Hae tästä blogista

maanantai 19. joulukuuta 2016

Lisää hilettä ja heijastusta lapasiin

Moi!

Vielä neljännet lapaset putkeen tein käyttäen Lumio Fine -heijastinlankaa mustana ja sinisenä sekä Hile -lankaa valkoisena ja lisäksi otin mukaan Elina -lankaa kaksinkertaisena mustan sävyisenä.

Nämä lapaset täydentävät neljän lapasparin setin, joka menee lahjaksi tuttavalleni :)

Työssä käytin 4.5 koon puikkoja sekä koon 4.0 virkkuukoukkuja kukkien virkkaamiseen. Alkuperäinen virkkausohje löytyy Punomon sivuilta, mutta muokkasin ohjetta, jotta saisin kukista hieman pienempiä :) Virkkasin kukat mustasta Elina -langasta ja valkoisesta Pirtan sukkalangasta.

Ohje: 

Luo Hile -langalla 33 silmukkaa ja neulo 1. kerros oikein. Neulo viimeinen ja ensimmäinen silmukka oikein yhteen ja aloita resori 2o 2n, jota neulot yhteensä 17 kerrosta niin, että otat mukaan mustan heijastinlangan raidoiksi seuraavasti:

Neljä kerrosta valkoisella, kaksi mustalla, neljä kerrosta valkoisella, kaksi mustalla ja lopuksi kuusi kerrosta valkoisella.

Vaihda oikeaan neuleeseen ja neulo kerros mustalla heijastinlangalla. Aloita tällä kerroksella intialaisen peukalokiilan teko (ohje Googlesta):

Vasen lapanen: Jaa silmukat puikoille seuraavasti: 4, 12, 8, 8. Lisää joka kerroksella silmukka 1. puikon loppuun niin, että nostat langan 1. ja 2. puikon välistä ja neulot sen kiertäen oikein 1. puikolle. Lisää silmukoita niin kauan, että 1. puikolla on 16 silmukkaa. Kun olet päässyt siihen asti, neulo 1. puikon silmukat kahdelle puikolle ja ota 2. puikon 12 silmukkaa apulangalle. 

Oikea lapanen: Jaa silmukat puikoille seuraavasti: 8, 8, 12 ja 4. Lisää joka kerroksella silmukka 4. puikon alkuun niin, että nostat langan 3. ja 4. puikon välistä ja neulot sen kiertäen oikein 4. puikolle. Lisää silmukoita niin kauan, että 4. puikolla on 16 silmukkaa. Kun olet päässyt tähän asti, neulo 4. puikon silmukat kahdelle puikolle ja ota 2. puikon 12 silmukkaa apulangalle.

Raidat menevät mustan kerroksen jälkeen niin, että lisäyksiä tehdessä neulotaan neljä valkoista kerrosta, yksi musta, yksi sininen ja yksi musta kerrosta ja sen jälkeen taas neljä valkoista kerrosta. Lisäykset päättyvät tähän kohtaan ja peukalosilmukat siirretään apulangalle odottamaan. Sitten raita, jossa yksi sininen, yksi musta ja yksi sininen kerros ja sen jälkeen neljä valkoista. Sitten raita, jossa yksi musta (vaihda tässä kohtaa musta kaksinkertaiseen Elina -lankaan), yksi sininen ja yksi musta kerros. Seuraavaksi kaksi valkoista kerrosta ja kerros, jossa joka toinen silmukka on sininen ja joka toinen on musta. Seuraava kerros kokonaan sinisellä ja sitten vielä kerros, jossa joka toinen on sininen ja joka toinen musta silmukka. Seuraavaksi kolme kerrosta niin, että joka toinen sinisellä ja joka toinen valkoisella. Sitten kaksi kerrosta kaksinkertaisella Elina -langalla. Loppu lapanen tehdään Elina -langalla ja aloitetaan kärkikavennus:

Neulo 1. puikon alussa 2oy takakautta ensimmäisen silmukan jälkeen ja tee samoin 3. puikon alussa. Neulo 2. puikon lopussa 2oy ennen viimeistä silmukkaa ja tee samoin 4. puikon lopussa. Kavenna joka toinen kerros, kunnes jäljellä on 4 silmukkaa/puikko. Kavenna sitten joka kerros, kunnes silmukoita on yhteensä jäljellä 8. Vedä lanka silmukoiden läpi ja päättele nurjalle.


Peukalo:

Poimi neljä silmukka kolmelle puikolle ja poimi juuresta vielä kaksi silmukkaa. Nyt työssä on 14 silmukkaa: 5, 5 ja 4. Neulo valkoisella Hileellä 14 kerrosta ja tee sitten kärkikavennukset: viiden silmukan puikoilla 2oy ja seuraavalla kahdella kerroksella joka puikolla 2oy, jolloin työssä on jäljellä kuusi silmukkaa. Vedä sitten lanka silmukoiden läpi ja päättele nurjalle.

Virkkausohje: Virkkaa viisi kjs ja sulje renkaaksi virkkaamalla ps ensimmäiseen kjs:aan. Virkkaa yksi kjs ja sen jälkeen 10 ks renkaaseen. Virkkaa seuraavalla kerroksella yksi ks ja sen jälkeen neljä kjs, jotka kiinnität renkaaseen kahden silmukan päähän. Toista kerros loppuun neulomalla kiinnityksen jälkeen neljä kjs ja kiinnittämällä se ks:lla renkaaseen joka toiseen silmukkaan. Virkkaa sitten kjs ja viisi pp renkaaseen. Virkkaa pp:n jälkeen ps edellisen kerroksen kjs:n väliin ja toista viiden pp:n virkkaaminen joka renkaaseen. Päätä kerros ps:lla ja katkaise lanka. Ompele kukka kiinni lapasen saumakohtaan.

Lyhenteiden selitykset:

kjs = ketjusilmukka
ps = piilosilmukka
ks = kiinteä silmukka
pp = pitkä pylväsVirkattuja kukkia

Heijastinlapaset

Heijastinlapaset


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti