkoosilla. Neulo kantalappuun 17 kerrosta edestakaisin niin, että nostat aina reunimmaisen silmukan aloittaessasi kerrosta ja neulot aina toisen silmukan oikein. Muutoin neulo oikealla oikein ja nurjalla nurin. Kun olet saanut kantalapun  valmiiksi, poimi sivusilmukat ja jaa silmukat tasaisesti joka puikolle. Poimimiskierroksen jälkeen neulo vielä kaksi kerrosta ilman kaventamista ja kavenna sitten joka puikolla joka toinen kerros seuraavasti:

1. puikon lopussa kaksi oikein yhteen takakautta ennen viimeistä silmukkaa, samoin 4. puikon alussa ensimmäisen silmukan jälkeen. 2. puikon alussa ensimmäisen silmukan jälkeen neulo kaksi oikein yhteen ja tee samoin 3. puikon lopussa ennen viimeistä silmukkaa. 

Näissä sukissa jätin jalkaterään 56 silmukkaa eli 14/puikko ja jatkoin kuvioiden tekemistä ohjeen mukaan :) Halusin sukista vähän suuremmat kuin ohjeen mukaiset 38 koon sukat. Siksi lisäsin kärkeen ennen kavennuksia hieman kuviota omasta päästä.

Kärkikavennukset tein vaihteeksi spiraalin malliseksi. Ohjeen olen Googlettanut joskus, nyt en muista, kenen blogista sen löysin..

Kavenna joka puikolla turkoosilla niin, että nosta 1. silmukka neulomatta, neulo toinen silmukka ja vedä neulomatta jätetty neulotun yli. Neulo loput puikon silmukat normaalisti. Kavenna joka puikolla samoin ja tee kavennukset joka toinen kerros, kunnes puikolla on jäljellä puolet silmukkamäärästä, jolloin kavennat joka kerros niin, että jäljellä jää yhteensä 12 silmukkaa (tai vähemmän, riippuen jalkaterän alkuperäisestä silmukkamäärästä).

Toinen kavennuskerros tehdään niin, että toinen silmukka jätetään neulomatta ja vedetään yli seuraavan, neulotun yli. Eli kavennus siirtyy vasemmalle niin, että muodostuu spiraalikuvio.

Virkkasin Anelman ohjeen mukaan kaksi isoa kukkaa kumpaankin sukkaan, mutta resorissa oleva nauha on tehty oman pään mukaisella ohjeella. Virkkasin koon 3 koukulla ketjusilmukoilla yhteensä kolmesta langasta kerralla pitkän nauhan ja pujottelin sen resoriin. Päät kiedoin niin, että kuvio näyttää sydämeltä ja kiinnitin löyhästi päät nurjalle puolelle. Jos sukkien saaja haluaa irrottaa nauhat, se onnistuu helposti, kun ei kiinnitä kunnolla niitä sukkiin. Toivotaan, että siskoni tykkää näistä sukista ja että ne sopivat hänelle, kun vien ne viikon päästä etukäteissynttärilahjaksi :)
6.12.19 Sain valmiiksi näihin sukkiin uudet jalkaterät niiden rikkouduttua :) Alla kuvat ennen ja jälkeen:Ei kommentteja:

Lähetä kommentti