perjantai 11. joulukuuta 2015

Neuletonttulakki

11.12.15

Jostain tupsahti mieleeni yksi ilta, että pitäisikö neuloa tonttulakki omaan päähän. No, lähdin sitä sitten kokeilemaan ihan omalla ohjeella. Hyvä tuli muuten, mutta eihän se aikuisen päähän sopinutkaan :) Se ei haitannut, sillä jo tekovaiheessa poikani sanoi, että haluaa sen lakin. Joten hänen päässään se on sitten kuvattu. Teen itselleni oman ennen joulua vielä :)

Lankoina käytin 7 veljestä punaista ja luonnonvalkoista. Puikkojen koko oli 3.5 ja jos löytyy lyhyet pyöröpuikot, saa niilläkin lakin kivasti tehtyä. Tupsun ohje on Ullaneuleen sivuilta, suosittelen muillekin samaa ohjetta! Tupsun koon voit itse päättää sen mukaan, montako kerrosta lankaa kierrät pahvilevyn ympäri :)

Ohje:

Luo 101 silmukkaa punaisella langalla. Neulo 1. kerros oikein ja neulo viimeinen ja ensimmäinen silmukka yhteen. Tee sitten 2 o 2 n -resoria neljä kerrosta. Jatka punaisella oikeaa neuletta neljä kerrosta. Ota seuraavalla kerroksella valkoinen lanka mukaan ja neulo joka kolmas silmukka valkoisella ja välillä satunnaisiin väleihin 2 valkoista silmukkaa peräkkäin. Neulo sitten kolme välikerrosta punaisella ja taas seuraavalla kerroksella valkoisella langalla. Jatka näin, kunnes ohjeessa toisin sanotaan.

Kavennukset menevät seuraavasti: kavenna aina puikon lopussa ennen viimeistä silmukkaa. Puikoilla on silmukat jaettu tasaisesti eli ennen ensimmäistä kavennusta joka puikolla on 25 silmukkaa. Oikeaa neulotaan 29 kerrosta ennen kuin kavennukset aloitetaan. Kavenna joka puikon lopussa yksi silmukka eli työhön jää 96 silmukkaa. Neulo yksi välikerros ja kavenna taas joka puikolla yksi silmukka. Neulo sen jälkeen aina kaksi välikerrosta ja kavenna joka puikolla yksi silmukka. Kun työssä on jäljellä 48 silmukkaa, neulo 7 välikerrosta ja kavenna jälleen yksi silmukka joka puikolla. Neulo tämän jälkeen yksi välikerros ja kavenna taas pois neljä silmukkaa. Kavenna ja neulo yksi välikerros yhteensä 8 kertaa. Neulo sitten kaksi välikerrosta ja kavenna taas neljä silmukkaa. Toista tämä vielä kaksi kertaa. Kavenna sitten joka kerroksella, niin että työhön jää 8-10 silmukkaa ja vedä lanka silmukoiden läpi. Päättele nurjalle. Kiinnitä valkoinen tupsu lakkiin neulomalla hyvin kiinni.

Huom! Kun olet neulonut yhteensä 20 kerrosta valkoisella langalla lakin varrella, neulo loput pelkästään punaisella.

Valkoinen päällynen resoriin neulotaan edelleen 3.5 puikoilla. Luo 13 silmukkaa ja neulo siitä pitkä soiro, yhteensä 117 kerrosta. Päättele ja sitten ompele osa kiinni lakin päällypuolelle kokonaan niin, että valkoisen osan päät eivät vielä ole ommeltu kiinni. Näin varmistat, että soiro on sopivan pituinen. Ompele sitten päät yhteen ja kiinnitä nurjalla puolella valkoisen osan reuna kiinni punaisen osan reunaan eli lakin alaosaan. Lakki on nyt valmis! Lakin ympärysmitta venyttämättä 47 cm, mutta venyy hyvin poikani 52 cm ympärysmitaltaan olevaan päähän.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti