perjantai 9. maaliskuuta 2018

Pääsiäissukat

Moi!

Osallistuin taas sukkarinkiin Voihan Villasukka! -ryhmän kautta. Aiheena oli sukat pääsiäisen väreissä ja päädyin valitsemaan kotoa löytyvistä keristä keltaisen Kaupunki -langan ja oranssin Gjestal - langan.Sukkien koko on 39 ja jalkaterän pituus 26 cm saajan toiveen mukaisesti. Tuntemattomalle henkilölle nämä lähetin ja toivon mukaan olivat mieluisat :)

Varren pituus 17.5 cm. Puikkoina käytin 3.5 koon hiilikuitupuikkoja.

Ohje:

Luo keltaisella 61 silmukkaa ja neulo 1. kerros oikein. Neulo viimeinen silmukka yhteen ensimmäisen kanssa ja aloita resori 2o 2n. Neulo resoriin viisi kerrosta ja neulo seuraavalla oikeat silmukat ristikkäin neulomalla ensin takakautta vasemmanpuolinen silmukka ensin oikein ja sitten ylivedetty. Neulo resoriin yhteensä kolme kertaa *viisi kerrosta 2o 2n ja 1 kerros neuloen oikeat ristikkäin* sekä sen jälkeen vielä viisi kerrosta 2o 2n.

Aloita sitten kerrosrivinousu (ohje löytyy Googlesta):

1. kerros: neulo sillä langalla (oranssi), jonka värisiä silmukoita haluat nostaa seuraavilla kerroksilla. Lisää tällä kerroksella kullekin puikolle yksi silmukka esim. neulomalla silmukka sekä oikein edestä että takaa. Nyt työssä on 64 silmukkaa.
2. - 3. kerros: neulo keltaisella kaksi oikein, nosta kolmas ja sen jälkeen neulot aina kolme oikein ja nostat. Kerroksen lopussa nostetaan vielä yksi ja neulotaan sen jälkeen yksi.

Toista kerrosrivinousu sukan varteen yhteensä 13 mallikertaa ja neulo sen jälkeen vielä kerros oranssilla kaikki oikein.


Aloita sitten kantalappu niin, että poimit viimeiseltä puikolta 14 silmukkaa (siirrä kaksi silmukkaa 3. puikolle) ja ensimmäiseltä puikolta 14 silmukkaa (siirrä kaksi 2. puikolle). Neulo kantapää oranssilla siten, että ensin neulotaan kantalappuun 28 kerrosta. Neulo oikealla oikein, mutta nosta aina 1. silmukka ja jokaisella oikean kerroksella nosta vaihtelevasti joka toinen silmukka (ristiinvahvistettu kantapää). Nurjalla neulo kaikki nurin paitsi nosta aina ensimmäinen silmukka.

Kun kantalapussa on 28 kerrosta, kavennetaan reunasilmukat niin, että keskelle jää 10 silmukkaa. Neulo edelleen oikealla ristiinvahvistettua kantapäätä ja vasemman puolen kavennuksissa tee ylivetokavennus (aluksi kavennettavia silmukoita reunassa on 9 kummallakin puolen). Nurjalla neulotaan silmukat nurin ja vasemman puolen kavennukset neulotaan 2n yhteen.

Kantapään jälkeen poimitaan sivusilmukat keltaisella langalla esim. tämän videon avulla. Tulee siistiä jälkeä!

Jatka kerrosrivinousua ja poimi takaisin kaksi silmukkaa 2. puikolta ensimmäiselle ja 3. puikolta viimeiselle. Kavenna kiilakavennuksissa seuraavasti:

2oy ensimmäisen puikon lopussa ja 2oy takakautta 4. puikon alussa. Kavenna, kunnes molemmilla puikoilla on 16 silmukkaa. Vinkkinä kerron, että itse yleensä teen 4. puikon alun kavennukset kolmannen puikon lopussa niin, että siirrän 4. puikon alusta silmukoita 3. puikolle. Näin puikkojen väliin ei jää rakoa. Kerroksen vaihtumiskohdassa siirrän 1. puikon ensimmäisen silmukan 4. puikon loppuun ja kun aloitan keltaisella kerroksen, nostan neulottavaksi sekä edellisen kerroksen oranssin, että sitä edellisen kerroksen silmukan. Näin saan vaihtumiskohdasta siistimmän, vaikkakin keltainen jää hallitsevaksi ja oranssiin tulee rako vaihtumiskohtaan. 

Kun varteen on neulottu 21 cm kerrosrivinousua, neulotaan pelkällä keltaisella ja kärkikavennukset aloitetaan, kun keltaisella on neulottu kolme kerrosta:

Neulo jokaisen puikon lopussa 2oy ennen viimeistä silmukkaa joka toisella kerroksella, kunnes joka puikolla on jäljellä puolet silmukoiden määrästä. Sen jälkeen kavennetaan joka kerroksella, kunnes yhteensä on jäljellä 12 silmukkaa. Vedä sitten lanka silmukoiden läpi ja päättele nurjalle.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti