sunnuntai 16. heinäkuuta 2017

Konstikkaat

Moi!

Keskeneräisten projektin aloitin ja tarkoitus oli siis tehdä paria raitasukalle, joka oli ollut pariton lähes 1,5 vuotta. Kuva alkuperäisestä alla: (Nimi oli alunperin raitasukat ja julkaisin ohjeen vuoden 2015 alussa)Kun sitten aloin paria tekemään, ei sukasta tullutkaan samankokoinen kuin alkuperäisestä, vaikka oli samankokoiset puikot ja samat langat. On varmaan käsialani tiukentunut parin vuoden aikana :D

Tein kuitenkin uuden sukan valmiiksi ja tein sitten parin sille ja purin vanhan. Tein uusiin sukkiin muutoksia, esim. kantapää ja kärki yksivärisenä, kun alkuperäisessä oli koko sukka vinoraitaa. Se ei oikein toiminut ja oli hankalaa neuloa.

Lankoina käytin 7 veljeksen viininpunaista sekä Pirtan valkoista, joka ei ole kovin kestävä sukissa, mutta sekoitan sen aina jonkun sukkalangan kanssa, jolloin kestää paremmin :)


Ohje:

Puikot 3,5

Langat: Novitan viininpunainen ja Novitan Pirta valkoinen

Sukkien koko 43

Luo 69 silmukkaa viininpunaisella langalla. Neulo 1. kerros kaikki oikein sekä ensimmäinen ja viimeinen silmukka yhteen, jolloin työhön jää 68 silmukkaa.

Neulo kaksi seuraavaa kerrosta viininpunaisella kaksi oikein, kaksi nurin. Tämän jälkeen aletaan tekemään vinoa raitakuviota aina oikein  neuleella siten, että kuvio kiertyy vasemmalle päin toisessa sukassa ja oikealla toisessa. Kaksi punaisella, kaksi valkoisella vuoronperään niin, että seuraavalla kierroksella aina valkoinen väri siirtyy yhden silmukan vasemmalle/oikealle. Kuviota jatketaan sukan varsi ja jalkaterä. Kantalappu ja kärki tehdään viininpunaisella.

Tässä sukassa varren pituus kantalapun alkuun asti on 13 cm. Kantalappu neulotaan 28 silmukalla niin, että 1. ja 4. puikoilta otetaan 14 silmukkaa kummaltakin. Muut silmukat siirretään odottamaan välipuikoille. Neulo kantalappu vahvistettuna niin, että oikealla nostat aina ensimmäisen silmukan ja sen jälkeen neulot joka toisen ja nostat joka toisen. Vaihda nostosilmukkaa aina, kun siirryt neulomaan oikealle puolelle. Nurjalla nosta aina ensimmäinen silmukka ja neulo muut nurin. Neulo kantalappua yhteensä 28 kerrosta ja poimi sitten sivisilmukat esim. tätä Youtubesta löytyvää videota apuna käyttäen :)

Aloita kiilakavennukset jo sivusilmukoita poimiessa ja neulo jo tällä kerroksella valkoisella ja punaisella kaksi silmukkaa kullakin vuorotellen. Jätä välipuikoille 17 silmukkaa kummallekin ja neulo 1. puikon lopussa 2oy ja 4. puikon alussa 2oy takakautta. Kavenna joka kerroksella, kunnes 1. ja 4. puikoilla on kummallakin 17 silmukkaa. Vinoraita jatkuu kavennusten aikana, mutta jalkapohjassa suunta on päinvastainen kuin jalkaterän päällä. Jos esim. toisessa sukassa jalkaterän päällä kuvio siirtyy vasemmalle, jalkapohjassa se kiertyy oikealle.

Neulo oikeaa yhteensä 42 kerrosta, kunnes aloitat kärkikavennukset viininpunaisella.

Kärkikavennukset tehdään joka puikon lopussa neulomalla kaksi yhteen ennen viimeistä silmukkaa. Kavennukset tehdään ensin joka toinen kerros, kunnes joka puikolla on jäljellä kahdeksan silmukkaa. Sen jälkeen kavennetaan joka kerros, kunnes työssä on jäljellä 12 silmukkaa. Vedetään lanka silmukoiden läpi kahteen kertaan ja päätellään siististi nurjalle puolelle.

Toisen sukan kuvion voi tehdä kiertymään oikealle päin, kuten itse tein. Mutta aivan hyvin kuvio voi kulkea samaankin suuntaan kuin toisessa sukassa. Myös väriä vaihtamalla voi samalla kuviolla saada ihan erinäköisen sukan. Nimesin sukat konstikkaiksi, koska äitini katsellessa näiden neulomista, totesi hän, että "Onpa konstikasta kuviota!" :)Ei kommentteja:

Lähetä kommentti