Hae tästä blogista

keskiviikko 9. maaliskuuta 2016

Kirjoneulesukat miehelle, koko 44-45

Hei!

Jouduin viikoksi sairaslomalle (kurkku kipeä, ei saa puhua jne..). Ehdin sitten neulomaan enemmän ja sain juuri valmiiksi isälleni sukat. Hän täyttää 60 vuotta ensi kuussa.

Lankoina käytin luonnon valkoista ja harmaata Novitan 7 veljestä, mustaa Merino Gold -lankaa (Karnaluksista ostin), hieman valkoista Pirta akryylilankaa sekä Tallinnasta myös mukaan tarttunutta raitalankaa, Alize Wool Motifia.

Puikkoina käytin jälleen 3,5 ja koivuisia tällä kertaa.
Ohje:

Luo 67 silmukkaa harmaalla. Neulo ensimmäinen kerros oikein ja neulo viimeinen ja ensimmäinen silmukka oikein yhteen. Neulo sitten resoriksi 2o 1n yhteensä 13 kerrosta. Neulo seuraavaksi yksi kerros oikeaa Alize -langalla ja kavenna kerroksen aikana yksi silmukka pois. 

Aloita sitten kerrosrivinousu (ohje Googlesta): neulo valkoisella langalla kaksi kerrosta muuten oikeaa, mutta nosta joka neljäs silmukka (sama silmukka molemmilla kerroksilla) ja kavenna tälläkin kerroksella yksi silmukka pois. Nyt työssä on 64 silmukkaa. Neulo taas yksi kerros raitalangalla ja nosta raitasilmukat seuraavilla kerroksilla. Toista mallikerta kuusi kertaa (kuusi silmukkaa nostettuna)

Neulo harmaalla kaksi kerrosta oikein. Neulo sitten yksi kerros oikein raitalangalla ja valkoisella niin, että neulot vuoronperään kaksi raitalangalla ja kaksi valkoisella. Vaihda lankojen väriä ja järjestystä ja paikkaa seuraavalla kerroksella niin, että alat neulomaan vinokuviota toisessa sukassa oikealla ja toisessa vasemmalle siirtämällä silmukan väriä yhden silmukan verran haluamaasi suuntaan. Neulo kolmella värillä niin, että kaksi silmukkaa mustalla, sen jälkeen kaksi silmukkaa raitalangalla tai valkoisella niin, että vaihdat joka kerroksella raitalangan ja valkoisen välillä. Toista kuvion siirto viisi kertaa ja vaihda sitten suuntaa niin, että kuvio päättyy samaan kohtaan, mistä se alkoikin.

Neulo yksi kerros harmaalla oikein ja aloita kantalappu. Kantapää on Alma -mummun ja Jaana Talvitien kantapäiden yhdistelmä.

Ota viimeiseltä puikolta 8 silmukkaa, samoin ensimmäiseltä puikolta. Neulo kantalappua 17 kerrosta niin, että oikealla neulot oikein ja nurjalla nurin, paitsi toinen silmukka neulotaan aina oikein ja reunimmainen nostetaan aina kerrosta aloittaessa. Neulotaan kantalappu vielä ristiinvahvistaen:

Nostetaan oikealla puolella joka toinen silmukka niin, että nostettu silmukka vaihtuu joka kerran, kun ollaan oikealla puolella. Kantalapusta tulee verkkomainen tällä tyylillä tehtäessä.

Kun kantalappu on valmis, poimitaan sivusilmukat harmaalla. Neulotaan vielä kaksi kerrosta harmaalla ja jaetaan silmukat tasaisesti joka puikolle. Tämä tehdään sen takia, että kavennukset tehdään joka puikolla.

Vaihda Alize -lankaan ja kavenna seuraavasti: 1. puikon lopussa ennen viimeistä silmukkaa kaksi oikein yhteen takakautta. 2. puikon alussa ensimmäisen silmukan jälkeen kaksi oikein yhteen. 3. puikon lopussa kaksi oikein yhteen ennen viimeistä silmukkaa ja 4. puikon alussa kaksi oikein yhteen takakautta ensimmäisen silmukan jälkeen. Kavenna joka toinen kerros niin, että joka puikolle jää 15 silmukkaa. Neulo kavennusten aikaan joka toinen kerros Alizella ja joka toinen kerros mustalla niin, että raitalangalla tulee seitsemän kerrosta. Neulo sitten kaksi kerrosta mustalla ja aloita seuraavanlainen kuvio:

Neulo joka toinen silmukka mustalla ja joka toinen raitalangalla yhteensä viisi kerrosta. Neulo tämän kuvion jälkeen kaksi kerrosta raitalangalla oikeaa ja neulo sitten seuraava kuvio:

Ensimmäinen silmukka raitalangalla ja kolme seuraavaa mustalla. Toista tämä yhteensä kolmella kerroksella. Neulo tämän kuvion jälkeen seuraava kerros niin, että ensimmäinen mustalla ja kolme seuraavaa raitalangalla. Seuraava kerros menee niin, että joka toinen on musta ja joka toinen raitasilmukka niin, että mustat silmukat tulevat eri kohtiin kuin edellisen kerroksen mustat silmukat.

Neulo sitten vielä kerros, jossa joka neljäs silmukka on musta ja kolme muuta on tehty raitalangalla. Nämä mustat silmukat toimivat kerrosrivinousukuvion aloittajana. Eli neulo raitalangalla kaksi kerrosta ja nosta mustat silmukat. Toista kerrosrivinousun mallikerta yhteensä viisi kertaa niin, että viimeisen silmukan nostokerrokset neulotaan harmaalla langalla.

Neulo sitten yksi kerros raitalangalla oikeaa ja aloita seuraava kuvio seuraavalla kerroksella:

Neulo joka neljäs silmukka valkoisella/mustalla (riippuen siitä, kummalla värillä kuvio näkyy selvemmin ympärillä kulkevaan raitalankaan) ja kolme muuta silmukkaa raitalangalla. Seuraavalla kerroksella neulo sitten joka neljäs silmukka raitalangalla ja kolme muuta mustalla niin, että keskimmäinen musta silmukka tulee edellisen kerroksen mustan päälle. Neulo seuraava kerros kokonaan mustalla. Seuraava kerros neulotaan niin, että joka neljäs on raitalankaa ja muut mustaa siten, että raitasilmukka tulee siihen kohtaan, missä oli kuviota aloittaessa musta silmukka. Seuraava kerros: joka neljäs musta ja muut raitasilmukoita niin, että keskimmäinen raitasilmukka tulee edellisen kerroksen raitasilmukan päälle. Neulo seuraava kerros kokonaan raitalangalla. Toista tämä kuvio uudelleen. Neulo sitten yksi kerros raitalangalla ja aloita kärkikavennukset seuraavalla kerroksella. Tee sukan loppu kokonaan raitalangalla.

Kärkikavennukset: Neulo 1. puikon lopussa kaksi oikein yhteen ennen viimeistä silmukkaa. Neulo 2. puikon alussa kaksi oikein yhteen takakautta ensimmäisen silmukan jälkeen. Neulo 3. puikon lopussa samoin kuin 1. puikolla. Neulo 4. puikon alussa samoin kuin 2. puikolla. Kavenna joka toinen kerros joka puikolla, kunnes joka puikolla on 8 silmukkaa. Kavenna sitten joka kerros, kunnes jäljellä on yhteensä 12 silmukkaa. Vedä lanka läpi ja päättele nurjalle.


Varren pituus on n. 15 cm ja jalkaterän n. 28 cm.

Olen neulonut muitakin kirjoneulesukkia. Niitä pääset katsomaan seuraavista linkeistä:


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti