Hae tästä blogista

maanantai 25. heinäkuuta 2016

Raitalapaset ja intialainen peukalo

Heissan!

Etelän loma Kreetalle on takana ja pikku hiljaa taas aloittelen ahkerammin neulomista. Oli minulla kutimet mukana lomareissullakin, mutta en sitten ehtinyt/jaksanut paljoa tehdä. Oli helpompi ottaa sudoku käteen, jos taukoa tuli :)

Taiteilin jämäkeristä nämä lapaset ja lankaa jäi vielä niidenkin jälkeen. Laitan loput varmaan jämäsukkiin, taas.

Puikkoina käytin 3,5 puikkoja ja lankoina 7 veljeksen Polkkaa ja mustaa.

Ohje:

Luo mustalla 45 silmukkaa ja neulo 1. kerros oikein ja viimeinen ja ensimmäinen silmukka oikein yhteen. Työssä on nyt 44 silmukkaa ja neulotaan vielä toinen kerros mustalla resoria 2o 2n. Ota sitten Polkka mukaan ja neulo resoria vuoron perään Polkalla ja mustalla 2o 2n yhteensä 21 kerrosta. 

Neulo sen jälkeen kolme kerrosta oikeaa vuorotellen kerros kummallakin langalla. Aloita sen jälkeen intialaisen peukalokiilan tekeminen: (Ohje Novitan sivuilta)

Oikea lapanen: Jaa silmukat puikoille näin: 11, 11, 18 ja 4. Lisää silmukoita puikkojen välistä oikein kiertäen 3. ja 4. puikon välistä neuloen silmukat 4. puikolle. Kun 4. puikolla on 22 silmukkaa, neulo 3. puikon silmukat apulangalle ja jaa 4. puikon silmukat kahdelle puikolle. Jatka oikein neulomista 44  silmukalla resorin lopusta laskien 42 kerrosta, kunnes aloitat kärkikavennukset.

Vasen lapanen: Jaa silmukat puikoille näin: 4, 18, 11 ja 11. Lisää joka kerroksella yksi silmukka neuloen se 1. ja 2. puikon välistä nostettavalla langalla kiertäen oikein ja siirrä lisätty silmukka 1. puikolle. Tee niin monta lisäystä, että 1. puikolle tulee yhteensä 22 silmukkaa. Kun lisäykset on tehty, neulo 2. puikon 18 silmukkaa apulangalle ja jatka vuorolangoin oikean neulomista muilla puikoilla niin, että jaat lisättyjen silmukoiden puikon silmukat kahdelle puikolle. Nyt sinulla on jälleen 11 silmukkaa joka puikolla. Neulo resorin lopusta yhteensä 42 kerrosta ennen kuin aloitat kärkikavennukset

1. puikon lopussa 2oy ennen viimeistä silmukkaa. 2. puikon alussa 2oy takakautta ensimmäisen silmukan jälkeen. 3. puikon alussa samoin kuin 1. puikolla ja 4. puikon lopussa samoin kuin 2. puikon lopussa. Kavenna joka toinen kerros, kunnes jäljellä on 5 silmukkaa/puikko ja kavenna sitten joka kerros. Neulo kavennuksetkin vuorolangoin loppuun saakka. Kun jäljellä on 8 silmukkaa, vedä lanka niiden läpi ja päättele nurjalle.

Peukalo: Poimi 18 silmukkaa neljälle puikolle ja ota juuresta mukaan vielä kaksi silmukkaa, jolloin peukaloon tulee 20 silmukkaa. Neulo jälleen vuorolangoin peukaloa niin kauan, että puolet kynnestä peittyy (tai noin 13-14 kerrosta) ja tee sitten kärkikavennukset: 2oy joka puikon lopussa ennen viimeistä silmukkaa joka toinen kerrosta, kunnes puikoilla on 3 silmukkaa/puikko. Kavenna sitten joka kerrosta, kunnes työhön jää 8 silmukkaa. Vedä lanka läpi ja päättele nurjalle.

Virkatut kukat: katsoin kukkiin apua Punomon sivuilta. Tein ohjeen kukista vain 1,5 kerroksisia kolmen kerroksen sijaan. Ts. neuloin 1. kerroksen loppuun ja 2. vain ketjusilmukat. Näin kukista ei tullut lapasiin liian paksuja :)

Ohje kukkiin: 3 virkkuukoukulla virkataan ensin 4 kjs ja virkataan ketju umpeen ps:lla (piilosilmukalla) renkaan alkuun. Virkataan sitten 11 pylvästä renkaaseen ja suljetaan se ps:lla taas renkaaseen. Virkataan nyt 5 kjs ja kiinnitetään se ps:lla ei seuraavaan vaan sitä seuraavaan silmukkaan. Toistetaan 5 kjs ja ps vielä viisi kertaa. Virkkaa sitten 5 pylvästä kuhunkin ketjuun ja kiinnitä ps:lla etupuolelle. Kun jokaiseen lenkkiin on virkattu 5 pylvästä, virkataan päälle vielä vaillinainen kerros: 3 kjs ja ps:lla kiinni etupuolelle. Toista tämä vielä 7 kertaa. Kiinnistä kukka sitten lapaseen kämmenselän puolelle ennen kärkikavennuksia.
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti