lauantai 5. maaliskuuta 2016

Kirjoneulesukat koossa 34

Morjens!

Esikoisellani ei ollut oikein monoihin sopivia villasukkia. Niinpä isäntä ehdotti Tallinnan reissulla, että ostaisin lankoja, joista väsäisin hiihtolomalla hiihtosukat. Näin sitten tein.

Käytin kahta lankaa, Alizea ja Merino Goldia. Puikot olivat kokoa 3,5.

Ohje: 

Luo 51 silmukkaa Alizen lilalla. Neulo ensimmäinen kerros oikein ja neulo viimeinen ja ensimmäinen silmukka nurin yhteen ja aloita samalla valepalmikkoresori (ohje Googletettu):

1.-3. kerros: 2n 3o
4. kerros: 2n, nosta 1o neulomatta, neulo 2o ja vedä neulomatta jätetty kahden oikein neulotun yli
5. kerros: 2n 1o lk 1o

Tee valepalmikko kaksi mallikertaa ja neulo sitten yksi kerros oikein Alizella. 

Kavenna tässä vaiheessa yksi silmukka pois, jolloin työhön jää 49 silmukkaa. Aloita sitten kuvioneule.

Tee kerrosrivinousua niin, että neulo kaksi kerrosta valkoisella langalla ja nosta joka kolmas silmukka. Näin nostettu silmukka on lilaa ja taustalla kulkee valkoinen lanka. Kolmannella kerroksella neulo lilalla äläkä nosta silmukoita. Kerrosrivinousun ohje on joskus myös Googlen 
avulla löydetty. Toista silmukoiden nosto joka kolmas kerros yhteensä neljä kertaa. 

Neulo sitten kaksi kerrosta oikeaa lilalla. Neulo seuraava kuvio näin:

Kolme oikein valkoisella ja yksi lilalla, toista edellä olevaa koko kerros ja kavenna lopussa pois yksi silmukka, jolloin työhön jää 48 silmukkaa. Neulo seuraava kerros näin: 1o lilalla, 1o valkoisella ja 1o lilalla, toista edellä olevaa koko kerros.

Neulo yksi kerros oikein lilalla. Neulo seuraava kuvio ylösalaisin edelliseen kuvioon verrattuna edellisten kuvioiden väliin: 3o lilalla ja 1o valkoisella koko kerros ja seuraava kerros 1o lilalla, 3o valkoisella ja 1o lilalla, toista koko kerros.

Neulo taas kaksi kerrosta oikein lilalla.

Neulo sitten joka toinen valkoisella, joka toinen lilalla. Toista yhteensä kolme kertaa. Neulo kaksi kerrosta valkoisella ja neulo sen jälkeen taas joka toinen valkoisella, joka toinen lilalla samoihin kohtiin kuin aluksikin. Kolmen kerroksen jälkeen neulo joka neljäs vielä valkoisella ja muut lilalla yhteensä kaksi kerrosta.

Aloita sitten samantien kantalapun teko lilalla. Neulo yhteensä 14 silmukalla (puolet viimeiseltä ja puolet ensimmäiseltä). Neulo yhteensä 15 kerrosta oikealle oikein ja nurjalla nurin niin, että nostat aina aloitussilmukan ja neulot aina toisen silmukan oikein, myös nurjalla.

Kantalapun jälkeen poimi sivusilmukat ja neulo poimimiskerroksen jälkeen kaksi kerrosta oikein. Jaa silmukat tasaisesti joka puikolle ja kavenna Jaana Talvitien mallin mukaisesti näin: 1. puikon lopussa kaksi oikein yhteen takakautta ennen viimeistä silmukkaa. 2. puikon alussa kaksi oikein yhteen ensimmäisen silmukan jälkeen. 3. puikon lopussa kaksi oikein yhteen ennen viimeistä silmukkaa ja 4. puikon alussa kaksi oikein yhteen takakautta ensimmäisen silmukan jälkeen. Kavenna joka toinen kerros, kunnes joka puikolla on 12 silmukkaa. 

Jatka kuvioneuletta seuraavasti: kolme oikein lilalla ja yksi oikein valkoisella, toista tätä. Seuraava kerros: yksi oikein valkoisella, yksi oikein lilalla, kaksi oikein valkoisella, toista tätä. Seuraava kerros: neulo koko kerros valkoisella. Seuraava kerros: kolme valkoisella oikein ja yksi lilalla oikein, toista tätä koko kerros. Seuraava kerros: yksi oikein lilalla, yksi oikein valkoisella ja kaksi oikein lilalla, toista koko kerros. 

Neulo väliin yksi kerros lilalla ja toista sitten edellinen kuvio kerran.

Neulo kaksi kerrosta lilaa väliin oikein ja tee sitten tämä kuvio: neulo joka toinen lilalla, joka toinen oikein ja vaihda silmukoiden värit seuraavalla kerroksella päinvastoin.

Neulo kaksi kerrosta oikein lilalla väliin.

Aloit sitten viimeinen kuvio: kaksi oikein valkoisella, kaksi oikein lilalla, toista tätä kerros. Neulo yhdeksän seuraavaa kerrosta muuten samoin, mutta siirrä väriä aina yksi silmukka toisessa sukassa vasemmalle ja toisessa oikealle. Näin saat vinokuvion.

Neulo kuvion jälkeen vielä lilalla kolme kerrosta oikein ja aloita sitten kärkikavennus:

1. puikon lopussa kaksi oikein yhteen ennen viimeistä silmukkaa. 2. puikon alussa ylivetokavennus ensimmäisen silmukan jälkeen. 3. puikko samoin kuin ensimmäinen ja 4. puikko samoin kuin 2. puikko. Kavenna joka toinen kerros, kunnes puikoilla on jäljellä puolet silmukkamäärästä ja kavenna sitten joka kerros, kunnes työssä on enää kahdeksan silmukkaa yhteensä. Vedä lanka läpi ja päättele hyvin nurjalle.

Varren pituus on n. 11 cm kantalapun alkuun asti. Jalkaterän pituus on n. 18,5 cm kantalapun keskeltä mitattuna.

3 kommenttia: