Hae tästä blogista

sunnuntai 29. heinäkuuta 2018

Mummonsukat

Heips!

Nämä sukat valmistuivat jo viikko sitten, mutta on tässä ollut reissua sun muuta enkä ole kerennyt vielä tänne kirjoittelemaan.

Ostin Karnaluksista Alize Tweed -lankaa, josta sitten sukat neuloin. Halusin hempeän värin ja vaikkei tämä lanka ole sukkiin hyvä, niin nätit tuli ja kelpasi jättää mökille talvea varten. Lanka on siis sellaista, että varret lörpsähtävät käytössä, mutta palautuvat taas pesussa. 



Sukkien ohje löytyy Rakas villasukka -kirjasta ja kerron tässä vain omien sukkieni osalta muutamat asiat, joissa poikkesin kirjan ohjeesta.



Puikkoina käytin koon 3.5 puikkoja. Sukkien varren pituus on n. 16 cm ja jalkaterän pituus 27.5 cm (koko 43)

Pakko sanoa, että nämä sukat olivat aikamoinen murheenkryyni. Aluksi palmikon neulominen takkusi ja meinasit hermot mennä. Kun lopulta onnistuin, oli ensimmäisessä sukassa paljon virheitä, joten tein sen uusiksi ja siltikin huomasin lopuksi vielä virheen, mutta se ei onneksi haitannut kovin paljon. Harjoittelun jälkeen kuvio tuntui oikeasti ihan helpolta, jos vain pysyi kerroksista perillä, mutta sen harjoittelun se kyllä itselläni vaati :D

Aluksi loin 57 silmukkaa ja neuloin 1. kerroksen oikein. Neuloin viimeisen ja ensimmäisen silmukan oikein yhteen ja neuloin resoria 2o 2n 9 kerrosta. Aloitin sitten ohjeen mukaisen kuvion, jota neuloin varteen niin, että varren koko pituus kantalapun alkuun saakka oli n. 16 cm. Kuviossa silmukoita oli yhteensä 64 eli olin tehnyt lisäyksiä ennen sitä. 



Kantapään neuloin  yksin kertaisena siten, että poimin kantalappua varten puikolle 1. puikolta 14 silmukkaa, samoin 4. puikolta. Muut silmukat jätin välipuikoille odottamaan. Kantalapun korkeudeksi neuloin 24 kerrosta niin, että kummallakin puolella ensimmäinen silmukka aina nostettiin. Kantalapun viimeisen kerroksen jälkeen tein kavennukset kantapäätä varten seuraavasti:

Neulo oikeaa, kunnes vasempaan reunaan jää 10 silmukkaa. Nosta 1o neulomatta, neulo seuraava ja vedä nostettu silmukka neulotun yli. Käännä työ ja neulo nurjaa, kunnes vasempaan reunaan jää 10 silmukkaa. Neulo 2n yhteen ja käännä työ. Kavenna tällä tavoin, kunnes reunasilmukat loppuvat. Poimi sitten sivusilmukat esim. tämän Youtube -videon avulla.

Kiilakavennukset: Jätä 2. ja 3. puikoille molemmille 18 silmukkaa ja kavenna 1. puikon lopussa 2oy ja 4. puikon alussa 2oy takakautta joka kerroksella, kunnes näille puikoille jää 12 silmukkaa kummallekin. 

Jatka kuviota normaalisti kiilakavennusten aikaan ja sen jälkeen 2. ja 3. puikoilla. Kuvion neulomisen voit lopettaa kärkikavennusten alkaessa.

Kärkikavennukset: Aloita kaventaminen, kun jalkaterän pituus on kantalapun reunasta laskettuna n. 22 cm. Jaa silmukat tasan jokaiselle puikolle. Neulo 2oy joka puikon lopussa ennen viimeistä silmukkaa ja kavenna joka toinen kerros, kunnes silmukoita on jäljellä 8/puikko. Kavenna sitten joka kerros, kunnes jäljellä on yhteensä 12 silmukkaa. Vedä lanka silmukoiden läpi ja päättele nurjalle.





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti