torstai 17. joulukuuta 2015

Neuletonttulakki aikuiselle

Heissan!

Päätin sitten neuloa itsellenikin tonttulakin! Nyt voi laittaa koulun viimeisiin päiviin päähän tuoreimman neulomuksen :D

Päänympärykseni on 56 cm ja lakin ympärysmitta 52 cm. Puikot olivat 3,5 ja lankoina punainen ja luonnonvalkoinen 7 veljestä.

Ohje:

Luo 121 silmukkaa punaisella langalla. Neulo 1. kerros oikeaa ja neulo sitten viimeinen ja ensimmäinen silmukka yhteen. Näin työhön jää 120 silmukkaa. Aloita resori 2o, 2n ja neulo sitä 5 kerrosta. Neulo sitten oikeaa punaisella neljä kerrosta. Ota mukaan valkoinen lanka ja tee seuraavasti:

Neulo muuten punaisella, mutta joka viides silmukka valkoisella Neulo seuraavalla kerroksella vuorotellen kaksi silmukkaa punaisella ja kolme valkoisella niin, että valkoisen keskimmäinen silmukka tulee edellisen kerroksen valkoisen silmukan päälle. Neulo sitten seuraavalla kerroksella muuten punaisella, mutta valkoisella niin, että valkoiset silmukat tulevat edellisen kerroksen kuvion reunimmaisten silmukoiden päälle. Kuvio muistuttaa vähän sydäntä.

Neulo kuvion jälkeen neljä kerrosta punaisella ja neulo seuraava kerros kokonaan valkoisella. 

Neulo jälleen punaisella neljä kerrosta. Ota taas valkoinen lanka mukaan ja neulo ensimmäisenä lakkiin tehty kuvio suurempana: joka viides silmukka valkoinen, muut punaisella. Seuraava kerros: kolme silmukkaa valkoisella ja kaks punaisella, valkoisten keskimmäinen tulee edellisen kerroksen valkoisen päälle. Seuraava kerros: muut valkoisella, mutta joka kuudes silmukka punaisella. Valkoiset edellisten valkoisten päälle niin, että molempiin reunoihin tulee yks valkoinen lisää. Seuraava kerros samoin. Viides kerros neulo punaiset edelleen samoihin kohtiin, mut nyt myös valkoisen kuvion keskimmäinen tulee punaisella, muut valkoisella. Kuudes kerros samoin.


Neulo sitten taas neljä kerrosta punaisella ja seuraava kokonaan valkoisella.

Tee sitten seuraavanlainen kuvio: neulo aina kolme punaisella ja kaksi valkoisella, koko kerros. Seuraava kerros neulo joka viides punaisella ja muut valkoisella niin, että valkoisten keskimmäiset silmukat tulevat edellisen kerroksen valkoisten päälle. Seuraava kerros neulo kuten tämän kuvion ensimmäinen kerros.

Neulo kaksi punaista kerrosta ja aloita kavennukset. Kavenna joka puikon lopussa kaksi oikein yhteen joka kolmas kerros. Neulo vielä kaksi punaista kerrosta ja neulo seuraava kerros kokonaan valkoisella.

Jatka kavennuksia joka kolmas kerros yhteensä seitsemän kertaa. Tällöin työssä on jäljellä 92 silmukkaa. Kavenna tämän jälkeen joka toinen kerros yhteensä yhdeksän kertaa. Neulo sitten yhteensä viisi kertaa kavennukset joka kolmas kerros. Kavenna vielä sen jälkeen kerran joka neljäs kerros ja sitten kerran joka kolmas kerros. Neulo sitten jäljelle jääneillä silmukoilla viisi kerrosta ja kavenna vielä kerran. Silmukoita on nyt 8 kappaletta. Vedä lanka läpi ja päättele nurjalle.

Edellisen kuvion jälkeen neulo siis neljä välikerrosta punaisella ja neulo valkoisella seuraava kerros. Neulo jälleen neljä välikerrosta. 

Seuraava kuvio menee näin: neulo joka neljäs silmukka valkoisella, muut punaisella. Toista seuraavalla kerroksella. Neulo kolmannella kerroksella kaiki valkoisella. Tee neljäs ja viides kerros, kuten ensimmäinen ja toinen niin, että valkoiset tulevat päällekkäin.

Neulo neljä välikerrosta punaisella ja vielä yksi kerros kokonaan valkoisella. Kaikki kuviot on nyt tehty ja tästä eteenpäin jatketaan punaisella loppuun saakka.Kun lakki valmis, neulotaan vielä erillinen kaistale valkoisella resorin päälle laitettavaksi. Neulo kaistale 3.5 puikoilla luonnonvalkeasta langasta ja luo siihen 6 silmukkaa. Neuloessa nosta toisessa reunassa aina ensimmäinen silmukka ja neulo 1. silmukka aina toisessa reunassa. Neulo kaistaleesta noin 52 cm pitkä, mutta älä päättele ennenkuin varmistut, että kaistale on oikean pituinen. Aloita ompelemaan kaistale kiinni lakkiin ja vasta lopuksi päättele se ja ompele kiinni lakkiin. 

Virkkaa vielä lopuksi 3.5 koukulla valkoinen reunas lakin suulle. Näin saat lakin reunoista siistimmät. Testaa, että lakki varmasti mahtuu päähäsi :)

Tupsun saat tehtyä vaikka Ullaneuleen ohjeella :)
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti