Hae tästä blogista

torstai 11. elokuuta 2016

Villasukat ja rusettitumput vauvalle

Moikka!

Käsitöitä pikkuisille -osio jatkuu :)

Väsäsin kaverin vauvalle villasukat ja tumput, jotka vien ristiäisiin tässä kohta pian. Lankoina käytin Big Mama -jättikerää ja Silver Dream -lankaa, jossa kivaa kimalletta joukossa. Puikkoina oli jälleen 3.5.


Ohje villasukkiin: 

Luo Big Mama -langalla 41 silmukkaa ja neulo 1. kerros oikein. Neulo viimeinen ja ensimmäinen silmukka yhteen. Aloita sitten resori 2o 1n paitsi ihan lopussa tulee 2n, koska silmukoita tasamäärä. Neulo resoria yhteensä 14 kerrosta ja aloita sitten kerrosrivinousu niin, että resorin jälkeen neulot Silver Dreamilla yhden kerroksen oikeaa ja seuraavalla kerroksella neulot toisella langalla 2o, nostat silmukan, 3o ja kerros loppuun niin, että 3o ja silmukan nosto ja viimeisen silmukan nostamisen jälkeen neulot 1o, jolloin aloituskohtaankin tulee 3o nostojen väliin. Nostokerroksia tehdään kaksi Big Mamalla ja kolmannella kerroksella neulotaan Silver Dreamilla taas kaikki oikein. Kerrosrivinousua jatketaan varteen niin kauan, että nostettuja silmukoita pystysuunnassa yhdessä rivissä on kymmenen. 
Aloitetaan kantalapun tekeminen, kun on neulottu kaksi nostokerrosta. Kantalappu neulotaan Alma -mummun tyyliin niin, että otetaan 1. puikon alusta 5 silmukkaa ja 4. puikon lopusta viisi silmukkaa yhdelle puikolle ja neulotaan Big Mamalla yhteensä 12 kerrosta oikealla oikein ja nurjalla nurin nostaen aina ensimmäinen silmukka. Kun kantalappu on valmis, vaihda Silver Dreamiin ja poimi sivusilmukat tämän Youtube -videon avulla. Tulee siistiä jälkeä ja on helppo ohje :)

Jaa silmukat niin, että 2. ja 3. puikoilla on 10 silmukkaa kullakin ja aloita kiilakavennukset reunapuikoilla jo sillä kerroksella, kun poimit sivusilmukat. Eli 1. puikon lopussa neulo 2oy joka kerroksella ja 4. puikon alussa neulo 2oy takakautta joka kerroksella niin kauan, että näillä reunapuikoilla on 9 silmukkaa kummallakin. Jatka kiilakavennusten alettua kerrosrivinousua entiseen malliin välipuikoilla.

Kun jalkaterään on tullut pystysuunnassa kahdeksan nostettua silmukkaa, neulo vielä yksi kerros Silver Dreamilla ja sitten yksi kerros Big Mamalla ja aloita kärkikavennukset tällä kerroksella:

1. puikon lopussa 2oy ennen viimeistä silmukkaa, samoin 3. puikon lopussa. 2. puikon alussa 2oy takakautta ensimmäisen silmukan jälkeen, samoin 4. puikon alussa. Kavenna joka toinen kerros, kunnes jäljellä on 5 ja 4 silmukkaa puikoilla eli yhteensä 18. Kavenna sitten joka kerros, kunnes jäljellä on yhteensä 10 silmukkaa. Vedä lanka silmukoiden läpi ja päättele nurjalle.

Varren pituus on 12 cm. Jalkaterän pituus on myös 12 cm, joten sukat sopivat 19-20 kokoisiin jalkoihin :) Pienelle vauvalle siis kasvunvaraa, mutta ajattelin, että tällä ohjeella ne sopivat paremmin housun pulttujen päälle ja toisten sukkien päälle.
Ohje tumppuihin: (puikkoina 3.5)


Luo Big Mama -langalla 37 silmukkaa ja neulo 1. kerros oikein sekä viimeinen ja ensimmäinen silmukka yhteen. Neulo sitten resoria 2o 1n kahdeksan kerrosta. Kerroksen loppuun tulee 2n, koska silmukoita parillinen määrä. 

Aloita sitten kerrosrivinousu niin, että neulo yksi kerros oikeaa Silver Dreamilla ja neulo sitten Big Mamalla niin, että nosta joka kolmas silmukka kahdella seuraavalla kerroksella. Kolmas kerros neulotaan taas oikeaa Silver Dreamilla. Tee kerrosrivinousua niin, että pystysuunnassa tulee viisi nostettua silmukkaa yhteen nostokohtaan. Neulo sitten viisi kerrosta resoria 2o 1n Big Mamalla.

Tämän jälkeen neulo kerros kimallelangalla ja kerros Big Mamalla niin, että kimallekerroksia tulee neljä joka toiselle kerrokselle. Jatka sitten kerrosrivinousua samoin kuin aiemmin, että nostettuja silmukoita tulee taas viisi pystysuunnassa allekkain.

Kun viimeiset kerrosrivinousun silmukat on nostettu kahteen kertaan, neulotaan kerros oikeaa Big Mamalla. Sen jälkeen aloitetaan kärkikavennukset:

Neulo 1. ja 3. puikon lopussa 2oy ennen viimeistä silmukkaa ja 2. ja 4. puikon alussa 2oy takakautta ensimmäisen silmukan jälkeen. Kavenna joka toinen kerros, kunnes joka puikolla on 4 silmukkaa. Kavenna sitten joka kerros, kunnes jäljellä on yhteensä 8 silmukkaa. Vedä sitten lanka silmukoiden läpi ja päättele nurjalle.

Neulotaan vielä rusetti kumpaankin tumppuun Silver Dreamilla:

Rusetti on kaksiosainen. Isompi osa tehdään niin, että luodaan 3.5 puikoilla 16 silmukkaa ja neulotaan 13 kerrosta aina oikeaa nostamalla aina aloitussilmukka. Molemmille puolille tulee siis joka toinen kerros oikeaa ja joka toinen nurjaa, koska neulotaan oikeaa aina, kun työ käännetään. Päätellään langat kappaleeseen.

Pienempi osa (joka neulotaan leveämmän osan keskelle) neulotaan seuraavasti: Luo neljä silmukkaa 3.5 puikoilla ja neulo 13 kerrosta toisella puolella oikein ja toisella nurin. Päätellään nyt langat niin, että viedään tämä kappale toisen kappaleen ympärille ja neulotaan päistä toisiinsa kiinni tämä pikku kappale. Kiinnitetään rusetti keskelle tumppua keskiresorin yläpuolelle ompelemalla se kiinni keskeltä sekä reunoista.Tässä vielä yhteiskuva :)

2 kommenttia: