keskiviikko 2. marraskuuta 2016

Siniharmaat kirjoneulesukat koossa 38

Heips!

Neuloinpa vaihteeksi pitkävartiset kirjoneulesukat sinisellä ja harmaalla, myös ripauksella valkoista.
Nämä sukat menevät siskoni miehen siskolle, joka keväällä puhui ääneen juhlissa, että olisipa kiva saada siniset Anelmaiset. No, hänellä sattuu olemaan sopivasti synttärit tässä kuussa, joten taidan laittaa sukat menemään siskoni mukana ihan yllätyksenä vastaanottajalle :) Hän on varmaan unohtanut puhuneensä näistä sukista, joten toivon mukaan yllätys on iloinen :) Eikä se nyt haittaa, jos hän sattuu lukemaan tämän blogipostauksen :D

Näissä sukissa käytin 7 veljeksen normilankoja, Aapoa, Juhania, Impivaaran sukkalankaa ja polkkaa sekä Pirtan sukkalankaa. Puikkoina oli 3.5 jälleen.

Luo 81 silmukkaa harmaalla. Neulo 1. kerros oikein ja viimeinen ja ensimmäinen silmukka oikein yhteen. Nyt työssä on 80 silmukkaa. Neulo sitten resoriksi valepalmikkoa (ohje Googlesta): 

Valepalmikkoa neulotaan neljä mallikertaa.

1. - 3. kerros: 2n 3o
4. kerros: 2n nosta 1o neulomatta, neulo 2o ja vedä neulomatta jätetty neulotun oikean yli.
5. kerros: 2n, 1o, lk, 1o

Valepalmikon jälkeen aloitetaan oikea neule ottamalla mukaan muitakin värejä. 

Tässä tulee ohjeita ja kuvia kuvioihin:

1. Kerrosrivinousu (ohje Googlesta) viisi mallikertaa: Neulo 1. kerros langalla, jonka silmukat haluat nostettavan kahdella seuraavalla kerroksella. 2. -3. kerros: Neulo 3o toisella värillä ja nosta neljäs silmukka. Toista koko kerros.
2. Kukkula. Kuvio alkaa heti kerrosrivinousun jälkeen samalla värillä kuin kerrosrivinousun nostetut silmukat. Neulotaan joka neljäs harmaalla ja muut sinisellä. Seuraava kerros neulotaan joka neljäs sinisellä ja muut harmaalla niin, että sinisellä neulottu tulee edellisen kerroksen sinisten keskikohtaan.

3. Kaksikerroksinen raita: Neulo raidallisella langalla kaksi kerrosta kaikki oikein.

4. Pystyraita: Neulo neljä kerrosta niin, että joka neljäs raitavärillä ja muut harmaalla.

5. Vuorosilmukat: Neulo joka toinen harmaalla ja joka toinen raidalla niin, että harmaat silmukat osuvat edellisen kerroksen pystyraitojen päälle. Seuraavalla kerroksella neulo joka neljäs raidalla ja muut harmaalla niin, että raidat osuvat edellisen kerroksen harmaiden silmukoiden päälle.

6. Kaksikerroksinen raita: Neulo raidallisella langalla kaksi kerrosta kaikki oikein. 
7. Sydänkuvio. 1. kerros: Neulo kaksi silmukkaa sinisellä, kolme harmaalla, kaksi sinisellä ja yksi harmaalla. Toista kerros. 2. kerros: 3o sinisellä, 1o harmaalla, 3o sinisellä ja 1o harmaalla. Toista kerros. Seuraava kerros: 7o sinisellä ja 1o harmaalla. Toista kerros. Seuraava kerros: 1o harmaalla, 5o sinisellä, 3o harmaalla. Toista kerros. Seuraava kerros: 2o harmaa, 3o sinisellä, 5o harmaalla. Toista kerros. Seuraava kerros: 3o harmaa, 1o sininen, 7o harmaa. Toista kerros.

8. Kaksi kerrosta harmaalla.

9. Salmiakki. 1. kerros: 1o sininen, 3o harmaa. Toista. 2. kerros: 1o harmaa, 1o sininen vuoronperään. 3. kerros: 2o harmaa, 1o sininen, 3o harmaa, 1o sininen, 3o harmaa jne. 4. kerros samoin kuin 2. kerros. 5. kerros samoin kuin 1. kerros.

10. Kaksi kerrosta harmaalla.

11. Pystyraita. 1. kerros: Neulo koko kerros sinisellä. 2. -3. kerros: Neulo joka toinen sinisellä ja joka toinen harmaalla. 4.-5. kerros: Neulo joka toinen pylväs sinisellä ja muuten harmaalla.

12. Kaksi kerrosta harmaata.

13. Vinoraita. 1. kerros: 2o harmaa, 2o sininen. 2. kerros samoin kuin 1. kerros, mutta siirrä toisessa sukassa silmukoita yhden kerran vasemmalle ja toisessa oikealle. Neulo yhteensä 10 kerrosta raitaa.

14. Peilikuvat. 1. kerros: 1o sininen, 5o harmaa. Toista. 2. kerros: 3o sininen, 3o harmaa niin, että siniset tulevat edellisen kerroksen sinisen silmukan "ympärille". 3. kerros: 1o harmaa, 5o sininen niin, että siniset jälleen levittäytyvät edellisten sinisten ympärille. 4. kerros: kaikki sinisellä. Yksi kerros harmaalla ja sama kuvio takaperin peilikuvaksi alkuperäiselle.15. Kerros harmaata. Kaksi kerrosta sinisellä, kaksi kerrosta harmaalla, kaksi kerrosta sinisellä ja kaksi kerrosta harmaalla.

16. Pilkku. 1. kerros: 2o sininen, 3o harmaa. 2. kerros: 4o sininen, 1o harmaa. 3. kerros samoin kuin ensimmäinen.
Kantalapun teko: 

Ota 4. puikolta 7 silmukkaa, samoin 1. puikolta. Neulo kantalappua oikealla oikein ja nurjalla nurin yhteensä 16 kerrosta nostaen aina ensimmäinen silmukka.

Kantapää: Poimi sivusilmukat tämän videon avulla. Aloita kiilakavennukset jo silmukoiden poimimiskerroksella. Neulo 2oy 1. puikon lopussa ja 2oy takakautta 4. puikon alussa. Jaa silmukat kavennuksia aloittaessasi niin, että välipuikoille jää 14 kummallekin. Kavenna joka kerroksella, kunnes 1. ja 4. puikoilla on 15 silmukkaa kummallakin.

Jalkaterän kuviot:

17. Palkit. 2o sinisellä, 2o harmaalla. Toista yhteensä neljä kerrosta.

18. Kaksi kerrosta harmaalla.

19. Siksak. 1. kerros: 2o sininen, 3o harmaa. 2. kerros: 4o sininen, 1o harmaa. 3. kerros: 2o harmaa, 3o sininen. 4. kerros: 1o sininen, 4o harmaa.

20. Kaksi kerrosta harmaalla.

21. Pylväät. Tehdään muuten samoin kuin kuviossa nro 11, mutta lyhyempiin pylväisiin tehdään neljä kerrosta ja pidempiin kuusi.
22. Kaksi kerrosta harmaalla.

23. Kerros sinisellä.

24. Kerros harmaalla..

25. Siemenet. Joka toinen sinisellä, joka toinen harmaalla yhteensä kolme kerrosta niin, että joka väliin tulee harmaa kerros. Siniset siemenet eivät ole kohdakkain paitsi 1. ja 3. siemenkerros.

26. Kukkulat. 1. kerros kokonaan sinisellä. 2. kerros: 1o harmaa, 3o sininen. 3. kerros: 3o harmaa, 1o sininen. Perään kerros harmaalla.

27. Siksak. Muuten samoin kuin kuvio nro 19, mutta 1. kerros: 1o sininen, 3o harmaa 2. kerros: vuoronperään 1o sininen, 1o harmaa. 3. kerros kuten 1. kerros, mutta siniset tulevat eri kohtaan, siksakin huipuksi.
Kavennuksia varressa tehdään seuraavasti:

Kavenna joka puikolla yksi silmukka, kun olet neulonut oikeaa resorin jälkeen 38 kerrosta. Nyt työssäsi on 76 silmukkaa.

Kavenna seuraavan kerran joka puikolla yksi silmukka, kun olet neulonut edellisen kavennuskerroksen jälkeen 12 kerrosta. Nyt työssä on 72 silmukkaa.

Kavenna seuraavan kerran joka puikolla yksi silmukka, kun olet neulonut edellisen kavennuskerroksen jälkeen 11 kerrosta. Nyt työssä on 68 silmukkaa.

Kavenna jälleen joka puikolla yksi silmukka, kun olet neulonut edellisen kavennuskerroksen jälkeen 10 kerrosta. Nyt työssä on 64 silmukkaa ja aletaan lähestyä nilkkaa :)

Neulo nyt enää kolme kerrosta edellisen kavennuskerroksen jälkeen ja kavenna joka puikolla pois yksi silmukka. Nyt jäljellä on 60 silmukkaa.

Neulo vielä kaksi kerrosta ja kavenna jälleen joka puikolla pois yksi silmukka. Nyt jäljellä on 56 silmukkaa ja ollaan kohta aloittamassa kantalappu.

Jalkaterässä on kiilakavennusten jälkeen 58 silmukkaa eli 15 - 14 - 14 - 15. Näin neuleesta ei tule liian kireää kirjoneuletta. Kantalapun reunasta laskettuna neulotaan kerrosta, kunnes aloitetaan kärkikavennukset: (ei enää neulota kuvioita, vaan pelkästään harmaalla).

Neulo 1. puikon lopussa 2oy ennen viimeistä silmukkaa ja tee samoin 3. puikolla. Neulo 2. puikon alussa 2oy takakautta ensimmäisen silmukan jälkeen ja tee samoin 4. puikolla. Kavenna joka toinen kerros PAITSI kolmen ensimmäisen kavennuskerroksen jälkeen tee poikkeuksellisesti kavennnukset 1. ja 4 puikolla, mutta ei kavenneta 2. ja 3. puikolla. Halusin saada joka puikolle saman määrän silmukoita ennen sukan päättymistä. Kavenna joka kerroksella siinä vaiheessa, kun puikoilla on jäljellä kullakin 7 silmukkaa. Kun jäljellä on 3 silmukkaa/puikko, vedä lanka silmukoiden läpi ja päättele nurjalle. 


Kukat virkkasin 3.5 koukulla omasta päästä :) Ohje niihin tulee tässä:

Luo aloitussilmukka ja virkkaa viisi ketjusilmukkaa. Virkkaa sitten piilosimukka ensimmäiseen ketjusilmukkaan. Seuraavaksi virkkaa puolipylväs renkaaseen 10 kertaa. Aloita seuraavaksi virkkaamaan viisi ketjusilmukkaa ja kiinnitä se edellisen kerroksen joka toiseen silmukkaan. Eli viisi kjs kiinni edellisen kerroksen silmukkaan, jälleen viisi kjs ja kiinni edellisen kerroksen silmukkaan niin, että väliin jää yksi silmukka. Renkaaseen tulee näitä kjs -kiinnityksiä yhteensä kuusi. Seuraavaksi näihin uusiin lenkkeihin virkataan puolipylväitä viisi kuhunkin. Nyt tämä pohjakerros on valmis ja se kiinnitetään piilosilmukka aloituskohtaan ja virkataan päälle toinen kerros:

Virkataan jälleen viiden kjs:n ketjuja ja kiinnitetään ne edellisen kerroksen terälehtien välisiin silmukoihin etupuolelle. Näitä ketjuja virkataan yhteensä viisi ja kukin kiinnitetään edellisen kerroksen lehtien väleihin. Seuraavaksi näihin ketjuihin virkataan puolipylväitä viisi kuhunkin ja lopuksi kerros päätetään virkkaamalla piilosilmukka edelliseen kerrokseen.
Varren pituus on 35,5 cm kantalapun alkuun asti. Jalkaterän pituus on 23 cm.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti