tiistai 22. joulukuuta 2015

Raitaa ja kerrosrivinousua tytölle

Heissan!

Tässä tulee ohje pitkävartisiin tyttölapsen sukkiin. Yritin ehtiä tyttärelleni joulupakettiin tekemään sukat koossa 34.

Lankoina käytin 7 veljestä vaahtokarkkia ja punaista. Varren pituus on 19 cm ja jalkaterän pituus 21 cm.

Puikot olivat kokoa 3,5 ja sukkaan virkattuihin kukkiin käytin virkkuukoukkua kokoa 3.

Ohje:

Luo 46 silmukkaa vaahtokarkkilangalla ja neulo 1. kerros oikein. Neulo viimeinen ja ensimmäinen silmukka nurin yhteen ja aloita samalla valepalmikkokuvio resoriin. Valepalmikon ohje löytyy Googlettamalla.

Neulo valepalmikkoa kaksi mallíkertaa ja aloita sitten oikea neule neuloen ensin kolme kerrosta vaahtokarkilla ja sen jälkeen vuoron perään yksi kerros vaahtokarkkilangalla ja yksi kerros punaisella langalla. Työssä on nyt 45 silmukkaa. Kun olet neulonut 19 kerrosta, kavenna joka puikolla pois yksi silmukka. Työhön jää 41 silmukkaa. Neulo sen jälkeen vielä 27 kerrosta oikeaa vaihdellen lankaa joka kerroksella. Aloita sitten kantalappu Alma -mummun kantapäällä:

Ota kantalappuun sen verran silmukoita, mikä puikoilla on (tässä tapauksessa puikolla on 11, mutta otetaan 12 silmukkaa kantalappuun tasaluvun vuoksi). Neulo kantapää kokonaan vaahtokarkilla niin, että nostat reunoissa aina ensimmäisen silmukan ja neulot toisen aina oikein. Kerroksia neulotaan pari kerrosta enemmän kuin mitä puikolla on silmukoita. Näissä sukissa on siis 14 kerrosta kantalapussa. 

Kun kantalappu on valmis, poimi sivuilta silmukat ja ota mukaan aiemmin 2. ja 3. puikoille siirtämästi silmukat. Kavenna 1. puikon lopussa neulomalla kaksi oikein yhteen joka kerros niin kauan, että puikolla on 10 silmukkaa. Toimi muuten samoin 4. puikolla, mutta tee puikon alussa ylivetokavennus joka kerros. Jalkaterään jää 40 silmukkaa. 

Vaahtokarkkilangalla neulotaan kantalapun jälkeen yhteensä 9 kerrosta ennenkuin aloitetaan kerrosrivinousu seuraavasti (ohje Fb:n Voihan villasukka! -ryhmän tiedostoista):

Neulo yksi kerros punaisella oikein. Vaihda sitten vaahtokarkkilankaan ja neulo kaksi kerrosta niin, että nostat joka neljännen silmukan vaikka niin, että ensimmäinen, jonka nostat on 2 puikon toinen silmukka ja siitä joka neljäs. Nostettuja silmukoita tulee yhteensä viisi. Toista tätä kuviota neulomalla joka neljäs kerros punaisella ja muuta vaahtokarkilla, yhteensä 9 kertaa eli siis punainen kerros tulee myös 9 kertaa. Viimeisen punaisen kerroksen jälkeen  neulotaan kolme kerrosta vaahtokarkilla oikein ja aloitetaan kärkikavennukset. Koko loppusukka neulotaan vaahtokarkilla.

Kärkikavennukset tehdään nauhakavennuksena (ohje Ullaneuleen sivuilta muunneltuna):

1. ja 3. puikon lopussa kaksi oikein yhteen ennen viimeistä silmukkaa. 2. ja 4. puikon alussa ylivetokavennus ensimmäisen silmukan jälkeen. Kavenna joka toinen kerros, kunnes jäljellä on puolet silmukoista. Kavenna sitten joka kerros, kunnes jäljellä on 8 silmukkaa. Vedä lanka silmukoiden läpi ja päättele nurjalle.

Virkattujen kukkien ohjeet löytyvät seuraavista blogeista:
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti